What’s in a name? Een bipolaire stoornis is niet anders dan manisch depressiviteit, een psychiatrische aandoening die al in de oudheid beschreven wordt. Maar toch: ‘manisch depressief’ suggereert iets wat je bent, en de term ‘bipolaire stoornis’ suggereert iets wat je hebt. Naar schatting hebben zo’n 225.000 Nederlanders een bipolaire stoornis. Over deze aandoening bestaan nog zeer veel misverstanden.
Na de bevalling van haar eerste kind wordt Ann opgenomen met een psychose. Pas negen jaar later vallen de puzzelstukjes in elkaar als ze bij psychiater Pascal Sienaert terechtkomt en de diagnose bipolaire stoornis gesteld wordt.
In dit boek ontvouwen zich, zij aan zij, twee verhalen: het herstelverhaal van Ann en het wetenschappelijke verhaal van wat een bipolaire stoornis is en hoe ermee te leven. Verhalen over ups en downs, over worstelen, rouwen, aanvaarden en afstand nemen, over herstel dus.
Dit unieke boek combineert het perspectief van een ervaringsdeskundige met dat van een expert en geeft op een heel toegankelijke manier een antwoord op vragen als: Wat is een bipolaire stoornis precies? Welke behandelingen zijn mogelijk? Hoe kun je herval voorkomen? Wat is de invloed op je relaties, je gezin, je werk? En herstel, wat houdt dat concreet in?
Tien jaar na het succes van het boek Manisch-depressief. Gids voor patiënten, familie en hulpverleners is dit een nieuwe volledig herziene editie met als titel Leven met een bipolaire stoornis. Herstel met ups en downs.
‘Dit boek belicht vanuit verschillende perspectieven de complexiteit van de bipolaire stoornis. De vorige edities waren geschreven door een psychiater van naam en een ervaringsdeskundige onder pseudoniem. Nu treden beiden herkenbaar voor het voetlicht. Ook dat is vooruitgang, want het duidt op een belangrijk aspect van persoonlijk herstel: wij hoeven ons niet te schamen voor onze kwetsbaarheden.’
– Prof. dr. Ralph Kupka, psychiater en hoogleraar bipolaire stoornissen Amsterdam UMC/Vrije Universiteit
Pascal Sienaert is als psychiater-psychotherapeut verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Daar is hij verantwoordelijk voor de opnamedienst Stemmingsstoornissen en het Academisch Centrum voor ECT en Neuromodulatie.
Ann Dierick is ervaringsdeskundige. Ze gebruikt haar eigen ervaringen om lotgenoten bij te staan. Herstelverhalen spelen daarin een belangrijke rol.
Pascal Sienaert & Ann Dierick
€ 24,99
ISBN 978 94 014 7470 2
288 blz.
Paperback