Dierenartsen van Dier&Recht bezochten op 9 december het evenement HOND 2017 om de neuzen van Franse Bulldogs te inspecteren. De artsen zijn geschrokken van de resultaten: bijna alle honden scoorden ver onder de maat in een ademhalingstest. De snuiten laten veel te weinig lucht door.
HOND 2017 is het grootste jaarlijkse hondenevenement in Nederland, en wordt georganiseerd door de Raad van Beheer. Dier&Recht bezocht deze show om antwoord te krijgen op de volgende vragen: Wordt er door stamboomfokkers gefokt volgens de Nederlandse wetgeving? Nemen de keurmeesters de ademhaling en gezondheid van de honden mee in hun overweging? En meer specifiek: kunnen de showhonden fatsoenlijk ademhalen – door open neusgaten?
Methode van Cambridge
Uit onderzoek door de universiteit van Cambridge blijkt dat Franse Bulldogs met nauwe of gesloten neusgaten (categorie 3 en 4) twintig keer vaker te maken krijgen met ademhalingsklachten als gevolg van het brachycefaal obstructief syndroom (BOS). Het Cambridge scoringssysteem is uitermate geschikt als onafhankelijke test voor hondensnuiten. Dier&Recht gebruikte deze test om de showhonden te beoordelen.
Van alle beoordeelde dieren (32) slaagde meer dan 80 procent (26 dieren) niet voor de test. Deze dieren kregen een score 3 of 4. Geen enkel dier had een volledig open neus. Slechts 1 op de 5 dieren scoorde een 2 en heeft dus waarschijnlijk geen of minder last van ademhalingsproblemen. Helaas kregen deze dieren niet de beste punten van de keurmeester. De prijzen gingen naar honden met dichte neuzen.
Neuzen tegen de regels
In de rasstandaard van de Franse Bulldog is opgenomen dat de neusgaten goed geopend en symmetrisch geplaatst moeten zijn en dat er altijd normale neusademhaling mogelijk moet zijn (citaat rasstandaard HBC). Ook is er sinds 2014 een wet die het verbiedt om met dieren te fokken die schadelijke erfelijke kenmerken kunnen doorgeven aan de nakomelingen (Artikel 3.4, Besluit houders van dieren). Toch wordt er blijkbaar nog steeds op grote schaal gefokt met dieren met (bijna) volledig gesloten neusgaten. De wet wordt overtreden en de dieren zijn er de dupe van.
Ananda zegt
Daarom zie je die honden vaak traag lopen en tussendoor even zitten.
Lekker rennen en spelen is er al helemaal niet bij voor hun.
Ik ken er een die na 3 meter rennen al moet overgeven, het gaat gewoon niet.
Daarbij kunnen ze meestal niet bevallen zonder keizersnee en hebben ze vaak last van allergie en andere kwaaltjes met levenslange medicatie tot gevolg.
Ze kunnen wel een neusoperatie ondergaan, dat schijnt ze goed te helpen en het is hun gegund.
Als de regels worden gehandhaafd dan sterven deze dierenziektes hopelijk snel uit.
Beter nog is als fokkers echt doordrongen worden van de handicaps en schade die ze deze honden aandoen en ze mekaar corrigeren. Nu is het in die wereld nog iets om trots op te zijn en een prijs voor te krijgen.
Ik heb zelf een (gesteriliseerde) poes met extreem klein neusje en die heeft duidelijk last van jeuk aan hoofd en oren. Masseren van de holtes vind ze zalig en stomen met tijm en salie helpt ook. En rust, geen drukke vermoeiende medehuisdieren, maar in hun eigen tempo kunnen leven maakt het dragelijk.
De meeste platneus honden en poezen die ik heb ontmoet hebben bijzonder vriendelijke en gevoelige karakters. Daarom schrijf ik dit stukje uit hun naam en wie weet helpen we er een ander platneus(je) mee.