De succesvolle campagne die Varkens in Nood vier jaar geleden voerde tegen het castreren van biggen, vindt navolging in Duitsland. Supermarkt LIDL is in zijn thuisland gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens, ALDI doet dat vlees per 2017 in de ban.
In totaal wordt daarmee ongeveer vijf miljoen varkens per jaar een even pijnlijke als onnodige ingreep bespaard. In Duitsland worden nu nog ongeveer 26 miljoen varkens per jaar onverdoofd gecastreerd.
REWE, naast LIDL en ALDI een andere grote speler, meldde als antwoord op vragen van Varkens in Nood dat het vanaf 2017 geen vlees meer gaat verkopen van varkens die onverdoofd zijn gecastreerd. Supermarkten Kaufland en NORMA willen eveneens stoppen met de verkoop van het vlees, maar noemden geen data. Het Verbond van Vleesproducenten Duitsland zegt dat het per 2018 van de castratie hoopt af te zijn.
Berengeur
Net zoals hun Nederlandse collega’s dat waren, zijn Duitse producenten van varkensvlees bang voor berengeur. Deze ontstaat soms bij volgroeide ongecastreerde mannetjes, en zorgt ervoor dat het vlees bij verwarming ruikt naar urine en zweet. De ervaring in Nederland, waar supermarkten in 2012 na een campagne van Varkens in Nood afspraken dat ze geen vlees van gecastreerde varkens meer zouden verkopen, heeft echter geleerd dat angst voor berengeur onnodig is. De weinige mannetjes die bij de slacht ‘stinken’, worden door medewerkers geselecteerd en verwerkt tot bijvoorbeeld ham in blik. Het gaat daarbij om een tot vijf procent van de dieren.
Verbod
Vanaf 2019 wordt onverdoofd castreren in Duitsland verboden. De wetgever gaat daarmee verder dan in Nederland. Hier hebben supermarkten ‘slechts’ onderling afgesproken dat ze geen vlees meer zullen verkopen van gecastreerde varkens. Het castreren zelf is echter niet verboden. In de eerste zeven dagen van zijn leven mag een biggetje zelfs onverdoofd worden ‘geholpen’. Het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – is vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.