Een licht-satirische beschouwing over Niets, waarin clichés, diepe inzichten en ogenschijnlijk willekeurige associaties tot een raadselachtig, poëtisch geheel aan elkaar geregen worden.

Iggy Pop

Iggy Pop vertolkt de stem van Niets, die moe van het onbegrip dat hem telkens ten deel valt, besluit zijn zetel te verlaten om één weekend onze aarde te bezoeken. Wat volgt is een cinematografische roadmovie waarin Niets het aardse bestaan observeert en becommentarieert.

In een periode van 8 jaar heeft Mitic 62 cameramensen wereldwijd gevraagd, onder wie prijswinnende filmmakers, wat voor hen niets is en ze dat laten filmen. Het leverde een grote hoeveelheid indrukwekkend materiaal op uit 70 verschillende landen, waaruit hij een visueel betoog over niets heeft samengesmeed.

Het niets blijft een van de oudste en meest terugkerende filosofische vraagstukken van de mensheid. Filosofen en wetenschappers worstelen er mee om de essentie van het niets te begrijpen en mystici dromen er van zich het niets te kunnen voorstellen. Leegte is volgens het boeddhisme ‘het niet bestaan van onafhankelijkheid en op zichzelf staan’. Het heeft alles te maken met durven loslaten van waar je in gelooft en hoe je denkt dat iets is, of zou moeten zijn. De vraag naar het niets is een vraag naar de betekenis van het leven zelf. Ondanks al onze pogingen om het niets te begrijpen of te ontkennen, is het niets een bijzonder en tot nu toe in documentaires weinig belicht onderwerp.

In praise of Nothing, dinsdag 30 oktober om 22.55 uur op NPO2 (2DOC)
Regie: Boris Mitic 2017
Lengte: ca 59 minuten

 

Categorieën: De boeddhistische blik, Filmbespreking, Boeddhisme, Media
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op De boeddhistische blik – In Praise of Nothing

  1. G.J. Smeets schreef:

    Mooi project. Doet me denken aan de middelbare scholier die een opstel schreef over het ‘Het vacuüm’. Hij was er snel mee klaar:
    “Een vacuüm is een niets. We benoemen het enkel om te laten weten dat we weten dat het bestaat.”

Menu