DenkWerk of JatWerk?
Volgens Byron Katie zelf ontstond Het Werk in de jaren tachtig toen ze door een diep dal ging en haar gedachten spontaan begon te onderzoeken:
‘Ik ontdekte dat ik lijd als ik mijn gedachten geloof en niet lijd als ik ze niet geloof en dat dit geldt voor elk mens.’*
* ‘I discovered that when I believe my thoughts, I suffered, but that when I didn’t believe them, I didn’t suffer, and that this is true for every human being.’
Haar verhaal over de innerlijke oorsprong van Het Werk is omstreden, net als de bewering van haar echtgenoot dat ze nooit iets leest.
Volgens een naaste medewerker heeft Byron Katie juist in die jaren heel veel gelezen en ideeën overgenomen van Ramana Maharshi, van A Course in Miracles, van nieuwetijdsliteratuur en van Ken Keyes*, zonder ooit haar schatplichtigheid te erkennen.
* Ken Keyes is auteur van vijftien boeken over persoonlijke groei en bedenker van de Living Love methode.
Mij maakt het niet uit waar Het Werk vandaan komt en ook in andere kritiek op Byron Katie heb ik me tijdens het schrijven van dit boek niet willen verdiepen.
Lezers die daar behoefte aan hebben kunnen terecht in The Guru Magazine: A Critique of Byron Katie’s The Work en op de website van Morten Tolboll: A Critique of Byron Katie and her Therapeutic Technique The Work.
Andere invloeden
Qua aanpak doet Het Werk denken aan Rationeel-Emotieve Therapie (RET), een vorm van cognitieve psychotherapie die in de jaren vijftig werd bedacht door een andere Amerikaan, Albert Ellis.
RET kent inmiddels veel varianten en afgeleiden. De meest bekende, en misschien de meest omstreden, is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).
NLP is een verzameling verbale en gedragstechnieken zoals ankeren, modelleren en herkaderen* waarmee je het verstand zou kunnen reconditioneren. Byron Katie maakt er regelmatig gebruik van.
* Herkaderen is de ene visie vervangen door de andere, bij Byron Katie meestal een stiefmoederlijke door een grootmoederlijke – een zwarte bril door een roze.