My religion is to live
And die without regret

I need nothing
I seek nothing
I desire nothing

Mijn religie is leven
En sterven zonder spijt

Ik heb niets nodig
Ik zoek niets
Ik verlang niets

Milarepa
(Tibetaanse yogi, 1052-1135)

Het Tibetaanse boeddhisme kent veel verschijningsvormen, maar de traditie van Milarepa spreekt wel het meest tot de verbeelding. Dit zijn de yogi’s hoog in de Himalaya, die vaak jarenlang, onder barre omstandigheden en in totale afzondering, hun meditatie beoefenen. Lama Govinda (1962) is zo’n kluizenaar, en we volgen hem wanneer hij na twintig jaar retraite zijn grot verlaat om zich onder de mensen te begeven.

Documentairemaker Jaap Verhoeven is geraakt door de eenvoud en zorgeloosheid van Lama Govinda, maar valt tijdens het draaien van dit portret ook van de ene verbazing in de andere. Zo blijkt Lama Govinda erg te houden van dans en zang. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om te dansen en te zingen met de dorpelingen uit de omgeving, die hem als een heilige vereren. Ook in zijn geboortedorp Pooh (Noord India) wordt hij op handen gedragen.

Lama Govinda geeft letterlijk alles op om Milarepa’s pad naar verlichting te volgen en zo tot diepe levensinzichten te komen. Lama Govinda zingt door het weidse en hoge berglandschap wanneer we terugkeren naar zijn berghut voor zijn volgende retraite. Daar aangekomen vertelt hij hoe hij de winters overleeft en over zijn inspiratie om dit moeilijke pad te volgen. De ontmoeting met hem roept voor westerlingen veel vragen op, niet alleen over hemzelf, maar ook over ons eigen leven, dat immers gebaseerd is op het bereiken van sociaal, financieel en fysiek comfort, juist al die dingen die Lama Govinda achter zich liet.

Maar wat zocht hij dan? Wat is het resultaat van al die jaren beoefening? En wat kunnen wij daarvan leren en begrijpen? Een documentaire over een verdwijnende traditie.

Op vrijdag 11 mei vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne-Zuid in Vlaanderen de film Yogi in de Himalaya. Tibetaans en Engels gesproken; Nederlands ondertiteld.

Praktisch: Vrijdag 11 mei 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, België.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk