Er zijn Tibetanen in de Tibetaanse autonome regio die nog nooit een boom hebben gezien in het gebied waar ze leven. Op het hooggelegen plateau met de graslanden – 4500 meter boven de zeespiegel – is het klimaat niet bevorderlijk voor hun groei, met uitzondering van een paar plaatsen in Oost-Prefectuur Nagqu.  Om een boom te zien was een reis naar onder andere Lhasa noodzakelijk, waar ze in een stedelijke omgeving wel willen groeien.

Chinese groenspecialisten zijn bezig bomen te ontwikkelen die wel in leven blijven op het plateau, het Dak van de Wereld. De lokale overheid had al eerder een prijs uitgeloofd voor degene die zo’n boom in leven kon houden, maar de prijs is door niemand opgehaald. Landbouwspecialist Zhao Zexiao heeft de moed niet opgegeven en is al sinds de jaren negentig bezig naar het zoeken van methoden om geplante bomen te laten overleven op een zo grote hoogte.

Zijn nijvere arbeid heeft vruchten afgeworpen. Sinds 2012 heeft hij meer dan 5.300 bomen geplant, waarvan 200 het voor drie jaar hebben overleefd en 280 anderen voor twee jaar. Hij is er vrij zeker van dat zijn bomen op den duur veel langer blijven leven. Zhao’s succes is te danken aan de soorten bomen die hij aanplant – Tibetaanse jeneverbes, Qinghai Spar en Tibetaanse populieren, die een betere kans hebben op overleven onder de barre omstandigheden. Door bomen aan te planten wil hij een bijdrage leveren aan het in stand houden van de fragiele omgeving en de bestrijding van woestijnvorming.

Bron BNN.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk