De stichting Vrienden van het boeddhisme is een mooi digitaal document rijker. Een week geleden overhandigde secretaris Rinus Laban van het Nederlands Boeddhistisch Archief tijdens de jubileumbijeenkomst ter ere van het vijftigjarig bestaan van deze stichting de gedigitaliseerde serie uitgaven van Saddharma, het eerste Nederlandse tijdschrift over boeddhisme aan de bestuursleden van de VvB Rob Janssen en Jan de Breet.

In januari 1968 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Saddharma. In 1995 is de stichting VvB gestart met het uitbrengen van het geïllustreerde magazine Kwartaalblad Boeddhisme, dat anders dan Saddharma gericht was op een breed publiek van boeddhistisch geïnteresseerden en niet alleen op de eigen donateurs. Per 1 januari 2003 is dit tijdschrift overgedragen aan uitgeverij Asoka en van juni 2011 tot januari 2015 is het, na enige jaren Vorm&Leegte te hebben geheten, verdergegaan onder de naam BoeddhaMagazine. BoeddhaMagazine wordt niet meer uitgegeven maar het NBA heeft plannen om ook dit magazine te digitaliseren, net als Vorm&Leegte en het Kwartaalblad Boeddhisme.

Het NBA is begonnen als werkgroep van de VVB en bijzonder dankbaar voor de steun die zij heeft gekregen en nog steeds krijgt van de VVB. In de beginperiode van het archief is hulp geboden in organisatorische zin maar ook op het materiele vlak in de vorm van een professionele scanner, software en een computer. Momenteel ondersteunen de vrienden het archief met het beschikbaar stellen van een opslagruimte voor het archief van de BOS (boeddhistische omroep stichting). Het NBA is in 2014 een zelfstandige rechtspersoon geworden www.boeddhistischarchief.nl

Meer informatie over de Vrienden van het boeddhisme

Foto Babeth VanLoo.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk