Er is volgens mensenrechtenorganisaties al decennia een culturele genocide aan de gang in China, de Oeigoerse bevolking wordt opgehokt en uitgebuit in werkkampen. Extinction Rebellion Fashion Action slaat de handen ineen met de East-Turkestan Organisation Alliance actie om deze gruweldaden te belichten. Vandaag is er om 14.00 uur een protestdemonstratie op het Koekamp in Den Haag, waarna een kleine groep zich zal verzamelen bij de Chinese Ambassade.
De kledingindustrie maakt zich volgens XR schuldig aan het afnemen van goederen die door Oeigoerse dwangarbeiders gemaakt worden. Oeigoeren, afkomstig uit de regio Xinjiang, zijn een etnische minderheid in China en het doelwit van de Chinese regering die de mensenrechten van de Oeigoeren op dramatische wijze schendt. Mensen met een Oeigoerse afkomst verdwijnen in kampen waar ze tot dwangarbeid worden verplicht. Daarnaast moeten de Oeigoeren een proces van culturele ‘herprogrammering’ doormaken. Gebieden waar Oeigoeren wonen worden strikt in de gaten gehouden, er is geen enkele vrijheid.
Oeigoeren in Nederland lopen ook gevaar en worden benaderd door de Chinese overheid om informant te worden, ze worden bedreigd als ze weigeren. “In China is het onmogelijk om over deze zaak te demonstreren, daarom moeten we het hier doen. Deze gruweldaden moeten gestopt worden!” zegt Ahmedjan, woordvoerder van de East-Turkestan Organisation Alliance.
XR Fashion Action richt zich op de mode-industrie, veel bekende en grote merken gebruiken Oeigoerse uitbuiting voor hun kleding of stoffen. Onder hen zijn: Apple, Gap, Nike en Zara. Volgens een rapport van de CSIS is 20% van de katoenproductie in de wereld afkomstig uit de Xinjiang regio en wordt dus gemaakt door Oeigoerse uitbuiting. Het is een systematisch probleem waar veel mensen bij betrokken zijn. Daarom willen de rebellen druk uitvoeren op de Chinese ambassade en de Nederlandse overheid om nu in actie te komen en een einde te maken aan deze etnische zuivering. ‘Het kan niet zo zijn dat we in 2020 als wereld toekijken en gebruik maken van een genocide die nu gebeurt. We herdenken elk jaar de Tweede Wereldoorlog, maar zien niet dat de geschiedenis zich voor onze neus herhaalt’, aldus Robin, woordvoerder namens Extinction Rebellion.
Tijdens de actie worden er op het Koekamp toespraken gehouden in het Nederlands, Engels en in de Oeigoerse taal, om de stemmen te laten spreken van hen die hun familie al jaren kwijt zijn. Daarna verzamelt een kleine delegatie zich buiten de Chinese ambassade voor toespraken en het aanbieden van een petitie. De deelnemers dragen mondkapjes en houden de 1,5 meter afstand in acht.