
…
Home » Maatschappij » Dierenwelzijn » Pagina 8
door Ardan
door de redactie
Een vleesrijk dieet heeft een grote impact op het milieu. In het Klimaatakkoord staat daarom dat we minder dierlijke eiwitten moeten eten. Waar we nu 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten halen, moet dit 40 procent worden.
Lees meer over Wakker Dier – vleesconsumptie onverminderd hoog
door de redactie
door de redactie
De Liegebeestverkiezing is ook dit jaar effectief gebleken: drie van de vijf kandidaten beloofden al snel na hun nominatie beterschap. Snackproducent Van Dobben stopt met plofkip. Supermarkt Plus jokt niet meer over ‘vrij rondlopende’ kalfjes en Jumbo verwijdert een claim over ‘natuurlijk gedrag’ van tilapia van zijn website.
Lees meer over ‘Boeren houden van koeien’ campagne Liegebeest van 2022
door de redactie
Hoe dieren communiceren en wat wij kunnen leren als we echt naar ze luisteren.
Lees meer over Boeken – Over zingende muizen en piepende olifanten
door de redactie
Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. De verkiezing is effectief gebleken. Ieder jaar kondigt een deel van de kandidaten aan haar producten te verbeteren of te stoppen met mooie praatjes.
Lees meer over Wakker Dier – Nominaties Liegebeest 2022 bekend
door de redactie
Melkkoeien krijgen al vanaf 22 graden last van hitte. Dit komt onder andere door de melkproductie: het fermenteren van gras in hun maag zorgt voor veel extra warmte. Naast de fysieke stress op het moment, leidt hitteleed op termijn tot meer gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen aan de uier of klauwen (voeten).
Lees meer over Wakker Dier – Geen schaduw voor 71 procent van de Friese koeien
door Joop Ha Hoek
door de redactie
Dit boek bevat waardevolle inzichten voor zowel beginnende als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers, zowel binnen als buiten de dierenbeweging. Deze eerste Nederlandstalige editie is geheel herzien en bevat de laatste cijfers en feiten over de vegan beweging in Nederland en België.
door Ardan
door de redactie
De oorzaak voor de veranderingen ligt volledig bij het duurder worden van vlees, niet bij het goedkoper worden van vervangers. Die bleven in de meeste gevallen namelijk gelijk in prijs, of werden iets duurder, maar in veel mindere mate dan vlees.
Lees meer over ProVeg – Vleesvervangers nu goedkoper dan vlees, dankzij inflatie
door de redactie
Met name het vervoer over lange afstanden neemt fors toe. Het transport naar Spanje is met 53.352 varkens meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Daarnaast gingen er dit jaar ruim tien keer meer levende varkens naar Poolse slachterijen (37.451 dieren). Ook vervoerde Nederland meer varkens naar Slowakije, Hongarije en Roemenië.
Lees meer over Forse toename verre varkenstransporten ondanks wensen kabinet
door de redactie
Het aantal aanbiedingen voor vlees en vleeswaren daalde bij vrijwel alle supermarktketens. De grootste daling was te zien bij Albert Heijn (-366), Hoogvliet (-249) en Dirk (-203). Drie van de twaalf gemeten supermarktketens deden het juist slechter: bij Plus (+110), Aldi (+75) en Vomar (+18) steeg het aantal vleesaanbiedingen.
Lees meer over Trendbreuk: eerste daling in aantal vleesaanbiedingen
door Joop Ha Hoek
door Joop Ha Hoek
door de redactie
Moedervarkens in de vee-industrie moeten zoveel mogelijk biggen voortbrengen, die vervolgens als ‘vleesvarkens’ worden vetgemest. Bij de kunstmatige inseminatie wordt een moedervarken doorgaans in Europa vier weken vastgezet in een kooi, waarin ze zich niet kan omdraaien. In Nederland is dat vier dagen.
Lees meer over Nieuw onderzoek: leed van moedervarkens in EU
door de redactie
Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling. Vooral hun leefklimaat en daarmee het aanbod van dracht ofwel voedsel staat onder druk. Bijen zijn onmisbaar, met name omdat zij als bestuivers van belang zijn voor vele soorten groenten en fruit, maar ook voor bloemen, planten en bomen in onze natuur.
Lees meer over Imkers houden open huis – zaterdag 9 en zondag 10 juli in heel Nederland
door de redactie
Er is erg weinig wetgeving die koeien beschermt. Zo zijn er geen regels over leefruimte, weidegang, of stalinrichting. Omdat er amper regels zijn, is het verschil tussen boerderijen groot. Hilhorst: ‘Zuivel is niet zo zuiver als de meeste mensen denken. Er zijn verantwoorde boeren, maar er zijn ook veel boerderijen waar het welzijn ver onder de maat is.’
Lees meer over Wakker Dier: zuivel is niet zo zuiver als we denken
door de redactie
Megastallen kenmerken zich door hun ‘zoveel en zo goedkoop mogelijke’ productie. Hiervoor wordt soja en ander veevoer geïmporteerd uit de hele wereld. Het vlees, de zuivel en de eieren worden grotendeels geëxporteerd, maar de mest blijft hier en zorgt onder andere voor te veel stikstof in onze omgeving.
door de redactie
Varkens zijn intelligente en nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Daarom is het bij wet verplicht om opgesloten varkens te voorzien van geschikt afleidingsmateriaal.
Lees meer over Rechter beslist dat NVWA moet handhaven tegen verveling van zeugen
door André Droogers
door Joop Ha Hoek
door de redactie
In Nederland worden jaarlijks 600 miljoen slachtkuikens en legkippen geslacht. De meeste dieren worden voor de slacht gevangen met de Ondersteboven vangmethode. Deze methode, waarbij dieren bij bosjes aan één poot worden vastgehouden, leidt tot pijn en stress. Bij zo’n 25 miljoen dieren per jaar is er daarnaast sprake van ‘vangletsel’: bloedingen, botbreuken, heupontwrichtingen.
Lees meer over Verwondingen en botbreuken bij miljoenen kippen – Dierenartsen klagen overheid aan
door de redactie