De Europese tak van de Orde Arya Maitreya Mandala bestaat vandaag zestig jaar. Het Boeddhistisch Dagblad ontving onderstaand persbericht.
Op 30 november 2012 bestaat de Orde Arya Maitreya Mandala zestig jaar in Europa. Het was op de dag van de volle maan in november 1952 dat Hans-Ulrich Rieker, die tevoren reeds in India een persoonlijke leerling van Lama Anagarika Govinda geworden was, in Berlijn Lionel Stützer en Harry Pieper als eerste ordeleden in het Westen inwijdde. Tegelijk kondigde hij de oprichting van de Europese tak van de Orde af.
Sedertdien streeft onze Orde ernaar, in navolging van het voorbeeld van de stichter Lama Govinda, ook in Europa het filosofische erfgoed van de boeddhistische tradities en de praktijk van de tantrische meditatie vrucht te laten dragen, onder het liefhebbende oog van de komende Boeddha Maitreya. Daarbij wordt rekening gehouden met de huidige situatie, bepaald door tijd en plaats. De Orde heeft daarbij enig succes geboekt.
Een terugblik op zestig jaar mag aanleiding zijn diegenen dankbaar te gedenken die aan de ontwikkeling van onze spirituele en broederlijke gemeenschap bijgedragen hebben. Bij Hans-Ulrich Rieker, Lionel Stützer en Harry Pieper voegden zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog andere ordeleden, onder wie Henry N.M. Hardy, Dr. Ernö Hetényi en Dr. Karl Heinz Gottmann, de latere Acarya, een eervolle vermelding verdienen. Door hun toedoen en de inspanning van anderen vond de Orde Arya Maitreya Mandala in vele landen van ons continent open oren voor haar ideeën en trok zij vele leden en vrienden aan.
Toch beleefde onze Orde in Europa naast succesvolle opbouw in de loop van de jaren zestig ook turbulente perioden. Steeds weer moesten wij ons bezinnen op de vraag welke middelen en wegen van toepassing waren om de visioenen van onze stichter en zijn leermeester Tomo Geshe Ngawang Kalsang te verwerkelijken. Niet ieder gekozen middel bleek bruikbaar en menige ingeslagen weg bleek een doodlopend steegje te zijn. Maar zolang wij open voor nieuwe ervaringen en vol zelfkritiek blijven, zijn ook minder tot het doel leidende beslissingen dienstbaar aan ons constructieve handelen, daar ze ons een steeds helderder wordende oriëntatie verschaffen.
Lama Govinda liet ons een rijk geestelijk erfgoed na. Dit in zijn volle omvang toegankelijk te maken zal nog lang het interne werk van de Orde blijven uitmaken en veel tijd in beslag nemen. Ook na zestig jaar is bij ons nog veel eerder in de kiem aanwezig dan tot bloei gekomen.
Toch willen wij ook het uitoefenen van invloed buiten onze kring niet vergeten. Onze stichter schreef in zijn boek De weg van de witte wolken dat zijn leermeester Tomo Geshe, onder wiens inspiratie de Orde ontstond, ‘de roeping voelde niet alleen aan zijn eigen volk en aan zijn eigen land de leringen van de Boeddha te brengen, maar ook aan de buitenwereld zonder onderscheid naar ras, kaste of religie’. In deze zin is het onze taak steeds weer naar onze grenzen te zoeken, ze bewust te maken en ze te overschrijden. We willen daarbij bescheiden blijven. Al in 1982 gaf Lama Govinda, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de stichting van de Europese tak van de Orde, hieraan het devies mee: ‘Meer te zijn dan te schijnen.’
Wij danken alle Ordeleden en vrienden van de Arya Maitreya Mandala in Europa die in de afgelopen zes decennia tot op de dag van vandaag onze weg door hun samenwerking, deelname, ondersteuning en kritiek begeleidden. Moge dit tot zegen van velen zijn.
Gegeven op de dag van de volle maan, 28 november 2012.
Dr Armin Gottmann, Acarya
Renate Huf, Vajracarya
Manuela Steer, Dharmacarya
Prof. Dr. Volker Zotz, Nayaka Sthavira
Prof. Dr. Robert Janssen, Arya Kula Mahastavira
www.lama-govinda.de/content/meldungen.htm
Arya Maitreya Mandala International Network zegt
Ernst Lothar Hoffmann (1898-1985) was een Duitser. Een leven als schilder in de kunstenaarskolonie van Capri leidde hem naar een kloostereiland in Sri Lanka. Hier verwierf hij de naam Anagarika Govinda. In 1931 ontmoette hij, ingesneeuwd in Darjeeling, Lama Ngawang Kalzang (Tomo Geshe Rinpoche). Het moet een magisch moment geweest zijn, want de rest van zijn leven wijdde hij zich aan het Tibetaans boeddhisme. Hij ging in India wonen, waar hij leefde van lesgeven en schilderen, reisde kriskras door Tibet en werkte via de door hem in 1933 opgerichte Arya Maitreya Mandala aan de verbreiding van het Tibetaans boeddhisme in het Westen. Uit gezondheidsoverwegingen verhuisde hij in 1978 met zijn vrouw Li Gotami (Ratti Petit) naar Californië. Het was de tijd waarin zijn boeken bestsellers werden. In 1997 werd als eerbetoon zijn as bijgezet in de Nirvana stupa van het Samten Choeling klooster in Darjeeling.
Arya Maitreya Mandala Nederland:
http://www.arya-maitreya-mandala.org/content/netherlands.htm