In een maand tijd is er drie keer brand gesticht in de gebouwen van de boeddhistische gemeenschap Shangpa Karmaling in Frankrijk. Een aantal gebouwen werd door het vuur vernield. Een anonieme briefschrijver heeft de gemeenschap gemaand te stoppen met ‘het bedrijven van zwarte magie’ omdat anders meer aanvallen zullen volgen.

De resten van de Chartreuse, foto site Shangpa Karmaling.

De laatste brandstichting was op 1 december, toen het hoofdgebouw- de Chartreuse, in vlammen opging en totaal vernietigde. De briefschrijver heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist. De brand begon rond 1 uur ‘s nachts aan de zuidkant van de grote tempel en verspreidde zich snel.

De gemeenschap heeft inmiddels drie brieven van de dader ontvangen. Op 17 november brak een kleine brand uit in de buurt van een ander gebouw op Karmaling, maar er was geen ernstige schade. Na het incident ontving de gemeenschap op 23 november een brief waarin de verantwoordelijkheid werd opgeëist. Vijf dagen later werd een brand in de omgeving van de keuken van de Chartreuse op tijd gedoofd. Weer volgde een brief.

Keuken van de Chartreuse na de brand.

Vierenveertig brandweerlieden bestreden twaalf uur lang het vuur. De bewoners en gasten zijn geëvacueerd en omwonenden boden hulp aan. In een van de centra van de gemeenschap is nog steeds huisvesting mogelijk. Momenteel zijn er 15 mensen die hebben gekozen om te blijven bij het Shangpa Karmaling Instituut. Een groep bewoners heeft bewaking ingesteld tijdens de nachtelijke uren. Er zijn ook drie bewakers en een waakhond op het terrein aanwezig. De gemeenschap is inmiddels begonnen met de opbouw en herstel van de gebouwen.

Het 400 jaar oude Chartreuse gebouw was ooit een christelijke klooster en werd beschouwd als het hart van Shangpa Karmaling. Het huisveste drie tempels, had twee grote zalen die gebruikt werden voor programma’s en was een opslagruimte voor Tibetaanse geschriften, beelden, boeken, teksten, en veel digitale en papieren documenten.

De leden van de gemeenschap vrezen dat de branden kunnen leiden tot financiële problemen, vooral omdat het Instituut de inkomsten uit geannuleerde winterprogramma’s zal verliezen. Deelnemers aan het zomerprogramma worden ondergebracht in tenten en in gebouwen die niet beschadigd zijn.

Bron Lions Roar.

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk