Het Thaise ministerie van cultuur en het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken een bewering dat de prominente School of Oriental and African Studies (SOAS) van de Universiteit van Londen in het bezit is van een 13e-eeuwse boeddhistisch sculptuur dat mogelijk uit Thailand gesmokkeld is.

Paul Slawson en de oude Thaise sculptuur. Foto site SOAS.

De Thaise overheid kwam in actie nadat de wetenschapper Angela Chiu, die voor SOAS onderzoek verricht, details van haar onderzoek naar de oorsprong en betekenis van het beeld op haar webpagina en sociale media postte. Het beeld staat in een galerie op de de campus van de universiteit en wordt door SOAS omschreven als een prachtige 13e-eeuwse Lopburi Boeddha torso van Thaise oorsprong. Het werd aan de universiteit geschonken door de weldoeners Mary en Paul Slawson die het ongeveer 30 jaar geleden kochten en aan het SOAS studeerden.

Chiu begon het onderzoek omdat zij het vreemd vond dat de oude Thaise sculptuur zich in de collectie van het SOAS bevindt en het museum voor dit soort kunst geen curator en restaurateur heeft. Chiu behaalde een master- en doctoraat in de Thaise kunstgeschiedenis aan de SOAS. De universiteit ontkent de beschuldiging.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu