Samen met tientallen brievenschrijvers heeft Milieudefensie vanmorgen op het Plein in Den Haag ruim 5000 brieven aangeboden aan leden van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en aan minister Kamp. De briefschrijvers uitten hun zorgen over het bijmengen van voedsel in biobrandstof. Dit gaat volgens Milieudefensie ten koste van het regenwoud.
Na de overhandiging onthulden zeven Kamerleden vandaag op het plein een stuk regenwoud. De volksvertegenwoordigers onderstreepten daarmee hun inzet om de kap van regenwoud te stoppen.
Rolf Schipper van Milieudefensie: “Fijn dat vijf partijen hebben toegezegd zich in te zetten voor behoud van het regenwoud. Alleen met een stop op palmolie en soja voor biobrandstof kunnen we de vernietiging van het oerwoud een halt toeroepen. We vertrouwen erop dat de Kamerleden de minister kunnen overtuigen zijn beleid te veranderen.”
Een aantal brievenschrijvers overhandigden tijdens de actie op het Plein in Den Haag zelf hun brief aan de Tweede Kamerleden. Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Stientje van Veldhoven (D66), Jessica van Eijs (D66), Sandra Beckerman (SP), Suzanne Kröger (GroenLinks), Cem Laçin (SP) en Lammert van Raan (Partij van de Dieren) namen de brieven in ontvangst. De Kamerleden spraken hun steun uit voor de actie en onthulden daarna een spandoek, hiermee lieten ze zien dat ook zij zich persoonlijk willen inzetten om de wetgeving over biobrandstoffen aan te passen.
Kamp en Dijksma geven niet thuis
Minister Kamp zelf weigerde de brieven officieel in ontvangst nemen. De campagnevoerders van Milieudefensie hebben alle postzakken daarom samen met de schrijvers afgeleverd bij het ministerie van Economische Zaken.
De brievenschrijvers maken zich grote zorgen over de enorme impact van palmolieproductie op de bossen: oerwouden worden gekapt voor palmolieplantages. De mensen en de dieren die in de bossen leven, zijn hiervan de dupe. De lokale bevolking wordt vaak illegaal van haar land verdreven. En diersoorten als de orang-oetan worden met uitsterven bedreigd. In Europa gebruiken we bijna de helft van alle palmolie als biobrandstof. En dat terwijl één liter palmoliediesel niet minder CO2 uitstoot, maar juist drie keer zo veel! De brievenschrijvers waren duidelijk in hun eisen: Redt ons oerwoud en stop geen palmolie en soya in onze biobrandstoffen.