• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)

9 september 2017 door Anneke Comello

Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Van tevoren had ik al op diverse plekken gelezen dat Berlijn dé plek is om vegan buiten de deur te eten. Dat bleek ook echt mijn ervaring. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd, ontzettend gaaf! Niet lang nadat ik terug was zag ik dat de Nijmeegse Merel, die de vegan blog Blackbirds and Cakes schrijft, een heel mooi tweedelig overzicht heeft geschreven van vegan eetmogelijkheden in Berlijn, die ik jullie van harte aanbeveel: lees ze hier en hier.

Op onze eerste avond belandden mijn moeder en ik in een heel gezellig Vietnamees restaurant, waar we vol enthousiasme allerlei verschillende gerechten uitprobeerden. Dat werd vergemakkelijkt door de wijze waarop de kaart was vormgegeven, veel gerechten waren beschikbaar in tapas-hoeveelheden met zowel een reguliere als een vegan variant. Mijn moeder was met name dol op de spring rolls, een Vietnamees gerecht dat ook in Plum Village (het klooster van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, waar ik zelf ook als Wake Upper al een paar keer ben geweest) regelmatig op tafel komt. Een recept daarvoor circuleert al langer binnen Wake Up kringen, en zal ik binnenkort posten. Ik was zelf erg verrast door de dumplings, officieel niet Vietnamees maar Chinees, maar vrij algemeen in diverse Aziatische restaurants inmiddels.

Eenmaal thuis kon ik niet wachten om een eigen variant van de dumplings te maken. Het bleek super simpel om te maken en tegelijkertijd een ontzettend leuk gerecht om vrienden en familieleden mee te verrassen. Door de rijke smaken kan het niet anders dan dat het ook bij de meest notoire vleeseters in de smaak valt. Echt een aanrader dus!

Ingrediënten (klein hoofdgerecht voor ongeveer 4 personen, ofwel 50 stuks, bereidingstijd +/- 45 min):

  • ongeveer 2 pakjes Wonton vellen uit de vriezer van de Aziatische toko (er staat meestal wel op hoeveel erin zitten – let erop of ze vegan zijn, als je daar voor wilt kiezen!)
  • 4 cm gember
  • 6 bosuitjes
  • 250 g seitan (gehakt)
  • 250 g groentes, heel klein in blokjes gesneden, bijv. 1 wortel (ik gebruikte een paarse ‘regenboog’ wortel, voor wat kleurvariatie), ¼ spitskool, 50-100 gr champignons of oesterzwammen en wat spinazie
  • zoute sojasaus (bijv. Tamari, van de natuurvoedingswinkel)
  • teentje knoflook
  • bos verse koriander
  • rijstazijn
  • (zwart) sesamzaad, een paar theelepels
  • een ijzeren zeef of stoommandje

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je de dumplingvellen op tijd ontdooit, bijv. ’s ochtends vroeg al uit de vriezer halen.

Snijd de seitan en alle groentes heel fijn, in stukjes van 3×3 mm ongeveer. Schil en rasp de gember (of als je geen fijne rasp hebt, snijd hem dan in nog kleinere stukjes dan de groente). Roerbak vervolgens alles in een grote koekenpan of wok met wat olijfolie of kokosolie gedurende ongeveer 5 minuten (houd een klein beetje gember – 1 tl – apart om door het dipsausje te doen). Roer op het laatst er nog flink wat gehakte verse koriander door het wokmengsel heen.

Pers de knoflook, en meng met wat peper, de gemberrasp en 8 EL sojasaus en 6 EL rijstazijn tot een lekker sausje. Proef en varieer naar smaak!

Rooster in een koekenpan een paar eetlepels sesamzaad (of zwart sesamzaad, ook wel Nigellazaadjes genoemd) en roer deze door het sausje, of serveer ze in een apart bakje. Het is leuk om ook nog een bakje met gehakte verse koriander erbij op tafel te zetten.

Maak vervolgens het aanrecht goed schoon en maak je klaar om de dumplings te gaan vullen en dichtvouwen. Je hebt een kommetje koud water nodig om je vingers in te dopen. Maak met een vinger de buitenste rand van het ronde velletje een beetje vochtig (ongeveer een vingerbreedte). Leg vervolgens een theelepel aan vulling op het midden van het velletje en vouw het velletje dubbel. Je kan daarna met een vork de kanten dicht op elkaar drukken en een mooi patroontje creëren. Als je zo’n 6 dumplings hebt gevouwen, kun je de eerste lading gaan stomen.

Breng hiervoor een medium pan met een laag water erin aan de kook. Hang er een ijzeren zeef boven en leg daar voorzichtig de dumplings in. Je kunt ook een bamboe stoommandje gebruiken als je die hebt natuurlijk. Ik gebruikte eerst zelf mijn metalen groente-stoommandje, dat je onderin een pan water met een klein laagje water kunt zetten, maar doordat daar relatief veel metaal aan zit afgewisseld met vrij kleine gaatjes, plakten de dumplings enigszins vast aan het metaal. Met de zeef ging het daarom gemakkelijker bij mij, en dat zou ik je dan ook aanraden.

Stoom de dumplings gedurende ongeveer 7 minuten totdat het velletje wat witter is geworden en een beetje glazig. Je kunt ook even eentje testen voordat je ze er allemaal uithaalt. Herhaal met de volgende porties.

Serveer ze op een mooie schaal met het sausje, de geroosterde sesamzaadjes en eventueel nog wat verse koriander ter decoratie.

Eet smakelijk!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Anneke Comello, B'eter, vegan dumplings

Lees ook:

  1. Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
  2. Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
  3. Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
  4. Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen zegt

    9 september 2017 om 11:53

    Heerlijk Anneke, jouw luchtige praktische enthousiaste bijdrages !

  2. Suus zegt

    9 september 2017 om 23:16

    Dit ga ik beslist een keer maken, dank voor het delen! :D

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond
    • Ksaf – De gespleten geest

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.