De boeddhistische organisatie ‘Dharma Punx NijmegenArnhem’ heeft met onmiddellijke ingang haar naam gewijzigd in ‘Insight Revolution Sangha’. Het bestuur zegt na rijp beraad besloten te hebben de naam van de sangha te wijzigen, volgt nog wel de theravadatraditie, maar is niet meer verbonden aan één specifieke lineage met leraren binnen die traditie. Wij willen onze eigen weg gaan, laat het bestuur de sangha weten. De sangha volgde sinds het ontstaan de boeddhistische traditie van Tegen de stroom ((Against the Stream Buddhist Meditation Society (ATS).

Dharma Punx is onlosmakelijk verbonden met de Amerikaanse dharmaleraar Noah Levine, zoon van de boeddhistisch leraar Stephen Levine. Noah Levine schreef de bestsellers Dharma Punx en Against The Stream en is/was een geliefd spreker binnen jongerencommunities, inclusief punkers en jonge criminelen. Begin dit jaar legde Noah Levine zijn functies binnen Against The Stream neer, nadat een vrouw hem beschuldigde van seksueel wangedrag. Levine erkende die relatie maar stelde dat die met wederzijds goedvinden had plaatsgevonden. Het interne onderzoek door de leiding van ATS is al maanden gaande en duurt nog steeds voort. Ook de politie van Los Angeles onderzoekt de beschuldiging. Dharma Punx NijmegenArnhem heeft zover bekend zich in het openbaar nooit uitgelaten over deze kwestie.

Seksueel wangedrag

Dat deed ze wel toen Frank Uyttebroeck, de leraar van de Nederlandse sangha Tegen de stroom, vorig jaar door de leiding van STA het leraarschap werd ontnomen na beschuldigingen van seksueel wangedrag met studentes van STA, in januari 2017. Na onderzoek kwam volgens de organisatie een patroon van seksueel wangedrag aan het licht. Sommige van deze gevallen vonden volgens ATS plaats in de New Life Foundation in Thailand, waar Uyttebroeck als meditatieleraar en vertegenwoordiger van ATS werkte. Maar ook in Nederland klaagden vrouwen over zijn gedrag en seksuele toenaderingspogingen.

Dharma Punx NijmegenArnhem nam vorig jaar afstand van de uit de STA gezette leraar Uyttebroeck. Deze was, in de rol van leraar van ATS, in het verleden een aantal keren op bezoek geweest bij Dharma Punx Nijmegen/Arnhem. Het bestuur van deze sangha steunde het gevolgde beleid van Against the Stream om hem het leraarschap te ontnemen en nam blijvend afstand van Frank Uyttebroeck. Binnen de sangha was er gelegenheid om te praten over deze kwestie. De door Uyttebroeck geleidde Nederlandse tak van Tegen de stroom is opgeheven, de site van het net gehaald.

Insight Revolution Sangha (voorheen Dharma Punx NijmegenArnhem) bestaat sinds 2015 en is een seculier-boeddhistische meditatiegroep (sangha) in de theravadatraditie. In de visie van deze sangha wordt genoemd: ‘Wij besteden veel aandacht aan de groep als community. Sanghaleden ervaren de groep als een veilige plek waarin ieder zichzelf kan zijn en ruimte krijgt om naar eigen vermogen en tempo te groeien. Er is oog voor overeenkomsten én verschillen, geen onderwerp wordt geschuwd en er wordt veel aandacht besteed aan actuele onderwerpen. De meditatiebeoefening wordt op deze manier actief verbonden met het leven in de maatschappij.’

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk