• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Pagina 4

Voedsel

B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa

15 maart 2025 door Jana Verboom

Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Het was uiteraard beter geweest als ik daar twee weken eerder over had bericht, dan had je als lezer de kans gehad om mee te doen. Sorry. Zo heb ik ook de Week van de Peulvrucht te laat ontdekt (10 tot 16 februari 2025). Ik blijf maar achter de feiten aan lopen. Aan de andere kant: in menig ‘boeddhistische’ keuken is het elke week van het jaar Week Zonder Vlees & Zuivel en tevens ook Week van de Peulvrucht, want die is, in al haar gedaanten – van sojamelk tot hummus en van tofu tot falafel – ideaal om de vlees en zuivel te vervangen.

Lees meer over B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa

The Rights Forum –  Israël creëert omstandigheden die willens en wetens leefomstandigheden Palestijnen bedreigen

14 maart 2025 door de redactie

Hoewel Israël als bezetter verantwoordelijk is voor het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking, worden door Israël nu opnieuw omstandigheden gecreëerd die willens en wetens haar (over)leven bedreigen. Op X waarschuwde Francesca Albanese, Speciaal VN-Rapporteur voor de mensenrechten in Palestina, voor het risico op genocide. Staten die nu nog geen sancties tegen Israël instellen, dragen bij aan ‘een van de meest vermijdbare genocides in de geschiedenis’, schrijft zij.

Lees meer over The Rights Forum –  Israël creëert omstandigheden die willens en wetens leefomstandigheden Palestijnen bedreigen

Wakker Dier – Terugroepactie ‘bedrieglijk groene’ Dekamarkt-tas

14 maart 2025 door de redactie

In een advertentie wordt consumenten met een allergie voor misleiding geadviseerd om de boodschappentas terug te brengen naar de winkel. De oproep is te zien in AD, NRC, Parool, Trouw en Volkskrant. Molenaar: ‘Met deze actie waarschuwen we consumenten dat Dekamarkt zich veel te groen voordoet, over de rug van de dieren en het klimaat.’

Lees meer over Wakker Dier – Terugroepactie ‘bedrieglijk groene’ Dekamarkt-tas

RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

12 maart 2025 door de redactie

De zuivelproducten waartegen Wakker Dier klachten heeft lopen, zijn gemaakt van sloopmelk. Dit is zuivel zonder een goed dierenwelzijnskeurmerk, van koeien die veel melk moeten geven onder vaak slechte omstandigheden. Zij leven bijvoorbeeld in krappe, vieze stallen, waardoor ze vaker ziek worden, pijnlijke verwondingen krijgen aan hun poten en jong worden afgevoerd naar de slacht.

Lees meer over RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

8 maart 2025 door Jana Verboom

Misschien ben ik gewoon een vrek. Een gierigaard. Misschien kan ik zelf te goed koken. Misschien ben ik niet genoeg een fijnproever. Misschien ben ik te veel een fijnproever. Misschien ben ik ondankbaar. Lastig. Het punt is: ik vind het eten in de meeste Nederlandse restaurants gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ik ervoor betaal.

Lees meer over B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

6 maart 2025 door de redactie

Protix is wereldwijd de marktleider in het kweken van zwarte soldatenvliegen. De grootste vliegenfabriek ter wereld staat in Bergen op Zoom. Uit de beperkte uitleg van Protix over de leefomstandigheden van hun dieren blijkt dat overbezetting en honger bij volwassen vliegen standaard onderdelen zijn van hun werkproces. Wel gebruiken ze een effectieve slachtmethode – de ‘grinder’, waarin de larven binnen enkele seconden worden vermalen.

Lees meer over Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

B’eter Turkse pizza

1 maart 2025 door Jana Verboom

In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was.

Lees meer over B’eter Turkse pizza

B’eter kikkererwtennuggets

22 februari 2025 door Jana Verboom

Afgelopen weekend bedacht ik pas laat dat ik brownies wilde bakken, te laat om nog kikkererwten in de week te zetten en te koken. Gelukkig heb ik voor dat soort momenten ook blikjes kikkererwten in huis. Dus ik gebruikte het vocht voor mijn brownies, maar bleef achter met de kikkererwten. Ik vond dit grappig: vroeger goot ik het vocht van kikkererwten weg door de gootsteen, als ongewenst restproduct, maar nu is het soms andersom: het vocht, tegenwoordig aquafaba genoemd (oftewel bonenwater of peulvruchtenwater) is nodig voor een recept, de kikkererwten blijven achter.

Lees meer over B’eter kikkererwtennuggets

Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

17 februari 2025 door de redactie

Eiwitmarketing komt het meest voor bij producten met koemelk. Vaak is het eiwitgehalte verhoogd met extra melkeiwit. Dit restproduct van de productie van boter en kaas kost vrijwel niets. Molenaar: ‘Een waardeloos poeder toevoegen en dan de prijs flink verhogen. Dat is nog eens lucratieve business.’

Lees meer over Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

B’eter – overnacht geweekte havermout

15 februari 2025 door Jana Verboom

Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag.

Lees meer over B’eter – overnacht geweekte havermout

Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

14 februari 2025 door de redactie

De Japanse boeddhistische monnik Yoshinobu Fujioka (35) heeft wel een heel bijzondere locatie uitgekozen om de boeddhistische leer uit te dragen. In het centrum van Tokio runt hij al acht jaar de ‘Vowz-bar’, waar kaalgeschoren bartenders onder het reciteren van gebeden de drankjes rondbrengen. Boeddhistische gezangen vervangen karaoke liedjes. Vowz is een speelse vertaling van het Japanse woord voor monnik.

Lees meer over Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

14 februari 2025 door de redactie

Iftarmee nodigt mensen van verschillende achtergronden, geloven en culturen uit om samen een iftar-maaltijd te delen. De naam combineert de woorden “iftar” en “mee” – een eenvoudige uitnodiging om mee te doen en een blik te werpen op een eeuwenoude traditie van gastvrijheid. Het initiatief is ontstaan uit de behoefte om bruggen te slaan in een samenleving die soms verdeeld lijkt.

Lees meer over Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

Peter – Afdelingskrantje Peter

12 februari 2025 door Peter Pijls

Noord-Frankrijk, een onderschatte regio, heeft een snelweg die vanuit de Ardennen, lekker hard rijden, naar Parijs loopt. Ik had een Volvo met een imperiaal op het dak. Er is veel platteland met weinig variatie, ogenschijnlijk.

Lees meer over Peter – Afdelingskrantje Peter

Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

10 februari 2025 door Joop Ha Hoek

Mijn vader, het brood en de armoede.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

8 februari 2025 door Jana Verboom

Een lezeres merkte vorige week op dat sommige ingrediënten van de ‘cucina povera’ allesbehalve goedkoop zijn, en dat is helemaal waar. De tijden zijn veranderd. Vroeger aten de rijken in Italië maar ook daarbuiten wild en gevogelte, en veel vlees. De armen daarentegen aten vooral pasta, polenta (van maismeel gemaakt), gnocchi (van aardappelen gemaakt), rijst, bonen en andere peulvruchten, met daarnaast wat ze in de moestuin, het bos of de zee aantroffen. Tegenwoordig lijkt het haast wel andersom: door de intensieve veehouderij en het hele amorele dierlijke productie- en consumptiesysteem waarbij mens en dier worden uitgebuit en de aarde wordt leeggeroofd, is vlees goedkoop geworden en voor iedere portemonnee bereikbaar.

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

Zen Sangha en de Babbelsoep

5 februari 2025 door de redactie

Op zaterdag 8 februari nodigt de zensangha van Frank De Waele Roshi in Gent mensen van de buurt en voorbijgangers uit voor een tas (kop) warme soep, een babbel, een moment van rust. Het is de derde keer dat Zen Sangha meehelpt aan dit interlevensbeschouwelijk project dat sinds 2014 in de Rabotwijk in het Belgische Gent loopt.

Lees meer over Zen Sangha en de Babbelsoep

Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

4 februari 2025 door de redactie

Vandaag lanceert voedselwaakhond Foodwatch een nieuw rapport en de resultaten van een Europees opinie-onderzoek over de zoetstof aspartaam. Uit een door Foodwatch geïnitieerde opiniepeiling blijkt dat twee op de drie ondervraagde Europeanen uit voorzorg pleiten voor een verbod op aspartaam. Consumenten willen liever een verbod dan risico lopen op gezondheidsproblemen.

Lees meer over Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

De Ego-Geest en klimaatverandering

3 februari 2025 door gastauteur

Heel vaak vinden mensen het moeilijk om de aanpassingen door te voeren die nodig zijn (eigenlijk) om de planeet te redden, de Antropogene klimaatveranderingen tegen te gaan, het willen redden en weer herstellen. Een soort klimaat-inertia. ‘Andere mensen moeten maar iets doen’.

Lees meer over De Ego-Geest en klimaatverandering

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

1 februari 2025 door Jana Verboom

‘In de meeste westerse landen bestonden en bestaan er verschillende kookstijlen, die van de rijken, in Italië bekend als de cucina ricca, en die van de armen, cucina povera. Cucina povera is het voedsel dat de armen van Italië vroeger kookten, in verband met het beperkte aantal ingrediënten dat ze tot hun beschikking hadden. Voedsel op basis van granen zoals pasta, brood, polenta en gnocchi waren hoofdbestanddelen van cucina povera, net als rijst, waarbij bonen en peulvruchten de broodnodige eiwitten leverden, en groenten en fruit (al dan niet verzameld in het wild) basis-ingrediënten waren. Vlees verschijnt slechts af en toe in cucina povera – op het platteland waren de dieren te waardevol als melk- of eierleveranciers, en in de steden was vlees veel te duur.’

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

Chefs for Freedom: ‘Een culinair benefiet voor rechtvaardigheid en vrijheid’

25 januari 2025 door de redactie

Op zondag 26 januari 2025 bundelt een groep Nederlandse chefs, met initiatiefnemers Freshtable en Sexyflavors, hun krachten om een krachtig signaal af te geven vanuit de foodsector. Onder het motto ‘Actie verandert alles’ organiseren zij het unieke evenement Chefs for Freedom, een benefietdiner met het thema Decolonizing Food. Het evenement, dat plaatsvindt in Oase Rotterdam, vormt de aftrap van een nieuw collectief dat zich inzet voor vrijheid en rechtvaardigheid in Palestina binnen de hospitality sector.

Lees meer over Chefs for Freedom: ‘Een culinair benefiet voor rechtvaardigheid en vrijheid’

B’eter Vegan brownies: verbeterd recept

25 januari 2025 door Jana Verboom

Een poosje geleden ving ik een gesprek op tussen een aantal Wageningse studentes. Eentje zei zoiets als: “Ik heb afgelopen weekend brownies gebakken, want ik ging hummus maken, en elke keer dat ik hummus maak gebruik ik het kookvocht van de kikkererwten om brownies te bakken”. Eer wie eer toekomt, dit had ik niet zelf verzonnen.

Lees meer over B’eter Vegan brownies: verbeterd recept

China – Bijna 3 miljoen Chinese restaurants en cafés gesloten

24 januari 2025 door de redactie

Niemand heeft geld om uit eten te gaan of om traktaties en luxe thee te kopen door de kwakkelende economie.

Lees meer over China – Bijna 3 miljoen Chinese restaurants en cafés gesloten

PesticidenEetwijzer: citrusfruit en kropsla vuilste en kiwi’s en asperges schoonste fruit en groente

24 januari 2025 door de redactie

Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op dit fruit terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5). Van de groente bevat kropsla (3,6) de meeste soorten landbouwgif, gevolgd door paksoi (2,0) en paprika (2,0). Op fruit en groente zijn gemiddeld respectievelijk 2,7 en 1,4 verschillende soorten landbouwgif terug te vinden.

Lees meer over PesticidenEetwijzer: citrusfruit en kropsla vuilste en kiwi’s en asperges schoonste fruit en groente

Wat kan jij doen voor het klimaat? Landelijke mediacampagne van start

21 januari 2025 door de redactie

Initiatiefnemer van deze campagne is de Turing Foundation. Uit onderzoek dat het fonds liet doen, blijkt dat veel Nederlanders bezorgd zijn over klimaatverandering, maar vaak niet weten welke gedragsaanpassingen de meeste impact hebben. Wel willen, niet weten wat te doen.

Lees meer over Wat kan jij doen voor het klimaat? Landelijke mediacampagne van start

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4
  • Pagina 5
  • Pagina 6
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 55
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 20 oktober 2025
    Dhyana's en inzicht
  • 23 oktober 2025
    Basiscursus Inzichtmeditatie in Hilversum
  • 23 oktober 2025
    STILTEMEDITATIE Stichting Bodhisattva
  • 24 oktober 2025
    Droomyoga
  • 24 oktober 2025
    Eeuwenoude wijsheid voor ons hedendaagse leven
  • 24 oktober 2025
    Weekend teaching with the American Buddhist teacher Ven. Sangye Khadro
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Geen dood, geen vrees (83) – Wie ben je?
    • Moraal is geen verhaal
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 295 – de elfde
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.