Over de herkenbaarheid van het boeddhisme in het straatbeeld. Waarom dan toch die behoefte bij sommige moderne boeddhisten om hun haar af te scheren, wijnrode kleding te dragen terwijl ze lekenbeoefenaars zijn? Ik merk in Azië geregeld dat Aziatische boeddhisten dat niet echt begrijpen: vrouwen die hun mooie haar afscheren terwijl ze getrouwd zijn… Mannen die in pijen lopen terwijl ze de hand van hun vrouw of vriendin vasthouden.
Opmerkelijk
Raar en opvallend nieuws.
Jan de Breet – Leven in Tidorp, een persoonlijk verslag
In de begintijd van het boeddhisme in ons land, mei 1983, meldde Jan de Breet zich aan bij de boeddhistische leefgemeenschap Tidorp, gelegen in Burgh-Haamstede, op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Deze commune werd geleid door de architect Bruno Mertens.
Het jaar 2024 – dag 261 – zilverenvogel
De boeddhistische meesters en luchtvervuiling.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Wenen: Première van ‘Amala’ belicht Tibetaanse strijd te midden van ‘culturele genocide’
Jetsun Pema, die liefkozend ‘Amala’ wordt genoemd, wat ‘moeder’ betekent, wordt geroemd om haar leiderschap in de Tibetan Children’s Village (TCV), een netwerk van scholen die ze heeft opgericht om Tibetaanse vluchtelingenkinderen in India onderwijs te geven.
Amerikaanse journalist betrapt op nep AI citaten in artikelen
De Amerikaanse journalist Aaron Pelczar (40) van het magazine The Powell Tribune in het Amerikaanse Wyoming heeft bekend dat hij in zijn publicaties gebruik maakte van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) om citaten van de gouverneur en de openbare aanklager in zijn tekst te verwerken – en zelfs in grote delen van zijn artikelen zonder dat de uitgever van het medium daarvan op de hoogte was.
Verplichte bijbellessen voor schoolkinderen op openbare scholen in Oklahoma
De Republikeinse hoofdinspecteur van de staat vaardigde het bevel uit aan districten in de hele staat waarin staat dat naleving van het mandaat verplicht is en ‘onmiddellijke en strikte naleving wordt verwacht. De Bijbel is een onmisbare historische en culturele toetssteen.’
‘Dode’ vrouw in Nebraska leefde nog
Onmiddellijk nadat de vrouw op de balsemingtafel was gelegd merkten medewerkers op dat ze nog ademde. Het kantoor van de sheriff is bezig met een onderzoek, maar er is geen eerste bewijs dat er wetten werden overtreden.
Het jaar 2024 – dag 159 – inhetzadelhelpen
Het nationale kindje dat niet naar Europa ging.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Twee jaar gevangenisstraf voor Thaise politica na ‘belasteren koning’
Bij de veroordeling zei de rechter dat Jangrew’s toespraak het publiek verkeerd zou kunnen hebben geïnformeerd door te suggereren dat koning Vajiralongkorn belastinggeld zou kunnen uitgeven voor persoonlijk gebruik of zich zou kunnen proberen te bemoeien met de politiek, waardoor zijn reputatie zou kunnen worden geschaad.
Het jaar 2024 – dag 130 – neprust
De hemelvaart en de neprust.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Notre Dame in Parijs – na snel herstel binnenkort voor publiek toegankelijk
De wereldberoemde Notre Dame in Parijs is na een enorme brand vijf jaar geleden in oude glorie hersteld. De kathedraal wordt naar verwachting dit najaar voor het publiek opengesteld. Boeddhist en kunstenaar Sodis Vita fotografeerde de kerk in 2018, nog voor de grote brand.
“30 maart-beweging” ontkent betrokkenheid bedreiging Nederlandse familie van Israëlische militairen
Verschillende familieleden van Israëlische militairen in Nederland hebben te maken met bedreigingen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op sociale media gaan privégegevens rond van Israëlische militairen met een Nederlands paspoort en hun familie.
Eeuwenoude boeddhistische tempel ontdekt in Noord-China
De onderzoekers vonden een vierkante kuil met parels, koralen sieraden en koperen ringen in het midden van de fundering van de pagode. Meer dan 200 goed bewaarde boeddhistische beelden werden ook ontdekt in de pagode. Sommige beelden waren beschilderd en andere waren met bladgoud versierd.
Veertig dagen Heilige Herrie: Inspiratie voor de veertigdagentijd
Op woensdag 14 februari 2024 start de veertigdagentijd, de periode van bezinning en voorbereiding op Pasen. Voor de achtste keer organiseert 40 Dagen Heilige Herrie een unieke campagne om mensen te inspireren met Bijbelteksten en popmuziek.
Het jaar 2024 – dag 31 – digiconsult
De arts in het robottijdperk.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Het jaar 2024 – dag 26 – terreur
Terreur: u bent niet meer beschermd!
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Oxfam Novib: Vermogen 5 rijkste mannen verdubbeld, 5 miljard mensen armer
De lonen van bijna 800 miljoen werknemers wereldwijd houden geen gelijke tred met inflatie. Zij verloren daardoor de afgelopen twee jaar $ 1,5 biljoen. Dat zijn 25 dagen “onbetaald werk” per werknemer. In Nederland kwam dit neer op iets meer dan 2 weken.
Boeken – De ufo’s van Gorredijk
Precies vijftig jaar geleden, in februari 1974, raakte het Friese dorpje Gorredijk in de ban van ufo’s – ongeïdentificeerde vliegende objecten. Niet alleen volwassenen maar ook veel schoolkinderen zagen vreemde lichten in de lucht. Er werden observatieposten opgericht en de ufo-golf werd landelijk nieuws.
Geen thee voor de Boeddha: Best verkopende Hey Tea Buddha Latte verboden in China
De meeste netizens geloofden echter niet dat de autoriteiten het boeddhisme wilden beschermen tegen godslastering. Ze hebben immers tientallen boeddhistische megastatues opgeblazen, wat ook godslasterlijk is, en maken zich zeker geen zorgen als iemand een verpakking met boeddhistische afbeeldingen vernietigt.
‘ING, ABP en PFZW investeren samen 10 miljard euro in illegale Israëlische kolonisering’
De 14 Nederlandse financiële instellingen lopen een groot risico op betrokkenheid bij deze misdrijven en schendingen. Zij worden al jaren opgeroepen hun gewraakte investeringen te staken, en herinnerd aan hun verantwoordelijkheid de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) na te leven. De UNGP’s zijn de internationale standaard voor bedrijven op het gebied van mensenrechten. Ze maken integraal deel uit van het Nederlandse mensenrechten- en buitenlandbeleid.
Kansfondsdirecteur Hulsebosch beloond voor radicaal andere aanpak van armoede en dak- en thuisloosheid
Samen met het Kansfonds-team bedacht ze ogenschijnlijk simpele oplossingen voor complexe problemen. “Wil je dakloosheid in kaart brengen? Ga dan echt tellen. Wil je armoede oplossen? Geef dan geld. Wil je dakloosheid oplossen? Zorg voor een huis.” Met hulp van nieuwe partners, zoals kennisinstituten en overheden, werden initiatieven als de ETHOS telling dak- en thuisloosheid, Gewoon geld geven en Housing First gestart.
Pendelende regenworm ‘Lumbricus terrestris’ voor klimaatadaptatie
De weerrecords van droogte en overmatige regenval tuimelen over elkaar heen. In het onderzoeksprogramma KLIMAP wordt gezocht naar aanpassing aan deze weersextremen (klimaatadaptatie). ‘Pendelende’ regenwormen kunnen met hun diepe verticale gangen de opnamecapaciteit en doorloop (infiltratie) van water in de bodem verdrievoudigen.
Wakker Dier: ‘keurmerk klimaatneutraal uit de gratie na greenwashing’
De claim klimaatneutraal ligt al langer onder vuur. Om een product klimaatneutraal te maken, wordt de veroorzaakte klimaatschade meestal gecompenseerd met de aanplant van bomen. Uit onderzoek van The Guardian, Die Zeit en SourceMaterial bleek begin dit jaar dat 90 procent van deze compensatie ‘waardeloos’ is. Vanaf 2026 treedt nieuwe Europese wetgeving in werking die ongegronde claims over klimaatneutraliteit wettelijk verbiedt.
Securitybedrijf vermoedt malafide app in Apple Store gericht tegen Tibetanen
De onderzoekers ontdekten ook een malafide Telegram-kanaal aan, dat zich voordoet als een legitiem Telegram-kanaal gericht op Tibetaanse gebruikers. Via gesprekken in deze groep wordt gelinkt naar Android-malware, iets wat al jaren zou plaatsvinden. Er werd ook een bericht gevonden waarbij er wordt gelinkt naar een iOS-app genaamd TibetOne in de Apple App Store.