Niets is wat het lijkt, als het al iets is.
Autolyse
Autolyse (Grieks: auto, zelf + lusis, losmaken, oplossen) is de naam van de bevrijdingsmethode van de non-dualist Jed McKenna.
Die methode is heel simpel. Opschrijven wat je meent te weten en doorstrepen wat je niet zeker weet.
Een jaar of twee van ijverig schrijven en doorhalen zou volgens McKenna genoeg moeten zijn om tot de waarheid van niet-zelf te komen. De illusie van de persoon is dan voorgoed doorzien. Vandaar de term auto-lyse: zelf-oplossing.
Anatman
Het begrip autolyse is verwant met het boeddhistische begrip zelfloosheid, anatman (Sanskriet: an, niet + atman, zelf).
Daarvan bestaan twee versies, anatman in engere zin en anatman in ruimere zin.
Bij anatman in engere zin gaat het om het idee dat de mens ondanks de schijn van het tegendeel geen onveranderlijke essentie, substantie, wezen, werkzaamheid, geest, ziel of zelf heeft.
Bij anatman in ruimere zin gaat het om het idee dat niets enige substantie of essentie heeft. Mensen niet, andere wezens niet, de dingen niet, woorden en begrippen niet, deze ook niet.
Maya
Zelfloosheid (anatman) is een van de drie ‘bestaanskenmerken’, die gezamenlijk de trilaksana worden genoemd. De andere twee zijn vergankelijkheid (anitya) en ontevredenheid (duhkha).
Zelfloosheid in ruimere zin is verwant met de boeddhistische begrippen leegte (sunyata) en afhankelijk bestaan (pratitya samutpada) en met de sluier van illusies (maya) uit het hindoeïsme.
Lezer, laat je niet intimideren door al die moeilijke woorden. Grieks, Sanskriet of Nederlands, het komt allemaal op hetzelfde neer. Niets is wat het lijkt, als het al iets is.
Verder lezen: Tien kernbegrippen van het leegteboeddhisme (in het Witboek Zen).