Honderden Groningers en sympathisanten gaan morgen, zaterdag 24 september, in verschillende optochten richting het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Uit protest tegen de gaswinning en de aardbevingen proberen ze daar een ‘lokale aardbeving’ te veroorzaken door te springen, met behulp van trilplaten. De Coalitie Gasverzet Groningen, die de actie organiseert, roept de NAM op alle schade door aardbevingen te betalen en te vertrekken uit Groningen.

Vandaag neemt de ministerraad, aansluitend op de conclusies uit het gasdebat van vorige week, het definitieve besluit om de gaswinning in Groningen voort te zetten op het onveilige niveau van 24 miljard kuub. Bij dit winningsniveau verwachten experts dat de aardbevingen onverminderd doorgaan. Het nieuwe winningsbesluit is vijf jaar geldig. Groningers die al jarenlang geteisterd worden door de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt, zijn woedend dat de NAM geen halt toegeroepen wordt en dat de financiële belangen van het bedrijf en van de Staat zwaarder wegen dan de veiligheid van de Groningers.

Nettie Klompsma, woordvoerder van de Coalitie Gasverzet Groningen: ‘De NAM krijgt een vrijbrief om gewoon door te gaan met het kapotmaken van onze huizen en onze mooie provincie. De politiek zet ons vijf jaar buitenspel, dus we hebben geen andere keus dan ons direct tot de NAM te richten. Die gaskraan moet gewoon dicht, zo snel mogelijk.’

Tractoren

Zaterdag vertrekken vanuit verschillende plekken in de provincie optochten naar Assen: vanuit Groningen (stad) vertrekt een fietstocht, vanuit het centrum van Assen een voetgangersdemonstratie en vanuit het aardbevingsgebied een stoet tractoren en auto’s. De drie groepen komen rond 14:00 uur aan bij het hoofdkantoor van de NAM aan de Schepersmaat 2 in Assen. Daar proberen de aanwezigen springend en met behulp van trilplaten een lokale aardbeving op te wekken.

Klompsma: ‘Minister Kamp heeft niet naar ons geluisterd, nu moet de NAM maar voelen. Wij hebben een heldere boodschap aan de NAM: stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen!.

De Coalitie Gasverzet Groningen

De Coalitie Gasverzet Groningen is een samenwerkingsverband tussen Groningers en verschillende organisaties waaronder Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, Goan voor Grunn, Fossielvrij Groningen Groningers in Opstand, Groenfront!, Onze Klei en Hou Groningen Overeind. Woensdag protesteerde een groep Groningers ook al bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Zij klommen met ladders over het hek en hielden spandoeken op tegen het voorgenomen gasbesluit. Ze werden uiteindelijk door de politie verwijderd.

Bron Milieudefensie.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu