Groningers, de Groningse kunstenares Agnes Bakker en Milieudefensie pakken vandaag in Den Haag honderd dagen de pennen op om de grootste deken van Nederland te breien voor de actie: Gronings gas, brei er een eind aan. Met deze nationale breiactie vragen zij met breiacties in het hele land de aandacht van de formateurs voor de noodzaak om de gaskraan te sluiten en de Groningers niet langer in de kou te laten staan. De Grootouders voor het Klimaat dragen de eerste actiedag een steekje bij. Maar iedereen in Nederland kan mee doen: thuis, in een breicafé, op school of in een verzorgingshuis.
In het regeerakkoord moeten harde afspraken komen over het dichtdraaien van de gaskraan en over de manier waarop gedupeerden van de aardgasbevingen worden gecompenseerd, stelt Jorien de Lege van Milieudefensie. “De gaswinning in Groningen veroorzaakt grote ellende, het is aan het nieuwe kabinet om duidelijkheid te geven hoe Groningen weer wordt opgebouwd en de gaswinning wordt afgebouwd. Een concreet stappenplan is nodig om de overstap te maken naar een aardgasloze samenleving. Gas heeft geen plaats in een duurzame toekomst en moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Brei daarom mee: voor Groningen, maar ook voor het klimaat.“
Breien voor Groningen
Agnes Bakker en Milieudefensie kregen de afgelopen maanden al honderden mensen uit het hele land aan het breien voor een warme deken voor Groningen. Dit gebeurde tijdens breicafé’s waar mensen hun ervaringen deelden, maar ook bij mensen thuis. Met de breiwerkjes werd het kleinste huisje van Groningen ingepakt: uit solidariteit met de inwoners van het aardbevingsgebied en als boodschap dat we onze huizen moeten isoleren.
Klem zitten
“Ik ben een stadjer, uit de stad Groningen, en ik had ook geen idee wat zich zo dicht bij mijn huis afspeelde”, zegt kunstenares Agnes Bakker. “Ik ben enorm geraakt door de verhalen die ik heb gehoord tijdens de breicafés. De impact van het wonen in een onveilig gebied en huis, klem zitten. Maar er waren ook hartverwarmende momenten van solidariteit en kracht. We gaan nu het verhaal van Groningen delen met de rest van het land en zo samen de aandacht geven en de aandacht vrágen die we nodig hebben voor Groningen maar ook voor de kanteling naar een duurzame wereld.
Grootouders voor het Klimaat
De Grootouders voor het Klimaat pleiten twee keer per maand bij de Tweede Kamer voor een klimaatbeleid, wat voor hun kleinkinderen een leefbare wereld waarborgt. “Dat vereist een snelle overgang van olie, kolen en gas naar duurzame energie”, zegt grootouder voor het klimaat Sietse Brouwer. “Onze aardgasconsumptie moet dus drastisch omlaag. Zoveel te meer omdat de gaswinning de Groningers zoveel schade en onveiligheid berokkent. Over leefbaarheid gesproken…”
Eerlijk overstappen
Op dit moment wordt 24 miljard kubieke meter gas per jaar gewonnen in Groningen. Er zijn in 2017 al tientallen aardbevingen geregistreerd. Milieudefensie pleit voor het terugbrengen van de gaswinning naar 12 miljard kubieke meter in 2020 en naar 0 in 2030. Daarvoor moeten de 7 miljoen huizen in Nederland op een andere manier verwarmd worden. Volgens Milieudefensie en de Woonbond is een eerlijke overstap naar duurzaam verwarmen haalbaar en betaalbaar. FNV Bouw ziet bovendien grote kansen voor de werkgelegenheid. In de bouw zullen de komende decennia en daarna tienduizenden extra vakmensen nodig zijn.