De mens gebruikt jaarlijks meer dan 1,7 aardes. Het probleem is onze westerse definitie van succes. Dit boek schetst het succesverhaal dat ontstaat wanneer we leren om de intelligentie van de natuur te zien en ons eigen ego te laten varen. Het is een praktisch handboek om te leren werken met de natuur en niet langer ertegen. Want de grootste sprong vooruit is nu een stap terug.
Het boek volgt de lijn weten-voelen-doen als verlicht pad naar een gezonde planeet en biedt daartoe een bruikbaar en praktisch 10-stappenplan. Het boek is gebaseerd op ideeën van Thich Nhat Hanh, Charles Eisenstein, Matthijs Schouten, Dan Buettner, Alan Watts, Christopher Chase, Kees Klomp, Rutger Bregman, Wiggert Meerman, Ernst F. Schumacher en anderen.
Arjan Mulder PhD (1958) verbindt visies en daagt uit. Na jaren onderzoek en onderwijs reist hij als schrijver-journalist de wereld over en verdiept zich in oosterse filosofie. In zijn boeken koppelt hij oude inzichten aan hedendaagse uitdagingen, met verwondering als drijfveer en een oosterse levensvisie als leidraad.
Paperback
Uitgever Brave New Books
Verschenen 06-04-2022
Pagina’s 142.
Marielle zegt
Het probleem van de ecologische crisis is volgens mij (en de Boeddha :-): begeerte, haat en verwarring en hun (geïnstitutionaliseerde) uitwassen, zoals David Loy bijvoorbeeld betoogt in ‘Ecodharma’. Of zoals Martin Luther King het zegt: armoede, oorlog en racisme.
Verder klinkt het als een boek voor en door (witte) mannen: waar zijn de vrouwelijke denkers en leraren, zoals Kate Raworth of Angel Kyodo Williams. Of zijn dat de ‘en anderen’ die verder niet in het persbericht zijn benoemd? Zo nee, check je privilege en je ‘vinkjes’.
Overigens helemaal ermee eens dat we in het Westen echt moeten minderen: minder tech, reizen en consumeren, en meer tijd en aandacht voor elkaar en de andere wezens en natuur om ons heen.
Arjan Mulder zegt
Het boek haalt idd vele anderen aan. Maar het boek gaat vooral verder dan labels. Verder dan het obligate ‘minder dit, minder dat’. HOE komen we tot de gewenste mentaliteitsverandering staat centraal. Áls je al wilt labelen, zijn het met name de eigenschappen die je gemiddeld meer bij vrouwen ziet, die we in onze samenleving missen. Alle in het boek genoemde mannen hebben als missie om dát met veel passie uit te dragen.