In slachterijen sterven er per week gemiddeld vier bijna volgroeide kalveren in de buik van hun moeder. Na het slachten van de moeder, stikken veel kalfjes door zuurstofgebrek in de baarmoeder. Soms komen er bij het opensnijden van de koeienbuik volgens de organisatie Dier&Recht zelfs levensvatbare kalfjes naar buiten, die worden dan eveneens gedood. Dier&Recht wil dat er een einde komt aan deze weerzinwekkende praktijken en start een petitie.
Het is wettelijk verboden om koeien te transporteren die langer dan 8,5 maand zwanger zijn. Ondanks dit verbod worden er nog steeds hoogdrachtige koeien afgeleverd in slachthuizen. Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden toezicht op de dieren die bij slachthuizen binnenkomen. Sinds 2014 zijn er slechts 58 boetes uitgeschreven, terwijl er 836 overtredingen zijn geconstateerd.
Slachtverbod
Dier&Recht pleit voor een slachtverbod voor hoogzwangere dieren vanaf het derde trimester van hun dracht. In de laatste maanden van de dracht is het zenuwstelsel van de ongeboren dieren al zo ver ontwikkeld dat ze pijn kunnen voelen. “De foetus reageert wanneer die geen zuurstof krijgt of door een slachtmes wordt geraakt”, aldus dierenarts Frederieke Schouten in een interview met RTL nieuws.
Minister van Landbouw Carola Schouten noemt de huidige situatie ‘onwenselijk’, maar ze ziet niets in een slachtverbod voor hoogzwangere dieren. Zij zet in op een betere voorlichting en administratie voor boeren. Dier&Recht vind het onacceptabel dat de minister zelfs bij deze gruwelijke misstanden blijft geloven in de zelfregulering van de markt en eist wettelijke maatregelen.
Pit Gooskens zegt
Ik doe een dringend beroep op de minister van landbouw om het slachten van zwangere dieren te verbieden, zodat het ongeboren dier niet ook hoeft te lijden.