Medio november verscheen het boek Hondenmolens in de Lage Landen van John Verpaalen en Jan Delcour. De uitgave mag met recht een standaardwerk worden genoemd over een zeer specifiek onderwerp: het benutten van de energie die een hond kan opwekken wanneer het dier in een rad loopt, bijvoorbeeld voor het karnen van melk tot boter of voor het aandrijven van een blaasbalg of een lintzaag.
Economie
Boeken – gelijkheid
Sandel en Piketty onderzoeken waarom deze kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en welke factoren hieraan ten grondslag liggen. Met concrete voorstellen en inspirerende ideeën schetsen ze hoe we onze samenleving eerlijker en gelijker kunnen maken. Sandel en Piketty bediscussiëren daarbij elkaars oplossingen, zij denken niet over elk vraagstuk hetzelfde.
Politiek zwaar weer & tegengas: Van toeslagen naar basisinkomen
Vereniging Basisinkomen: ‘Met de verkiezing van Trump in de VS komt de wereld in zwaar weer terecht. Maar je afvragen waarom die Amerikanen zo’n gekke en gevaarlijke man kiezen betekent ook je afvragen waarom Wilders in Nederland de grootste partij is.’
GF – Gratis kleding in strijd tegen fast fashion
Extra schrijnend is dat grote modeketens elke maand weer hele collecties weggooien, alleen maar om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Op die manier belandt niet minder dan 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort en ongeveer de helft daarvan is dan nog gloednieuw en ongedragen.
Armoede weg gedefinieerd
Deze maand in het nieuws: de armoede in Nederland is gedaald. Wat blijkt de armoede is niet gedaald, maar de definitie is veranderd. De commissie sociaal minimum stelde dat een alleenstaande ruim 1700 euro nodig heeft om rond te kunnen komen. CBS, SCP en NIBUD hebben een nieuwe armoede definitie opgesteld, opeens is iets meer dan 1500 euro genoeg. Dat is natuurlijk onzinnig.
Tibetanen bezorgd over China’s plannen om pensioenleeftijd te verhogen
Overheidsmedewerkers in Tibet uiten hun bezorgdheid over een plan om China’s pensioenleeftijd te verhogen. Ze zeggen dat de maatregel hen zal dwingen om op latere leeftijd te gaan werken en dat plannen om een zakelijke onderneming op te zetten hierdoor op de lange baan worden geschoven.
Zware kritiek slachtoffers overstromingen Birma op militaire junta over hulp
In Birma beschadigde tyfoon Yagi scholen en tienduizenden huizen in de Shan en Kayah staten en de Mandalay regio. Het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden zei dat meer dan 1 miljoen mensen in 70 steden in het hele land getroffen zijn door de overstromingen.
VrijdagZindag – De andere troonrede
Onze welvaart kwam tot stand door onze gang door de wereld, politiek en economisch. Na een periode van halen, zullen we nu gaan brengen. Wat wij binnenlands ondernemen zal in dienst staan van wat we in het buitenland doen. De vijf grote problemen waar de wereld mee te maken heeft, zullen leidend zijn bij ons beleid. Armoede, oorlog, klimaat, migratie en diversiteit schreeuwen om een constructieve benadering op wereldniveau. De mensheid leeft nu immers permanent in de gevarenzone.
Boeken – De opstanding van Rivka
Van de Glind: ‘Van meelezers van mijn generatie kreeg ik o.m. terug dat het boek een feest van herkenning is en dat het jongeren een goed beeld geeft van hoe het geweest is in de tijd toen hun (groot-)ouders jong waren.’
Reactie Greenpeace op Prinsjesdag
‘Deze rijksbegroting is luchtfietserij van de bovenste plank,’ concludeert Andy Palmen, directeur van Greenpeace. ‘We zitten middenin een klimaat- en natuurcrisis. Zelfs de slappe doelen om stikstof en CO2 terug te dringen worden niet gehaald, nu dit kabinet met een dikke stift maatregelen aan het schrappen is. Er wordt overal bezuinigd, maar voor kerncentrales die niet helpen tegen de klimaatcrisis, en bovendien afleiden van echte oplossingen, wordt een absurd bedrag van 14 miljard euro uitgetrokken.
Oprichter The School of Life Amsterdam, Laurens Knoop, vertrekt
Oprichter en creatief directeur Laurens Knoop verlaat The School of Life Amsterdam. Tien jaar geleden startte Knoop de Nederlandse vestiging, waar training van emotionele vaardigheden en diepgaande persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staan.
Zorgprofessionals en wetenschappers in actie tegen grootgasverbruiker kunstmestfabriek Yara
Vandaag blokkeren tientallen zorgprofessionals van Extinction Rebellion (XR) Zorgprofessionals en wetenschappers van Scientist Rebellion de ingang van kunstmestfabriek Yara op de locatie in Vlaardingen met spandoeken en een ziekenhuisbed. De actievoerders eisen ten eerste dat Yara het enorme gasgebruik stopt. Ten tweede eisen ze dat de overheid stopt met fossiele subsidies en belastingkortingen aan grote vervuilers zoals volgens XR Yara én dat de overheid landbouwbeleid voert dat minder afhankelijk is van kunstmest.
Extreemrechts – zondebok aanwijzen en zichzelf opwerpen als ‘verlosser’ van deze eigengemaakte crisis
Opinie. Een extreemrechts beleid kan niet zonder de zondebok; want die verbloemt dat hun beleid weinig daadwerkelijke inhoud bevat. Dat er geen oplossingen zijn en dat ze hun kiezers niets anders gunnen dan de belofte dat een ander het nóg slechter zal hebben en de culturele elite aangepakt wordt.
Waar ben je zwaluw
…
Extinction Rebellion deelt gebruikte kleding uit naast kunstwerk ‘kledingberg’
De mode-industrie is volgens XR verantwoordelijk voor 8% van de uitstoot van broeikasgassen. Dat terwijl er op onze planeet voldoende kleren zijn voor de komende zes generaties. Fast fashion is mogelijk dankzij de goedkope inkoopprijzen van producten die over de hele wereld vervoerd worden, omdat het in het buitenland nog steeds mogelijk is om arbeidskrachten in de industrie en detailhandel uit te buiten.
Het jaar 2024 – dag 220 – eigendom
Eigendom, een raar begrip eigenlijk.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Stimulans economie van Tibet in voordeel van Han-Chinezen
Een maatregel van de Chinese regering om de economie te stimuleren en het ondernemingsklimaat in de Tibetaanse Autonome Regio te verbeteren zal ten goede komen aan de grote en groeiende Han-bevolking daar, terwijl de Tibetanen geconfronteerd worden met een toenemende economische marginalisatie.
Birma – tientallen verdachten van online fraude gearresteerd
Het overwegend boeddhistische Birma, Cambodja en Laos zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste centra in de regio voor grootschalige online fraude, met honderdduizenden slachtoffers, waaronder mensen die zijn opgelicht en mensen die door criminele bendes zijn verhandeld om in de centra te werken, aldus onderzoekers van de V.N. en andere organisaties.
Boeddhistisch klooster met grond gelijk gemaakt voor bouw Chinees waterkrachtproject
De uitbreiding van de Yangqu waterkrachtcentrale aan de Gele Rivier – onder Tibetanen bekend als de Machu rivier – is in 2022 begonnen in de provincie en zal later dit jaar worden voltooid. Volgens Tibetanen is de bouw van de dam het zoveelste voorbeeld van de minachting van Peking voor hun cultuur, religie en milieu, vooral als het gaat om infrastructuurprojecten van de Chinese overheid.
Thailand – Deportatie dreigt voor 26.000 arbeidsmigranten uit Laos, Birma en Cambodja
De burgeroorlog in Birma en de recente invoering van een militaire dienstplicht deed duizenden Birmezen naar Thailand vluchten, terwijl de ongebreidelde inflatie en de ontoereikende vooruitzichten op werk in Laos ook tot een stroom arbeiders uit dat land hebben geleid.
‘Miljoenen euro’s meer EU-subsidie naar vlees- en zuivelreclames’
De EU kende eind 2023 in haar jaarlijkse subsidieronde 46 miljoen euro toe aan reclamecampagnes voor vlees en zuivel. Alleen al voor eet-meer-vlees-campagnes wordt bijna €29 miljoen uitgetrokken – meer dan het dubbele van 2022 en het hoogste bedrag sinds 2021. Vorig jaar daalden de uitgaven aan reclamecampagnes voor het eerst met miljoenen euro’s, maar die daling is dit jaar weer volledig tenietgedaan.
Extinction Rebellion – blokkade voor Noord-Hollands provinciehuis in Haarlem
Vandaag zal Extinction Rebellion samen met ‘Kappen met kolen’ de N205 vóór het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem blokkeren – tenzij de provincie voor die tijd de vergunningen voor Cokesgasfabrieken 1 en 2 van Tata Steel heeft ingetrokken. Deze cokesgasfabrieken – waarin kolen tot cokes worden verwerkt – zijn namelijk zwaar verouderd en hadden allang gesloten moeten zijn. Ze lekken aan alle kanten en stoten vrijwel dagelijks gifwolken uit. Mensen die in de omgeving wonen, leven daardoor aantoonbaar korter en in slechtere gezondheid, aldus XR.
Is serieuze ethiek in onze tijd nog mogelijk?
Dat is een moeilijke vraag, omdat een goed antwoord een serie lagen van de werkelijkheid moet omvatten. Immers, het gaat om: ‘serieus zijn’, onze tijd, de tijd in het algemeen, mogelijkheden en onmogelijkheden, enzovoort. Of dat juist niet, gelijk zeggen welk aspect je als breekijzer voor de ethiek wilt gebruiken. Maar kan dat serieus wel? Laten we eerst eens globaal kijken en dan toespitsen, levert dat een stevige of ware ethiek op? En waar gaan we deze ethiek dan vervolgens gebruiken? Tekst Jasper Schaaf.
Milieudefensie – ‘Hou je aan het Klimaatakkoord Parijs, Ahold Delhaize’
Bij de aandeelhoudersvergadering in het Zaantheater legden de activistische aandeelhouders van Milieudefensie en Milieudefensie Jong – op radicaal vriendelijke wijze – deze eis neer: ‘Houd je aan het klimaatakkoord van Parijs, dus minimaal 48% minder uitstoot in absolute zin (scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019, of we zien je in de rechtbank.’