Mens worden is een kunst. Geen wetenschap. Indien het een wetenschap zou zijn dan zouden er bewezen theorieën, eenduidige antwoorden, protocollen en handleidingen voor het leven bestaan. Die zijn er niet. Ieder individu zal met alle verlangens, onzekerheden, twijfels, angsten, nederlagen die inherent zijn aan ons bestaan zijn eigen weg moeten vinden om de menselijkheid te bereiken die ons in staat moet stellen in waarheid te leven, schoonheid te scheppen, compassievol en rechtvaardig te zijn.
Als variaties op een thema biedt Rob Riemen vier etudes in de kunst van het mens worden. Een etude met oorlog als leerschool, een etude in het overwinnen van domheid en leugens, een etude in moed en compassie en ten slotte een etude in de verlossing van angst door het scheppend vermogen van de mens en ware liefde. Vier etudes voor ieder die zich bekommert om de twee grote vragen die Socrates ons voorhield: ‘Vertel me, wat is nu de juiste wijze van leven? En wat is een goede maatschappij?’
Mens worden is een kunst verschijnt gelijktijdig in het Spaans en Portugees.
Rob Riemen (1962) startte in 1991 met het tijdschrift Nexus, waarna hij in 1994 het Nexus Instituut oprichtte. Als directeur is hij bedenker en initiator van de ideeën en activiteiten van het Nexus Instituut. Hij publiceerde Adel van de geest. Een vergeten ideaal (2008), De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010), tevens opgenomen in To Fight Against This Age (2018), en De universiteit van het leven (2013). Zijn werk verschijnt in vierentwintig talen.