Het komende internationale film- en debatfestival ‘Movies that Matter’ gaat van 20 – 26 maart uitgebreid over recht en vrede in de Haagse Internationale Stad van Vrede en Recht.
Zeventig documentaires en speelfilms vragen je dringende aandacht voor onze universele mensenrechten, onze kernwaarden en dillema’s. Je kunt tijdens het zesdaagse festival op niveau debatteren en in gesprek gaan met binnen- en buitenlandse gasten. Wil je informatieachtergrond van een bepaald film, dan is dit de gelegenheid ervoor. Laat je inspireren, je horizon verbreden en verdiepen.
Verscheidene thema’s worden besproken in talkshows naast diverse educaties, speciale besloten vertoningen, een foto-expositie, een toneelvoorstelling en muziekoptreden. Ook is dit jaar een speciaal themaprogramma, ATOMIC, een 5-tal films in het kader van de Nuclear Security Summit dat op 24 en 25 maart in Den Haag gelijktijdig wordt georganiseerd. De Amerikaanse president Obama en de Chinese president Xi Jinping zul je niet in één van de talkshows treffen. Wel is debatteren met andere internationale gasten van de wereldtop mogelijk zoals mensenrechtenactivisten, filmregisseurs, politici en journalisten.
In deze periode wordt ook een aantal films op tv en internet uitgezonden, maar worden ook het gehele jaar in de bioscopen in Nederland vertoond.
Het festival wordt feestelijk geopend en afgesloten met een Award Ceremony.
Het Amnesty International reikt een prijs uit ( A Matter of ACT) aan de beste documentaire over bijzondere mensenrechtenactivisten.
Camera Justitia reikt een tweede prijs uit aan de beste film over recht en gerechtigheid.
Daarnaast worden ook twee ‘the best of’ programma’s beoordeeld:
De beste IDFA mensenrechtendocu én de opvallendste humanrights-speelfilm/documentaire die al in 2013 vertoond werden in de bioscoop.
Hier volgen alvast twee documentaires en een speelfilm ter introductie:
☸ Docu over Verenigde Staten.
Titel: ‘DOCUMENTED’ – Verdwaald in Amerikaans niemandsland
De van oorsprong Filipijnse Jose Antonio Vargas (33), regisseur en hoofdpersoon van deze documentaire is al meer dan 20 jaar een ‘ongedocumenteerde’, illegaal in de Verenigde Staten.
Hij heeft al diverse prijzen gewonnen voor zijn werk als journalist bij The Washington Post en Huffington Post. Niemand wist over zijn achtergrond, totdat hij in 2011 uit de kast kwam in het magazine ‘New York Times’ met als kop: ‘Mijn leven als immigrant zonder papieren’. Hij veranderde van succesvolle journalist naar actievoerder voor legalisatie. Niet weten waar je aan toe bent, wanneer je wordt overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en geen uitzicht op het burgerschap put een mens uit. Voor Jose en 11 miljoen illegalen is de toekomst in de Verenigde Staten tot 2016 onzeker. Politici durven in het verkiezingsjaar van 2012 het Amerikaanse immigratiebeleid niet veranderen waarmee de mogelijkheid tot amnestie aan illegalen wordt gegeven.
In deze film krijgt de ‘illegale’ een gezicht, we zien zijn Filipijnse familieachtergrond, zijn moeder in de Filipijnen, zijn herinneringen, zijn visie over het Amerikaan-zijn en zijn onmacht en zijn verlangens. Te zien op: 21 – 24 – 25 – 26 maart in Den Haag.
Lees een eerder verschenen column over illegaliteit door Paul de Blot: 3 maart 2014 – Is illegaliteit een criminele daad?
☸ Docu over China
Titel: AI WEI WEI – THE FAKE CASE
De beroemde Chinese conceptuele kunstenaar Ai Wei Wei wordt zwaar op de proef gesteld. De titel van deze film is gebaseerd op een valse dagvaarding van de Chinese overheid wegens belastingontduiking. Hij leeft met een groot dilemma: kiezen voor zijn gezin of voor mensenrechten in China. De Chinese Communistisch Partij (CCP) bekritiseren heeft in 2011 geleid tot drie maanden eenzame opsluiting. In deze film volgen we het gecompliceerde leven in China, zijn gezinsleven, onzekerheden, gevangeniservaringen, zijn strijd tegen de autoriteiten, zijn doorzettingsvermogen en provocerende kunstvormen.
Ai Wei Wei is wereldwijd populair om zijn strijdlust en moed. Zijn inspiratiebron voor nieuwe kunstuitingen is voortgekomen door zijn eigen frustraties. Bekijk de trailer: http://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/film/1505 Te zien op: 20 – 21 – 23 – 25 maart in Den Haag.
☸ Speelfilm over Zuid-Afrika
Titel: MANDELA: A LONG WALK TO FREEDOM
Deze man kennen we allemaal: Nelson Mandela, overleden op 5 december 2013. Hij stierf één week voor de première van de film.
De film is gebaseerd op zijn beroemde autografie: ‘De Lange Weg naar de Vrijheid’, van onwetende jongen tot charismatisch staatsman.
In 1974 begon hij voor het eerst op Robbeneiland te schrijven aan zijn levenswerk, later werd het manuscript afgepakt, maar in 1990 heeft Mandela de draad weer opgepakt. De kindertijd op het platteland en de geboorte van een vrijheidsstrijder, boksen, vrouwenliefhebber, advocaat en de donkere jaren in gevangenschap als politiek gevangene en de transformatie na 27 jaar, ze komen allemaal voorbij. Onderhandelen met het blanke gezag en uiteindelijk het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika.
De popband U2 ontving in 2014 twee Awards voor de door hen geschreven filmsong ‘Ordinary Love’: de Golden Globe Award for Best Original Song en de Oscar Award. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FhROcvzKQeA
Te zien op: 20 – 21 – 26 maart in Den Haag.
Lees eerder door Bianca Visser voor het Boeddhistisch Dagblad geschreven artikelen over Nelson Mandela:
– 12 december 2013 – Nelson Rolihlahla Mandela – Held, legende en autoriteit
18 december 2013 – De wereld en Amsterdam, eerbetoon aan Nelson Rolihlahla Mandela, een overzicht
VOOR MEER INFORMATIE OVER HET FESTIVAL:
Bekijk het filmprogramma: http://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/filmprogramma
FB like pagina: https://www.facebook.com/pages/Movies-that-Matter/6424953611?ref=mf
Ticketverkoop via: http://tickets.moviesthatmatter.nl/
Het is handiger om te reserveren om verzekerd te zijn van een zitplaats.
Telefonisch kan ook: 070 – 365 60 30