Down the rabbit hole van desinformatie en complotdenken.
Het internet en de sociale media worden op dit moment overspoeld met fake news over de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne. Bedrijven, journalisten en onderzoekers die het nieuws factchecken draaien overuren. Een van de belangrijkste factcheckorganisaties is het Amerikaanse Lead Stories, dat onder meer werkt voor Facebook en TikTok.
Maarten Schenk richtte het bedrijf in 2015 op, samen met een CNN-journalist en een advocaat. Zij traceren in real time wat viraal gaat en zoeken uit wat waar is en wat onzin.
In De Fake News Files neemt Maarten Schenk ons mee achter de schermen van het fakenieuws: wie verspreidt het, waarom en hoe? We gaan naar San Francisco, Sarajevo, Kaapstad en Houthalen-Helchteren. De figuranten: een Macedonische vrachtwagenchauffeur (met tattoo), een Amerikaanse lefty trol, een Ghanese folkmuzikant en een rits tieners met een internetverbinding. De achtergrond: twee trumpiaanse verkiezingen, BLM, een pandemie en allerlei problemen met radicalisering en terreur.
Gelukkig valt er af en toe ook wat te lachen.
‘Na het lezen van dit boek zul je beter begrijpen waar al die rare verhalen en theorieën vandaan komen die je ‘zotte oom’ luid verkondigt op familiefeestjes als hij een paar glazen opheeft (en die hij misschien ook wel op Facebook of Twitter deelt). Je zult hem dan precies kunnen vertellen welke Pakistaanse spammer, Macedonische vrachtwagenchauffeur of Filipijnse hacker hem die dingen heeft wijsgemaakt en hoe ze dat hebben klaargespeeld. Want dat verhaal is vaak nog straffer dan om het even welk verhaal waar die ‘oom’ mee uitpakt. En wel echt gebeurd.’
– Maarten Schenk
Over de auteur
Maarten Schenk is medeoprichter van het Amerikaanse bedrijf Lead Stories, een van de belangrijkste factcheckers van de VS. Hij is gefascineerd door de psychologische en technologische trucs die mensen en netwerken gebruiken om opzettelijk verzinsels te verspreiden op internet. Als hij niet online zit te speuren, kun je hem vinden op conferenties en evenementen over nepnieuws, desinformatie en factchecken.
Maarten Schenk
Prijs: € 22,99 | 224 blz. | Paperback
ISBN : 978 94 014 7686 7
ISBN e-book: 978 94 014 8391 9
Prijs: € 12,99
Verschijnt 30 maart
Uitgever Lannoo
Johnny Reinders zegt
Zijn “fact-check” bedrijven en misinformatie verspreiders eigenlijk niet van dezelfde orde van grootte. Wie bepaald wat een “fact” is wie bepaald wat “misinformatie” is. Beiden zijn geen realiteit maar dienen een belang van dan wel de ene dan wel de andere partij. Tevens zijn beiden niet voorbehouden aan welk regime of regering dan ook omdat zij beiden een politiek doel dienen. Je informeren vanuit onafhankelijke bronnen wordt steeds moeilijk want wie is er nog onafhankelijk in een wereld gedreven door polarisatie. Waarschijnlijk de beste manier om naar deze zaken te kijken is vanuit een menselijk oogpunt en vanuit eigen waarden, normen en ethisch besef als deze aangeven dat iets niets in orde is dan is dit het ook meestal niet. When it looks like a duck, talks like a duck and walks like a duch it is probably a duck.