Vietnam moet de aanklachten tegen zes Hoa Hao boeddhistische volgelingen opschorten en onderzoeken of politieoptreden tegen deze boeddhisten terecht waren of dat er sprake is van een religieuze vervolging. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bekend gemaakt

De strafzaken door het volkstribunaal in An Phu tegen de zes, wegens het verstoren van de openbare orde, zijn gepland op 9 februari 2018. De boeddhisten werden gearresteerd omdat ze in het openbaar demonstreerden tegen het politieoptreden tegen volgelingen van de boeddhistische organisatie Hoa Hao. De Vietnamese overheid heeft een lange traditie van het oppakken en belemmeren van deze boeddhisten, een religieuze minderheid in Vietnam.

De boeddhistische sekte werd in 1939 opgericht door Huynh Phu en oorspronkelijk gevestigd in de westelijke Mekong-delta. De communistische antipathie tegen Hoa Hao dateert uit de eerste Indochinese Oorlog (1946-1954) als veel leden van de Hoa Hao gemeenschap zich verzetten tegen de leiding van de communistische Viet Minh, nadat de spirituele leider van de religie, Huynh Phu, nooit meer terugkeerde van een ontmoeting met communistische vertegenwoordigers, in 1947.

Pas in 1999 erkende de Vietnamese overheid het Hoa Hao boeddhisme als een religie. Veel volgelingen weigerden echter om toe te treden tot de door de staat-gesanctioneerde Hoa Hao boeddhistische kerk. En ondervonden daarvan de gevolgen door hardnekkig politieoptreden. De autoriteiten blokkeerden herhaaldelijk de toegang tot de pagode Quang Minh die door de onafhankelijke Hoa Hao volgelingen voor hun diensten gebruikt wordt.

Bron Human Rights Watch.

Categorieën: Boeddhisme, Nieuws
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu