• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Pagina 4

Voedsel

B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese

5 april 2025 door Jana Verboom

‘Vleesvervangers’, ik vind ze bijna nooit lekker. Ik gebruik wel eens plantaardige kipstukjes voor curry’s, maar ik heb nog nooit echt kunnen genieten van de smaak van vegetarisch gehakt, hoeveel kruiden ik er ook bij doe. Zo één keer per jaar probeer ik een nieuw merk, want de ‘vleesvervangers’ worden over het algemeen steeds beter, maar elke keer stelt het vegetarisch gehakt me weer teleur. Zo’n soort relatie heb ik ook met plantaardige kaas: het wordt elk jaar beter, maar echt lekker is het niet – maar nu heb ik de plantaardige Parmezaanse kaas van Way To Go ontdekt, en ik moet bekennen dat deze erg in de smaak valt.

Lees meer over B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese

Wakker Dier – ‘Ongezond grote vleesporties in recepten Dekamarkt en Plus’

1 april 2025 door de redactie

Wakker Dier wil dat supermarkten hun marketinginstrumenten inzetten om minder dierlijke producten te verkopen. Dit is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de dieren zelf. Molenaar: ‘Of er nu 350 of 250 gram gehakt staat, veel Nederlanders houden zich aan het recept. Dus kunnen supermarkten ze gemakkelijk helpen om minder vlees te eten.’

Lees meer over Wakker Dier – ‘Ongezond grote vleesporties in recepten Dekamarkt en Plus’

B’eter Misosoep

29 maart 2025 door Jana Verboom

Soms plaats ik hier ingewikkelde recepten met – al dan niet moeilijk verkrijgbare – ingrediënten die dienen te worden gemarineerd, voorgebakken, of anderszins voorbewerkt. Het bereiden van zo’n maaltijd kost dan wat meer tijd, energie en moeite. Daar heeft een mens niet altijd zin in. Soms wil je gewoon simpel eten, zonder gedoe. Laatst kwam ik thuis van een begrafenis en ik had behoefte aan een eenvoudige, troost biedende maaltijdsoep. Iets dat ik kon maken met wat ik al in huis had. Het werd deze misosoep.

Lees meer over B’eter Misosoep

B’eter Thaise gele curry met rijst

22 maart 2025 door Jana Verboom

Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Vorige week schreef ik er al over: de jaarlijkse ‘Kickstart Magazine’ behorende bij deze week staat boordevol informatie en recepten. In principe bedoeld voor vlees- en zuivel-eters die bij wijze van uitdaging een weekje zonder willen proberen, dus mensen die nog niet zo ervaren zijn met het koken zonder vlees en zuivel. Maar ook voor de meer ervarenen onder ons is er wel het een en ander te halen.

Lees meer over B’eter Thaise gele curry met rijst

Wat is de ‘Perfecte Maaltijd’?

20 maart 2025 door de redactie

Gaat een perfecte maaltijd alleen over wat er op je bord ligt, of ook over hoe dat eten wordt gemaakt? Op vrijdag 28 maart om 20:00 uur nemen Cinema De Vlugt en Voedselpark Amsterdam je mee in deze vraag met de vertoning van de documentaire The Perfect Meal.

Lees meer over Wat is de ‘Perfecte Maaltijd’?

B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa

15 maart 2025 door Jana Verboom

Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Het was uiteraard beter geweest als ik daar twee weken eerder over had bericht, dan had je als lezer de kans gehad om mee te doen. Sorry. Zo heb ik ook de Week van de Peulvrucht te laat ontdekt (10 tot 16 februari 2025). Ik blijf maar achter de feiten aan lopen. Aan de andere kant: in menig ‘boeddhistische’ keuken is het elke week van het jaar Week Zonder Vlees & Zuivel en tevens ook Week van de Peulvrucht, want die is, in al haar gedaanten – van sojamelk tot hummus en van tofu tot falafel – ideaal om de vlees en zuivel te vervangen.

Lees meer over B’eter Comfort bowl met of zonder quinoa

The Rights Forum –  Israël creëert omstandigheden die willens en wetens leefomstandigheden Palestijnen bedreigen

14 maart 2025 door de redactie

Hoewel Israël als bezetter verantwoordelijk is voor het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking, worden door Israël nu opnieuw omstandigheden gecreëerd die willens en wetens haar (over)leven bedreigen. Op X waarschuwde Francesca Albanese, Speciaal VN-Rapporteur voor de mensenrechten in Palestina, voor het risico op genocide. Staten die nu nog geen sancties tegen Israël instellen, dragen bij aan ‘een van de meest vermijdbare genocides in de geschiedenis’, schrijft zij.

Lees meer over The Rights Forum –  Israël creëert omstandigheden die willens en wetens leefomstandigheden Palestijnen bedreigen

Wakker Dier – Terugroepactie ‘bedrieglijk groene’ Dekamarkt-tas

14 maart 2025 door de redactie

In een advertentie wordt consumenten met een allergie voor misleiding geadviseerd om de boodschappentas terug te brengen naar de winkel. De oproep is te zien in AD, NRC, Parool, Trouw en Volkskrant. Molenaar: ‘Met deze actie waarschuwen we consumenten dat Dekamarkt zich veel te groen voordoet, over de rug van de dieren en het klimaat.’

Lees meer over Wakker Dier – Terugroepactie ‘bedrieglijk groene’ Dekamarkt-tas

RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

12 maart 2025 door de redactie

De zuivelproducten waartegen Wakker Dier klachten heeft lopen, zijn gemaakt van sloopmelk. Dit is zuivel zonder een goed dierenwelzijnskeurmerk, van koeien die veel melk moeten geven onder vaak slechte omstandigheden. Zij leven bijvoorbeeld in krappe, vieze stallen, waardoor ze vaker ziek worden, pijnlijke verwondingen krijgen aan hun poten en jong worden afgevoerd naar de slacht.

Lees meer over RCC tikt Melkunie op vingers voor greenwashing

B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

8 maart 2025 door Jana Verboom

Misschien ben ik gewoon een vrek. Een gierigaard. Misschien kan ik zelf te goed koken. Misschien ben ik niet genoeg een fijnproever. Misschien ben ik te veel een fijnproever. Misschien ben ik ondankbaar. Lastig. Het punt is: ik vind het eten in de meeste Nederlandse restaurants gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ik ervoor betaal.

Lees meer over B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

6 maart 2025 door de redactie

Protix is wereldwijd de marktleider in het kweken van zwarte soldatenvliegen. De grootste vliegenfabriek ter wereld staat in Bergen op Zoom. Uit de beperkte uitleg van Protix over de leefomstandigheden van hun dieren blijkt dat overbezetting en honger bij volwassen vliegen standaard onderdelen zijn van hun werkproces. Wel gebruiken ze een effectieve slachtmethode – de ‘grinder’, waarin de larven binnen enkele seconden worden vermalen.

Lees meer over Wakker Dier roept op tot wettelijke bescherming van insecten in explosief groeiende industrie

B’eter Turkse pizza

1 maart 2025 door Jana Verboom

In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was.

Lees meer over B’eter Turkse pizza

B’eter kikkererwtennuggets

22 februari 2025 door Jana Verboom

Afgelopen weekend bedacht ik pas laat dat ik brownies wilde bakken, te laat om nog kikkererwten in de week te zetten en te koken. Gelukkig heb ik voor dat soort momenten ook blikjes kikkererwten in huis. Dus ik gebruikte het vocht voor mijn brownies, maar bleef achter met de kikkererwten. Ik vond dit grappig: vroeger goot ik het vocht van kikkererwten weg door de gootsteen, als ongewenst restproduct, maar nu is het soms andersom: het vocht, tegenwoordig aquafaba genoemd (oftewel bonenwater of peulvruchtenwater) is nodig voor een recept, de kikkererwten blijven achter.

Lees meer over B’eter kikkererwtennuggets

Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

17 februari 2025 door de redactie

Eiwitmarketing komt het meest voor bij producten met koemelk. Vaak is het eiwitgehalte verhoogd met extra melkeiwit. Dit restproduct van de productie van boter en kaas kost vrijwel niets. Molenaar: ‘Een waardeloos poeder toevoegen en dan de prijs flink verhogen. Dat is nog eens lucratieve business.’

Lees meer over Wakker Dier – ‘Eiwitrijke’ producten 24 procent duurder

B’eter – overnacht geweekte havermout

15 februari 2025 door Jana Verboom

Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag.

Lees meer over B’eter – overnacht geweekte havermout

Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

14 februari 2025 door de redactie

De Japanse boeddhistische monnik Yoshinobu Fujioka (35) heeft wel een heel bijzondere locatie uitgekozen om de boeddhistische leer uit te dragen. In het centrum van Tokio runt hij al acht jaar de ‘Vowz-bar’, waar kaalgeschoren bartenders onder het reciteren van gebeden de drankjes rondbrengen. Boeddhistische gezangen vervangen karaoke liedjes. Vowz is een speelse vertaling van het Japanse woord voor monnik.

Lees meer over Japanse monnik runt al acht jaar een cocktailbar

Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

14 februari 2025 door de redactie

Iftarmee nodigt mensen van verschillende achtergronden, geloven en culturen uit om samen een iftar-maaltijd te delen. De naam combineert de woorden “iftar” en “mee” – een eenvoudige uitnodiging om mee te doen en een blik te werpen op een eeuwenoude traditie van gastvrijheid. Het initiatief is ontstaan uit de behoefte om bruggen te slaan in een samenleving die soms verdeeld lijkt.

Lees meer over Samen aan tafel: Iftarmee brengt gemeenschappen bij elkaar

Peter – Afdelingskrantje Peter

12 februari 2025 door Peter Pijls

Noord-Frankrijk, een onderschatte regio, heeft een snelweg die vanuit de Ardennen, lekker hard rijden, naar Parijs loopt. Ik had een Volvo met een imperiaal op het dak. Er is veel platteland met weinig variatie, ogenschijnlijk.

Lees meer over Peter – Afdelingskrantje Peter

Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

10 februari 2025 door Joop Ha Hoek

Mijn vader, het brood en de armoede.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.

Lees meer over Het jaar 2025 – dag 41 – poffen

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

8 februari 2025 door Jana Verboom

Een lezeres merkte vorige week op dat sommige ingrediënten van de ‘cucina povera’ allesbehalve goedkoop zijn, en dat is helemaal waar. De tijden zijn veranderd. Vroeger aten de rijken in Italië maar ook daarbuiten wild en gevogelte, en veel vlees. De armen daarentegen aten vooral pasta, polenta (van maismeel gemaakt), gnocchi (van aardappelen gemaakt), rijst, bonen en andere peulvruchten, met daarnaast wat ze in de moestuin, het bos of de zee aantroffen. Tegenwoordig lijkt het haast wel andersom: door de intensieve veehouderij en het hele amorele dierlijke productie- en consumptiesysteem waarbij mens en dier worden uitgebuit en de aarde wordt leeggeroofd, is vlees goedkoop geworden en voor iedere portemonnee bereikbaar.

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

Zen Sangha en de Babbelsoep

5 februari 2025 door de redactie

Op zaterdag 8 februari nodigt de zensangha van Frank De Waele Roshi in Gent mensen van de buurt en voorbijgangers uit voor een tas (kop) warme soep, een babbel, een moment van rust. Het is de derde keer dat Zen Sangha meehelpt aan dit interlevensbeschouwelijk project dat sinds 2014 in de Rabotwijk in het Belgische Gent loopt.

Lees meer over Zen Sangha en de Babbelsoep

Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

4 februari 2025 door de redactie

Vandaag lanceert voedselwaakhond Foodwatch een nieuw rapport en de resultaten van een Europees opinie-onderzoek over de zoetstof aspartaam. Uit een door Foodwatch geïnitieerde opiniepeiling blijkt dat twee op de drie ondervraagde Europeanen uit voorzorg pleiten voor een verbod op aspartaam. Consumenten willen liever een verbod dan risico lopen op gezondheidsproblemen.

Lees meer over Foodwatch – Mogelijk kankerverwekkende zoetstof aspartaam moet verboden worden in EU

De Ego-Geest en klimaatverandering

3 februari 2025 door gastauteur

Heel vaak vinden mensen het moeilijk om de aanpassingen door te voeren die nodig zijn (eigenlijk) om de planeet te redden, de Antropogene klimaatveranderingen tegen te gaan, het willen redden en weer herstellen. Een soort klimaat-inertia. ‘Andere mensen moeten maar iets doen’.

Lees meer over De Ego-Geest en klimaatverandering

B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

1 februari 2025 door Jana Verboom

‘In de meeste westerse landen bestonden en bestaan er verschillende kookstijlen, die van de rijken, in Italië bekend als de cucina ricca, en die van de armen, cucina povera. Cucina povera is het voedsel dat de armen van Italië vroeger kookten, in verband met het beperkte aantal ingrediënten dat ze tot hun beschikking hadden. Voedsel op basis van granen zoals pasta, brood, polenta en gnocchi waren hoofdbestanddelen van cucina povera, net als rijst, waarbij bonen en peulvruchten de broodnodige eiwitten leverden, en groenten en fruit (al dan niet verzameld in het wild) basis-ingrediënten waren. Vlees verschijnt slechts af en toe in cucina povera – op het platteland waren de dieren te waardevol als melk- of eierleveranciers, en in de steden was vlees veel te duur.’

Lees meer over B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (1)

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4
  • Pagina 5
  • Pagina 6
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 55
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 4 november 2025
    Global Peace Prayer Festival
  • 14 november 2025
    Introductie tot het boeddhisme
  • 14 november 2025
    Bardo Weekend (studieweekend)
  • 15 november 2025
    Rigpa Zaterdag
  • 16 november 2025
    Buddhism in a Nutshell
  • 16 november 2025
    FILM Verlichting, LITTLE BUDDHA
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 318 – voetafdruk
    • BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’
    • Vrijdag Zindag – is AI van betekenis?
    • Boeken – het tijdperk van de rede
    • Meerderheid jongeren hecht groot belang aan rechtspraak

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.