Meerdere rapporten hebben aangetoond dat de veeteelt een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering is. Een voorbeeld hiervan is het meest recente rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering van de VN (2019), waarin de nadruk wordt gelegd op een verschuiving naar plantaardige diëten als een belangrijke kans om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Om deze kwesties aan te pakken heeft de internationale dierenbeschermingsgroep Vegan Outreach(VO) het Green Tuesday Initiative gelanceerd om instellingen te helpen duurzamer te worden. Sommige universiteiten waarmee ze hebben samengewerkt hebben vleesloze dagen ingevoerd, terwijl andere het aantal eieren en zuivelproducten dat in hun kantines wordt geserveerd hebben verminderd. De Gautam Buddha University (GBU), een grote openbare universiteit in Noord-India, heeft tot nu toe elk jaar bijna 960.000 vegetarische maaltijden geserveerd en een intentie aangegaan om helemaal geen vlees te serveren op de campus.
Het universiteitsbestuur wil daarmee de impact op het milieu verminderen. Een van de gemakkelijkste manieren om dat te doen is door kleine veranderingen aan te brengen in het eten dat op de campus wordt geserveerd. Het bestuur hoopt dat andere universiteiten dit voorbeeld zullen volgen en milieuvriendelijker zullen worden.
Eerder dit jaar zetten Vegan Outreach en studenten aan de Lovely Professional University-een top privé-universiteit, in om het menu te veranderen en het Green Tuesday initiatief in te voeren op de campus. De universiteit ging verder met het verminderen van de melkconsumptie op de campus met 14%. Van individuen tot grote instellingen, iedereen begint het verband te leggen tussen veeteelt en klimaatverandering, vindt Vegan Outreach. Naast GBU en LPU hebben tien andere universiteiten en scholen in India de Vegan Outreach’s Green Tuesday belofte ondertekend.