Vier boeddhistisch beeldende kunstenaars, Leen Kaldenberg, Airco Caravan, Raoul Deleo en Mark Schalken, namen in de maanden maart en april van 2014 deel aan het project Boeddha in de Linie en werkten en woonden ieder twee weken in een atelier en bomvrije ruimte op het terrein van Werk aan het Spoel in Culemborg.

Wat doen stilte, relatieve eenzaamheid en meditatie in en bij een bunker met de deelnemers, zo was de vraag. Kaldenberg was de eerste van het viertal die in de kou van het vroege voorjaar, met lange pikdonkere nachten, in de bunker verbleef en werkte. Hij mediteerde er en maakte wandelingen langs de oevers van de Lek. Het boeddhisme verdiepte en ontroerde  hem in die omgeving.

Regisseur Emil van Zuylen maakte voor de BOS een uur durende documentaire over de vier boeddhistische beeldende kunstenaars, die in september 2014 werd uitgezonden. Joop Hoek- een van de organisatoren, maakte voor het Boeddhistisch Dagblad sfeerimpressies van de vier en hun verblijf, de relatieve eenzaamheid, meditatie en inspiratie en werk in dat vervreemdende landschap. En interviewde initiatiefnemer Elisabeth ter Borg en de organisator en radiomaker Agnes Sommer.

Vandaag is te zien en te horen hoe Boeddha in de Linie werd voorbereid en de organisatoren ter plekke een kijkje namen in en bij de bunker. De komende dagen zijn er meer filmimpressies van Joop Hoek te zien en te horen van en over de kunstenaars.

Fred van der Zee maakte het logo voor Boeddha in de Linie.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Fotografie en film, Interviews
Tags: , , , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu