China blokkeert regelmatig reizen naar de historische hoofdstad van Tibet, Lhasa, door buitenlandse bezoekers en Tibetanen die in West-Chinese provincies wonen tijdens belangrijke politieke bijeenkomsten in Peking en vooral in maart, een maand van politiek gevoelige jubilea voor Tibetanen, dat reizen moeilijk of onmogelijk te maken door intensieve controles op identiteit. Op de treinstations worden reizigers direct onderworpen aan een ID-check. Wie geen papieren bij zich heeft om de stad te mogen betreden wordt teruggestuurd. Zo meldt Radio Free Asia (RFA) op basis van bronnen.
Op 10 maart 1959 kwamen Tibetanen in Lhasa in verzet tegen de verscherping van de politieke en militaire controle van Peking over de voormalige zelfbesturende Tibetaanse regio, wat leidde tot een opstand waarbij duizenden doden vielen.
En in maart 2008 volgde een rel in Lhasa op de onderdrukking door de Chinese politie van vier dagen vreedzame Tibetaanse protesten en leidde tot de vernietiging van Han-Chinese winkels in de stad en dodelijke aanvallen op Han-Chinezen. De rellen leidden vervolgens tot een golf van overwegend vreedzame protesten tegen de Chinese heerschappij, die zich over Tibet en over de door Tibet bevolkte gebieden van de West-Chinese provincies verspreidden. Honderden Tibetanen werden vastgehouden, geslagen, of neergeschoten aangezien de Chinese veiligheidskrachten de protesten, bronnen dreven die in vroegere rapporten worden gezegd.
De noodzaak voor China om de rust in Lhasa te bewaren en controle uit te oefenen op het dagelijks leven in de stad, is ook buiten de voor Tibetanen belangrijke periodes voelbaar. Toeristen en bezoekers aan de stad worden geconfronteerd met politiecontroleposten en beperkingen op hun bewegingen in de stad, een populaire bestemming voor pelgrims uit alle Tibetaanse gebieden van China. Pelgrims worden één voor één bij verscheidene controleposten gecontroleerd alvorens hen toe te staan de stad binnen te gaan. In de stad patrouilleren zwaarbewapende militairen.