Zeid Ra’ad Al Hussein, de mensenrechtenchef van de VN, heeft er bij Facebook op aangedrongen om haatzaaiende uitlatingen proactiever aan te pakken. Het beroep volgt op een besluit van Facebook om de Birmese legerleider en ander militair topfiguren de toegang tot Facebook te ontzeggen vanwege de acties tegen de Rohingya in dat land en de berichten daarover op het medium.
Het social media netwerk is voor velen in het land de belangrijkste bron van nieuws en informatie, maar het is ook een platform geweest voor het leger en boeddhistische hardliners om haatzaaiende taal te verspreiden tegen de Rohingya en andere minderheden in Birma.
Zeid Ra’ad Al Hussein waarschuwde dat er gemakkelijk andere gevallen zouden kunnen zijn waarin Facebook het dominante medium is in een land waar je een verslechtering van de mensenrechtensituatie ziet. Hij waarschuwde dat het bedrijf voorzichtig moest zijn, aangezien het het risico liep in mogelijke toekomstige rechtszaken voor die beschuldigden te worden gedagvaard.
Zeid wees ook op een ander gevaar en wees op recente commentaren van de Amerikaanse president Donald Trump, die grote technologiebedrijven als Facebook, Google en Twitter van vooringenomenheid tegen hem heeft beschuldigd, ze zouden zoekresultaten manipuleren. Hij kondigde maatregelen aan tegen de platforms, welke kon hij nog niet zeggen. Zeid drong erop aan dat in plaats van meer overheidsregulering de acties van de platforms gereguleerd moeten worden door internationale mensenrechtenwetgeving. Trump heeft ook kritiek op gewone media, die hij bijna dagelijks van het verspreiden van nepnieuws beschuldigt.