In een van de heiligste plaatsen in het Tibetaans boeddhisme, het Jokhangklooster in de historische hoofdstad van Tibet, Lhasa, is zaterdagavond brand uitgebroken. Er zijn geen meldingen van slachtoffers en de omvang van de schade is onduidelijk. De krant Tibet Daily meldt dat de brand in het meer dan 1300 jaar oude klooster snel werd geblust.
Berichten over de schade in een deel van het klooster dat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO staat, komen mondjesmaat naar buiten. De Chinese autoriteiten verwijderen niet-officiële foto’s van de brand van de sites. Op foto’s die wel de buitenwereld bereikten is te zien dat het dak van (een deel) van de tempel in brand staat. Volgens Tibet Daily en het Chinese staatspersbureau Xinhua is het gebied rond de tempel weer opengesteld voor toeristen en bewoners.
De Jokhangtempel ligt in het hart van Lhasa en is een van de belangrijkste heilige plaatsen voor Tibetanen. Tsering Woeser, een Tibetaanse schrijver en activist die in Peking woont, vertelde het Franse persbureau AFP dat ze zich grote zorgen maakt over de situatie in het klooster, dat zij omschrijft als een heilige plaats binnen de heilige stad Lhasa, een bedevaartoord.
Het gebied is ook het centrum van verzet van Tibetanen tegen de Chinese overheerser van Tibet. De brand ontstond op het moment dat de Tibetanen Losar, het traditionele Tibetaans nieuwjaar vieren. Zaterdag was de tempel gesloten voor het publiek. De gebouwen staan vol boeddhistische Tibetaanse religieuze kunst, waaronder de Jowo Shakyamuni–een beeld van de Boeddha, een van de drie die tijdens zijn leven zouden zijn gemaakt. Het is volgens de UNESCO ook een depot voor talrijke andere onschatbare culturele artefacten, waaronder meer dan 3.000 beelden van boeddha’s, goden en historische figuren, evenals schatten en manuscripten. Woeser zegt dat muurschilderingen en andere items werden beschadigd tijdens de Chinese culturele revolutie.