‘Leg heel Nederland onder een bloementapijt’. Pim Lemmers (huisimker van Vara’s Vroege Vogels) en Greenpeace roepen op om mee te doen aan de grote inzaaiactie Zoemend Nederland. Iedereen kan meehelpen om braakliggende terreinen te veranderen in bloemrijke landschappen. De initiatiefnemers willen zo bijen, vlinders en andere bestuivers een steuntje in de rug geven.
Imker Pim Lemmers is een initiatief gestart om braakliggende terreinen in Nederland in te zaaien met bij-vriendelijke bloemen. Greenpeace sluit zich daarbij van harte aan. Lemmers en Greenpeace lanceerden gisteren samen een website,www.zoemendnederland.nl, waarop mensen interactief met een bloemetje kunnen aangeven waar ze hebben gezaaid.
Afgelopen woensdag verrichtten 35 schoolkinderen uit Amsterdam en Zunderdorp de aftrap van de landelijke inzaaiactie. Biologische melkveehouders Albert en Angela Hoeve van de Stadshoeve stelden de randen van hun weiland beschikbaar voor bloemen waar bijen van houden.
Bijen zorgen niet alleen voor honing, ze bestuiven ook meer dan de helft van onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen we bijvoorbeeld aardbeien, tomaten, komkommers, appels en peren eten.
Helaas zitten de bijen in de problemen. Ze hebben last van ziektes en van pesticiden. En ze hebben simpelweg honger. In de steden worden tuinen betegeld en op het platteland is de zoektocht van de bij naar voedsel steeds lastiger wegens het gebrek aan biodiversiteit op en rond onze akkers.
“Wij als imkers zien dat het slecht gaat met de bijen,” zegt imker Pim Lemmers. “Maar we kunnen ze helpen. Toen ik het initiatief Zoemend Nederland enkele weken geleden lanceerde, was de respons overweldigend. Een groot aantal burgers en gemeenten zijn al druk bezig met het inzaaien van braakliggende terreinen om de bijen te helpen.”
Kees Kodde van Greenpeace voegt daaraan toe: “In heel Nederland lopen er talloze initiatieven om de bijen een handje te helpen. Het initiatief Zoemend Nederland wil graag een podium bieden waar alle mensen die de bijen willen helpen, elkaar kunnen ontmoeten om geïnspireerd te raken.”
Greenpeace heeft nieuwe lespakketten over bijen ontwikkeld voor het onderwijs. Op die manier kunnen leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs helpen de bijen, en daarmee onszelf, een beter leven te geven: www.greenpeace.nl/docenten.
Vanessa Hemrika zegt
Mooi initiatief. Ik ben al enkele jaren bezig mijn voor-en achtertuin om te toveren tot een tuinreservaat. Ook ik woon in een wijk met “onderhoudsarme” tuinen.
Sinds 2013 doe ik mee met het “Wilde Bijen in de Stad” project van de Wageningen Universiteit. Lelystad was vorig jaar de eerste stad die dit project uitvoerde en dit jaar sluit ook Groningen zich erbij aan. In mijn tuin telde ik vorig jaar 5 verschillende soorten solitaire bijen, naast de Honingbij. Dit jaar is begonnen met al 1 nieuwe soort. Dat er nog maar veel mogen volgen.
Paula Kuitenbrouwer zegt
Wat een leuke en goede actie!
Vossen, zwanen en bijen trekken allemaal naar de stad. Daar wonen vriendelijke mensen die hen te eten geven.
Dit is uiteraard niet hoe het moet. Het platteland mag niet (nog meer) steriel noch dier-onvriendelijk worden waardoor de stad een safe-haven wordt voor dieren. Maar in meer groen en meer bloemen zie ik alleen maar voordelen. Ik doe mee!
Paula
nic zegt
Petra,
Je s chrijft
‘Dit is uiteraard niet hoe het moet’
Ik zie niet in dat een dier niet in de stad mag eten. Er wordt toch gewoon gegeten waar eten is.
Paula Kuitenbrouwer zegt
Vossen, zwanen en sommige vogels verkiezen de stad, echter niet vrijwillig. Ze doen dat voor voedsel.
Zwanen en vossen zijn mooie dieren en worden door mensen graag gevoerd. Maar dieren worden zo afhankelijk van mensen. Dat is niet per se problematisch, als we er maar voor blijven zorgen. Dus ook bij -10 graden Celsius.
Met ‘dat het niet zo moet’ bedoel ik (en dat schrijf ik ook) dat met het verplaatsen van de habitat van dieren van het platteland naar de stad geen achteruitgang van biodiversiteit in onze statistieken en beleving meer opmerken, terwijl die er wel is.
Vogelbescherming Nederland heeft al een actie opgezet om de weidevogels terug te brengen: ‘Red de Rijke Weide’. ‘Zoemmmend Nederland’ is een actie om de bijen te redden. De stad heeft grote nadelen voor vogels, vossen en zwanen. Denk katten, honden, auto’s en luchtvervuiling. Vogels in de stad zingen minder tonen dan vogels op het platteland.
Het is prima wilde bloemen te zaaien in de stad en zwanen eten te geven in het park. Maar het is beter om dieren hun natuurlijke habitat te garanderen.
Ik vind het triest wanneer ik een vogelnestje zie dat is opgebouwd uit sigarettenpeuken. En ik vind teveel eenden en zwanen in een te kleine park-vijver ook niet zoals het moet. Ik vind zelfs onze tuin-merel, die door vogelvoer voornamelijk veganistisch is geworden ook zorgelijk. Hoe leren de jongen van deze merel wormen uit de grond te trekken?
Begrijp me goed, ik heb niets tegen bijenkasten in de stad. Schijnbaar is dit is dat we individueel kunnen doen, terwijl we politiek maar weinig tegenwicht kunnen geven aan grootschalige landbouw-belangen. Maar het blijft beter als we voor onze biodiversiteit zorgen door het beschermen van natuurlijke ecosystemen, d.w.z. zonder ‘verplichte’ migratie van dieren naar de stad.
nic zegt
Paula,
Sorry voor foute naam en spatel in tekst.
Auto aanvullen op mobiele apparaten blijft irritant.
:)
Paula Kuitenbrouwer zegt
Geen probleem! :-)