Met een flinke sprint en wat vreugdesprongetjes vlogen ze de wei in. Vanochtend, op 13 april 2019, organiseerden Stichting Dier&Recht en biologische kalverhouderij Eco Fields in het Gelderse Wekerom de allereerste kalverdans. De kalveren van boer Bart Boon gingen voor het eerst na de winter naar buiten, de grazige wei in. Het werd een feest met blije, dartelende kalveren.

Bart Boon is de enige biologische kalverhouder van Nederland. Zijn kalveren vertoeven ’s winters in een strostal en gaan ‘s zomers dagelijks naar buiten. Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de kalveren hebben als ze naar buiten mogen. Helaas komt 99,9 procent van de 1,5 miljoen Nederlandse vleeskalveren nooit buiten. Die kalveren groeien op in kale stallen en krijgen nooit gras of hooi.

In het vandaag verschenen rapport Gezondheids- en gedragsproblemen bij witvleeskalveren beschrijft Dier&Recht de ondraaglijke omstandigheden waaronder witvleeskalveren worden gehouden. Veel kalveren hebben bloedarmoede, zodat hun vlees wit blijft. Ook spelen maagaandoeningen, darmstoornissen en stereotiep gedrag, zoals aan elkaar sabbelen en tongrollen. Dit kalverleed is onderbelicht. Voor veel consumenten is het een onbekend bijeffect van hun dagelijkse glas melk.

Dier&Recht is een petitie gestart waarin minister Carola Schouten wordt opgeroepen om vleeskalveren een dierwaardiger leven te bieden. De petitie heeft al bijna 15.000 ondertekenaars.

Bron Dier&Recht

 

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk