Honderden boeddhisten, onder wie leraren, artsen en boeddhistische gemeenschappen, hebben vorige week zaterdag in Amerika deelgenomen aan de March for Our LIves. Een door jongeren en studenten georganiseerde beweging tegen de wapenwetgeving in Amerika. Honderden kinderen en volwassenen zijn de afgelopen jaren om het leven gekomen door schietpartijen op scholen. Bij een schietpartij in Park. Florida, kwamen vorige maand 17 mensen om het leven. De demonstranten drongen aan op strengere wetgeving. De wapenlobby in de VS is oppermachtig.

foto via Brooklyn Zen Center.

In meer dan 800 steden in de Verenigde Staten, Canada, en over de hele wereld gingen mensen de straat op. Veel boeddhisten liepen mee of betuigden hun solidariteit met de demonstranten en de organisatoren. Demonstranten uit de Fire Lotus Temple, de Zen Mountain Monastery, en diverse andere sangha’s demonstreerden in het kader van een boeddhistische morele actie coalitie in New York City.

Donna Nicolino van ZCNYC over het boeddhistisch verzet: ‘Binnen onze sangha zijn we in gesprek over hoe we onze boeddhistische geloften en voorschriften aan kunnen wenden in ons door pijn verdeelde land. En hoe wij als boeddhisten in onze praktijk actief het lijden in de wereld kunnen helpen verlichten. Deelname aan deze mars leek een natuurlijke stap in die richting. Het was hartverwarmend en inspirerend om dit mee te maken, met een zo grote opkomst. En ik ben er zeker van dat ik niet alleen sta in mijn bewondering en hoop bij het zien van jonge mensen in de voorhoede van deze beweging. Maar eigenlijk hadden ze nooit in deze positie mogen worden gebracht.

Een verstandige wapenwetgeving is van essentieel belang. Maar er is nog zoveel meer dat aan dit probleem kan worden gekoppeld. De verheerlijking van geweld, de witte suprematie, het geweld tegen gekleurde mensen, een dualistische en al te simplistisch manier van het benaderen van problemen. Ik denk dat wij als boeddhisten hierin echt iets kunnen betekenen. In onze praktijk leren we om te gaan met complexe zaken, met ongemak en ontwikkeling van mededogen. Dat zijn kwaliteiten die nodig zijn en zullen blijven.’

Bron Lions Roar.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu