De geest gaat alle dingen voor
Ze zijn door hem beheerst, gemaakt
Als met verdorven geest men doet,
Dan komt hem lijden achterna,
Zoals het wiel de ossenhoef.

Eerste vers van Dhammapada, vertaling door Paul Boersma.

De Dhammapada is het wijdst verbreide boeddhistische geschrift en één van de grote wijsheidsboeken uit de wereldliteratuur. Hoewel het origineel in verzen is gesteld, zijn bijna alle bestaande vertalingen (alleen in het Engels al vijftig) in proza.

Dhammapada vcertaling Paul BoersmaAuteur Paul Boersma presenteert Dhammapada op 16 januari 2015 in De Kargadoor in Utrecht. Hij zal samen met illustrator Arjan Ubert vertellen over de totstandkoming van het boek. Daarnaast zullen er andere sprekers aan bod komen.

Het Dhammapada is een beroemde verzameling verzen die traditioneel aan de Boeddha toegeschreven worden. Het wordt gezien als een van de meesterwerken in de vroeg boeddhistische literatuur. Een prachtige bundeling verzen voor de boeddhist die lering zoekt.  Maar ook voor de niet-boeddhist die kennismaking met het boeddhisme zoekt. De kennismaking betreft dan niet alleen de gedachtewereld, maar ook de spiritualiteit van het boeddhisme: de oefenweg naar Nirwana.

Arjan Ubert.

Arjan Ubert.

Paul Boersma.

Paul Boersma.

De inhoud van de verzen is te lezen als een leidraad voor monniken, maar is door de eeuwen heen ook door veel leken gelezen. Dit blijkt uit de talrijke vertalingen, alleen al in de Engelse taal meer dan vijftig. Hoewel het origineel in verzen is gesteld,  zijn bijna alle bestaande vertalingen in proza. Dit boek is uniek door zijn metrische vertaling die het poëtisch karakter van het origineel in stand houdt en makkelijk in het geheugen blijft hangen.

Deze bundel is verrijkt met een register, waarin alle verzen op thema zijn opgenomen. Naast de verzen zijn de commentaren geplaatst.

Registratie voor de bijeenkomst is noodzakelijk en is gratis. Gebruik hiervoor de link hieronder.

Dhammapada
Boeddhistische wijsheid in verzen
Paul Boersma, Arjan Ubert (illustraties)
Milinda uitgevers, prijs € 19,90 Voor meer informatie en inschrijven

Lees hier ook het interview met Paul Boersma dat in het BD verscheen.

 

 

 

Categorieën: Boekbespreking, Interviews, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk