Op zaterdag 17 juli zijn een fotograaf en twee medewerkers van Dier&Recht zonder opgaaf van reden verwijderd van het Concours Hippique in Houten. De beveiliging eiste daarbij identificatie op en heeft beeldmateriaal gewist van telefoons. Dier&Recht doet aangifte tegen de organisatie.
Omstreden tak van paardensport
In de aangespannen paardensport lopen paarden voor een koetsje in onnatuurlijke houdingen rondjes voor een jury. Dier&Recht publiceerde eerder over de vele dieronvriendelijke dwangmiddelen binnen deze sport. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) besloot in 2020 om de meest dieronvriendelijke dwangmiddelen te verbieden tijdens wedstrijden.
De Vereniging van Eigenaren en Rijders Tuigpaarden (VERT) en Verenigde Hackneyrijders in Nederland (VHN) verzetten zich fel tegen dat verbod en zijn daarom uit de KNHS gestapt. Het Concours Hippique in Houten was een evenement van deze afgescheiden verenigingen. Dier&Recht besteedde vorig jaar uitgebreid aandacht aan de vele misstanden tijdens een eerder evenement van deze organisaties.
De medewerkers van Dier&Recht werden van het terrein verwijderd door bestuursleden en beveiligers van het evenement. Een van de vrouwen is op agressieve wijze door zes personen omsingeld. Daarbij werd haar tas doorzocht, is haar telefoon afgepakt en werd beeldmateriaal gewist. Zij doet aangifte van intimidatie.
Dierwetenschapper Sarah Pesie van Dier&Recht: “Het is tekenend voor hun omgang met paarden dat deze organisaties ook ons de mond willen snoeren. Als je claimt dat je zo goed voor je dieren zorgt, waarom mogen wij dat dan niet filmen? Deze tak van ‘sport’ lijkt vooral een speeltje voor een klein elitair clubje dat niet gewend is aan tegenspraak en zichzelf boven de wet waant.”
Dier&Recht vraagt om wettelijke maatregelen tegen het gebruik van pijnlijke dwangmiddelen bij het trainen van paarden. De aangespannen sport ligt daarbij al langer onder vuur vanwege de vele dierenwelzijnsproblemen.
Zo wordt de kenmerkende gang van de paarden getraind met kettingen en elastieken om de benen. Ook wordt het hoofd in pijnlijke houding gedwongen door een tweede bit in de mond en een zogenoemde ‘opzetteugel’. Daarbij worden er naast de zweep nog tal van andere attributen gebruikt om het paard in onnatuurlijke houdingen te dwingen. Dier&Recht wil een verbod op de dieronvriendelijke omgang met paarden.
Joost zegt
Prima,prima!!!