Op vrijdag 21 februari 2020 vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko de film ‘Reincarnation – Looking for a sign’.

Tijdens het filmen van de prijswinnende documentaire “Living Buddha”, waarin filmmaker Clemens Kuby de wedergeboorte van de Tibetaanse meester Karmapa van 1987 tot 1992 volgde, ontmoette hij Jamgon Kongtrul Rinpoche en vroeg hem hoe reïncarnatie werkt.

Jamgon Kongtrul was één van de vier regenten van de Karmapa, die na de Dalai Lama de belangrijkste positie in het Tibetaans boeddhisme bekleedt. Op weg naar de identificatie van de wedergeboorte van de Karmapa vond Jamgon Kongtrul plotseling de dood in een auto-ongeluk. Het was het begin van een nog dramatischer reïncarnatieverhaal over leven, dood en wedergeboorte.

Twee jaar later werd Jamgon Kongtruls reïncarnatie gevonden. De filmmaker volgde zijn leven tot hij bijna 20 was. Is hij werkelijk de overleden Jamgon Kongtrul Rinpoche?

Jamgon Kongtruls broer Topga is één van de hoofdpersonen in deze film. Hij gaf Jamgon de nieuwe BMW waarmee deze twee dagen later tegen een boom reed. Hij is op zoek naar een teken dat de twee jaar later gevonden jongen zijn broer is. Zal hij dat vinden?

Zelfs voor mensen die niet in reïncarnatie geloven, is deze documentaire een intens en spannend verhaal dat meer dan 30 jaar beslaat. Het filmen met Jamgon begon in 1976. Het intensiveerde in 1992 na zijn dood en duurde voort tot 2016.

De film behandelt vragen als “Wie was ik?”, “Wie ben ik?” en “Wie zal ik worden?”. Deze zoektocht benadert op een unieke manier het geheim van leven en dood. Hij is een voorbeeld van wat reïncarnatie betekent voor ons stervensproces en voor de voortgang van ons leven.

Op vrijdag 21 februari 2020 vertoont Ehipassiko de film ‘Reincarnation – Looking for a sign’ (Engelstalig zonder ondertitels). Omwille van de lengte van de film eindigt deze avond uitzonderlijk om 22.00 uur.

Deze film was de openingsfilm op het Buddhist Film Festival Europe 2019 te Amsterdam. We kregen toestemming van de Duitse maker Clemens Kuby om hem te vertonen.

Praktisch: Vrijdag 21 februari 2020 van 20.00 tot 22 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Dalai Lama, Filmbespreking, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk