Vijf vooraanstaande Tibetaanse niet-gouvernementele organisaties (Ngo’s) in ballingschap bekritiseren de Chinese premier Xi Jinping van onderdrukkende overheersing in Tibet. Vertegenwoordigers van de communistische partij van China zijn in Peking bijeen gekomen voor het negentiende partijcongres. De vijf stellen dat Xi Jinping niet heeft voldaan aan de verwachtingen van velen om het beleid van China ten aanzien van Tibet te versoepelen na zijn aantreden tot voorzitter van de communistische partij.

De situatie in Tibet is van kwaad tot erger gegaan, met strengere censuur, schending van de fundamentele mensenrechten en de ontkenning van de vrijheid van religie en het recht om te studeren in de Tibetaanse taal, stellen ze. Een vertegenwoordiger van de vijf organisaties noemt Xi Jinping een moordenaar en stelt dat onder zijn regime Tibetanen, politieke gevangenen, activisten en advocaten zijn gearresteerd.

De vijf kondigen tijdens een persconferentie In Dharamsala, India, aan in verzet te blijven tegen de koers van China waar het Tibet betreft. Het zijn de Tibetan Youth Congress, Tibetan Women’s Association, Students for a Free Tibet, National Democratic Party of Tibet en Gu Chu Sum, een verbond van voormalige politieke gevangenen in Tibet.

Bron BNN/ANI

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk