• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Pagina 8

Voedsel

Wakker Dier waarschuwt voor sloopmelk in A-merken

29 juli 2024 door de redactie

Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter. Op dit moment draagt minder dan tien procent van de zuivel in de supermarkten een van deze keurmerken.

Lees meer over Wakker Dier waarschuwt voor sloopmelk in A-merken

Haiku – puber

28 juli 2024 door Renske de Graaf

…

Lees meer over Haiku – puber

Wakker Dier – Start verkiezing: wie wint de Koelste Koeienweide Cup?

17 juli 2024 door de redactie

Omdat koeien al bij temperaturen vanaf 21 graden last kunnen hebben van hitte, is schaduw in de wei essentieel. Maar in een steekproef bij koeien in de wei van Wakker Dier in 2022 had bijna driekwart van de koeien geen schaduw. Met deze verkiezing geeft Wakker Dier een podium aan boeren die hun koeien wél schaduw bieden.

Lees meer over Wakker Dier – Start verkiezing: wie wint de Koelste Koeienweide Cup?

Foodwatch – consumenten nog steeds misleid met label ‘volkoren’

16 juli 2024 door de redactie

Het is volgens Foodwatch compleet onacceptabel dat voedselproducenten en supermarkten in Nederland nog steeds consumenten misleiden met het label ‘volkoren’ op voedselproducten die niet volledig uit volkorenmeel bestaan.

Lees meer over Foodwatch – consumenten nog steeds misleid met label ‘volkoren’

Warmonderhof toont buiten-expo ‘Food for Thought’ van Kadir van Lohuizen

12 juli 2024 door de redactie

Een gemiddelde maaltijd heeft zo ongeveer 30.000 kilometer afgelegd. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Dat is indrukwekkend, maar niet duurzaam en het kan ook anders. De tentoonstelling is te zien op nóg drie boerenerven; Burgerboerdij de Patrijs in Lochem, Boerderij Boterhuys in Warmond en De Groene Griffioen in Weesp. Al deze boerenbedrijven, die ieder werken aan een volhoudbaar voedselsysteem dat de lokale gemeenschap van voedsel voorziet, willen het gesprek over voedsel naar het boerenerf brengen.

Lees meer over Warmonderhof toont buiten-expo ‘Food for Thought’ van Kadir van Lohuizen

B’eter Blote billen in het gras: stoofschotel met limabonen en snijbonen

6 juli 2024 door Jana Verboom

Toen ik ruim een jaar geleden met deze rubriek begon, wilde ik graag schrijven over oudhollandse recepten die uit zichzelf al vegetarisch of vegan zijn, of gemakkelijk plantaardig te maken. Doordat ik last kreeg van lichamelijke ongemakken, in combinatie met een drukke baan in het onderwijs, heb ik aan dit project niet de tijd en aandacht gegeven die ik voor ogen had. Maar van de week keek ik in de groentela, zag twee pakken snijbonen, en dacht aan een oudhollands recept dat aan bovengenoemde criteria voldoet: blote billetjes in het gras. Ik had nog een aangebroken zak limabonen staan. Het werden grote billen in het gras. Een oudhollands recept met een mediterrane twist.

Lees meer over B’eter Blote billen in het gras: stoofschotel met limabonen en snijbonen

Extinction Rebellion voert actie tegen glyfosaat bij het CTGB

4 juli 2024 door de redactie

Glyfosaat wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Recent onderzoek heeft een kankerverwekkend effect op muizen aangetoond. Insectenpopulaties – ook de bijen en andere bestuivers die nodig zijn voor ons voedsel – storten in. Water- en bodembronnen zijn zo vervuild door glyfosaat en andere pesticiden dat we ons drinkwater nauwelijks schoon en gifvrij kunnen krijgen.

Lees meer over Extinction Rebellion voert actie tegen glyfosaat bij het CTGB

Vegetarisch feesten bij achttien festivals

4 juli 2024 door de redactie

Amsterdam Open Air, Awakenings Summer Festival, Awakenings Upclose, Dekmantel, Eurosonic Noorderslag, Georgies Wundergarten, Into the Woods, Lentekabinet, Milkshake, Paradigm, Wildeburg, Wilde Weide, Wonderfeel, ZeeZout en festival de Zon serveren dit jaar geen vlees en vis. Bij DGTL, MOMO en Left of the Dial is het menu zelfs volledig plantaardig.

Lees meer over Vegetarisch feesten bij achttien festivals

B’eter: Simpele wrap-pizza’s voor vrijdag restjesdag

29 juni 2024 door Jana Verboom

Vrijdag is bij ons vaak restjesdag. Toen het vanavond bijna etenstijd was, keek ik rond in kast en koelkast op zoek naar over datum producten. We vonden een pak wraps dat al enkele weken over datum was. Hoogste tijd om die op te maken. Ze kwamen glansrijk door de kijk & ruik & proef test

Lees meer over B’eter: Simpele wrap-pizza’s voor vrijdag restjesdag

B’eter Simpele doordeweekse groentencurry met garam masala

22 juni 2024 door Jana Verboom

Een goede maaltijd is voor mij een maaltijd die ten eerste plantaardig is, ten tweede veel groente bevat, ten derde geen witte rijst, pasta of grote hoeveelheden aardappelen maar zilvervliesrijst, volkoren pasta of volle granen, en tot slot iets eiwitrijks. Daarnaast uiteraard ook smaakmakers zoals kruiden en specerijen.

Lees meer over B’eter Simpele doordeweekse groentencurry met garam masala

Foodwatch: EU moet junkfood-industrie ter verantwoording roepen

21 juni 2024 door de redactie

In het rapport laat de WHO zien hoe bepaalde machtige industrieën in heel Europa ziekten en vroegtijdige sterfte aanwakkeren, onder andere door zich te richten op wetgeving ter voorkoming en beheersing van niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes en hun risicofactoren zoals tabaks- en alcoholgebruik, ongezonde voeding en obesitas.

Lees meer over Foodwatch: EU moet junkfood-industrie ter verantwoording roepen

Reclame Code Commissie tikt McDonald’s op de vingers

19 juni 2024 door de redactie

Het is niet de eerste keer dat het fastfoodbedrijf wordt beklaagd bij de Reclame Code Commissie. De afgelopen jaren is McDonald’s negen keer eerder teruggefloten door de Reclame Code Commissie, zo blijkt uit het archief met uitspraken van het reclame-orgaan.

Lees meer over Reclame Code Commissie tikt McDonald’s op de vingers

Het jaar 2024 – dag 170 – stamppot

18 juni 2024 door Joop Ha Hoek

De vader, stamppot en zijn kinderen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2024 – dag 170 – stamppot

B’eter pasteitjes met groentevulling uit de hapjespan

15 juni 2024 door Jana Verboom

Omdat het in tijden van drukte op het werk en thuis lastig is om tijd te vinden om zelf geweldige nieuwe recepten voor deze rubriek te verzinnen of te ontdekken, val ik hier wederom terug op een recept dat mijn dochter op Tiktok of Instagram heeft gevonden. Ik schreef er vorige week al over: ze haalt van deze vergruisde social media (door sommigen asociale media genoemd) de meest geweldige recepten. Hier dus weer een co-creatie van mijn dochter en mij, losjes gebaseerd op een recept uit de social media van ene Maaike. Het recept is goed bevallen, we gaan dit vaker maken. Het heet oorspronkelijk MEGA DUMPLING maar ik noem het maar gewoon ‘pasteitje’. Al mag dat verkleinwoordje wel weg.

Lees meer over B’eter pasteitjes met groentevulling uit de hapjespan

B’eter Wraps met knapperige tofu

8 juni 2024 door Jana Verboom

Vandaag Vegan crispy tofu wraps, oftewel wraps met knapperige tofu. Het raspen en in de oven bakken van tofu was nieuw voor mij, sinds ik dit recept ken doe ik het vaker. Het is heel simpel en je kunt eindeloos variëren met kruiden en andere smaakmakers. Alles bij elkaar is dit best een tijdrovend recept, of beter gezegd verzameling recepten, maar onderdelen ervan zijn weg te laten of te vervangen door kant-en-klaar producten. Zoals de wraps. Maar zelf maken is leuker en lekkerder.

Lees meer over B’eter Wraps met knapperige tofu

Het jaar 2024 – dag 156 – eigenvogelseerst

4 juni 2024 door Joop Ha Hoek

De vogels hebben alle kleuren maar ik sluit de meeste uit.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2024 – dag 156 – eigenvogelseerst

Dumpkorting vlees bij Jumbo afgelopen

3 juni 2024 door de redactie

De Gezondheidsraad concludeerde recentelijk dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast kan zorgen voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders wil minder vlees eten. Wakker Dier vraagt supermarkten om hen hierbij te helpen.

Lees meer over Dumpkorting vlees bij Jumbo afgelopen

B’eter Nogmaals: Mulgipuder, stamppot met gerst uit Estland

1 juni 2024 door Jana Verboom

Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Gerst behoort net als alle overige granen zoals tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. In Europa was gerst de eerst geteelde graansoort. Archeologische vondsten tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v Chr. stamt. Als voedsel was gerst tot in de Middeleeuwen van groot belang. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, maar er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe. Vanwege de onverteerbare kafjes moet gerst voor menselijke consumptie altijd gepeld worden. Gepelde gerst wordt gort genoemd.

Lees meer over B’eter Nogmaals: Mulgipuder, stamppot met gerst uit Estland

B’eter Mulgipuder: stamppot met gerst uit Estland

25 mei 2024 door Jana Verboom

De keuken van Estland bevalt heel goed! Ik heb al kennisgemaakt met Mulgipuder, een soort stamppot met aardappels en gerst, Hapukoorekaste, een soort tzatziki (geserveerd met aardappels), en Kama, een mengsel van geroosterde en gemalen haver, rogge, gerst en erwten. Allemaal traditionele Estse recepten waar ze terecht trots op zijn. Voor mulgipuder loopt een aanvraag om als Unesco werelderfgoed erkend te worden. Wat opvalt hier is het ontbreken van tarwe in de nationale keuken: tarwe groeide van oudsher niet in Estland. Te koud.

Lees meer over B’eter Mulgipuder: stamppot met gerst uit Estland

Boeken – De mens is een plofkip

23 mei 2024 door de redactie

Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt. Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen.

Lees meer over Boeken – De mens is een plofkip

China bouwt dammen in Tibetaanse rivieren – milieucatastrofe Azië dreigt

22 mei 2024 door de redactie

Het beleid voor de bouw van dammen wordt rechtstreeks aangestuurd door de Chinese regering en door gigantische energieconglomeraten die in handen zijn van de Chinese Communistische Partij, waaronder Huaneng en Huadian. In het rapport wordt benadrukt dat Huadian in maart 2024 een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de Duitse multinational Siemens Energy.

Lees meer over China bouwt dammen in Tibetaanse rivieren – milieucatastrofe Azië dreigt

B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu

18 mei 2024 door Jana Verboom

Sommige mensen noemen zichzelf een when-at-home-vegan. Thuis eten ze plantaardig, buiten de deur niet. Ik ben ook een soort when-at-home vegan: ik probeer zo plantaardig mogelijk te eten maar wil ook niet al te moeilijk doen en neem soms maar gewoon de meest plantaardige optie op de menukaart. Als je in een restaurant vraagt om een veganistische maaltijd dan wordt het veganisme vaak nog  geïnterpreteerd als het weglaten van dierlijke producten, zonder dat deze vervangen worden.

Lees meer over B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu

Leven in Thailand – Eilandverhalen 1

14 mei 2024 door Mieke Kupers en François la Poutré

Overal op het eiland staan ze: bordjes die wijzen naar Mr. Boy café. Daar fietsen we dus ook maar eens heen. Het ligt in een hoek van het eiland waar we nog niet geweest zijn, naast de pier waar de grote, snelle veerboot aanlegt. Het café is gebouwd op een boven het water liggende steiger, een aantrekkelijke plek.

Lees meer over Leven in Thailand – Eilandverhalen 1

Wakker Dier – Vleesverkoop supermarkten maakt duikvlucht

9 mei 2024 door de redactie

Sinds 2020 is de verkoop van vlees in supermarkten met 16,4 procent gedaald, concludeert Wakker Dier uit verkoopdata van Circana. In 2023 verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor.

Lees meer over Wakker Dier – Vleesverkoop supermarkten maakt duikvlucht

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 6
  • Pagina 7
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 55
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 20 oktober 2025
    Dhyana's en inzicht
  • 23 oktober 2025
    Basiscursus Inzichtmeditatie in Hilversum
  • 23 oktober 2025
    STILTEMEDITATIE Stichting Bodhisattva
  • 24 oktober 2025
    Droomyoga
  • 24 oktober 2025
    Eeuwenoude wijsheid voor ons hedendaagse leven
  • 24 oktober 2025
    Weekend teaching with the American Buddhist teacher Ven. Sangye Khadro
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Beeldgedicht – herfst
    • Wat AI nooit zal begrijpen
    • Elementen feuilleton – deel 1 – elementen
    • Geen dood, geen vrees (83) – Wie ben je?
    • Moraal is geen verhaal

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.