‘Moge alle levende wezens gelukkig zijn.’ Miljoenen boeddhisten over de hele wereld spreken dagelijks deze wens uit. In San Diego, Verenigde Staten, betrekt ‘Dharma Voices for Animals’ (DVA) daar nadrukkelijk ook dieren bij. DVA is een beweging die uitgaat van de leer van de Boeddha, de dhamma, maar ook het welzijn van dieren praktiseert door acties van sangha’s en onderzoekscentra die het welzijn van dieren nastreven, te ondersteunen.
DVA wil de stem van de dieren zijn, die zelf niet tot spreken in staat zijn en niet kunnen vragen: ‘Waarom steun je mijn lijden’ of ‘waarom betaalt u mensen om mij –dit leed- aan te doen?’ De organisatie zegt dat het mensen wil steunen die bereid zijn zich uit te spreken over de schade die mensen andere voelende levende wezens aandoen, wanneer ze ze eten, hun lichaamsdelen gebruiken om er kleding van te maken of huishoudelijke en persoonlijke hygiëneproducten gebruiken die getest zijn op dieren. DVA erkent het leven in een complexe en moderne samenleving, en zegt dat het de keuzes mogelijk wil maken om dierenleed te voorkomen. Bob Isaacson, mede-oprichter van DVA, brengt in oktober een bezoek aan het boeddhistische Sri Lanka om daar zijn visie en doelstellingen in het kader van de dhamma door te geven.
Isaacson beoefende de dhamma in de traditie van vipassana en theravada meer dan twintig jaar. Hij was gedurende vijfentwintig jaar een burgerrechten- en mensenrechtenadvocaat, gespecialiseerd in de verdediging van terdoodveroordeelden. Hij leidt nu twee sangha’s en retraites in San Diego en traint in de geest van Spirit Rock Meditation Centre’s community dharma leader programme.
De meeste mensen in Sri Lanka zijn volgens Isaacson vertrouwd met vegetarisme, maar niet met de hogere dimensie van veganisme. Mensen kiezen voor een veganistische levensstijl voor hun gezondheid, milieu, en om ethische redenen. Sommige veganisten geloven dat consumenten de vleesindustrie bevorderen door het consumeren van eieren en zuivelproducten en zo een systeem in stand houden. Kippen die geen eieren meer leggen, koeien die geen melk meer geven, worden geslacht.
Isaacson: ‘Vele veganisten kiezen deze levensstijl om een meer humane en zorgzame wereld te bevorderen. Ze weten dat ze niet perfect zijn, maar ze voelen hun eigen verantwoordelijkheid en doen hun best, terwijl ze anderen niet veroordelen. In Sri Lanka hebben we al decennia een proactieve vereniging voor het voorkomen van geweld. Binnen die vereniging is er nu ook een jeugdbeweging waarbinnen jongeren worden aangemoedigd om kennis te maken met de gezonde en barmhartig tradities van vegetarisme. Wij hopen de komende maanden en jaren dat zij -als veganist- binnen de dharma dieren een stem kunnen geven.’
Bron BNN.