Heb je even tijd voor de dood? Martien Versteegh ging overal in Nederland de straat op en vroeg jongeren naar hun ervaringen met de dood en hun ideeën erover. Daarnaast zocht ze mensen op van wie ze wist dat de dood een rol in hun leven speelde, door bijvoorbeeld ziekte, rouw of via hun werk. Het leverde prachtige, openhartige gesprekken op over het leven, kwetsbaarheid en veerkracht. De verhalen – gebundeld in het boek Uit het leven gegrepen – sporen je aan om af en toe even tijd te nemen voor de dood. Tijd om erbij stil te staan, erover na te denken en vooral ook erover te praten.

Er zijn ook jonge mensen die in hun werk met de dood te maken krijgen, zoals internist in opleiding Anna. “Dat is niet iets waar je tijdens je opleiding goed op voorbereid wordt. Maar als je als jonge arts aan de slag gaat word je er al snel mee geconfronteerd.” Jasper wist op jonge leeftijd al dat hij uitvaartondernemer wilde worden en nu, pas 26 jaar oud, heeft hij inderdaad zijn eigen bedrijf. “De dood is hard en kan voor een leven lang pijn zorgen. Maar het afscheid kan prachtig zijn en daar wil ik graag aan bijdragen.”

Levensmoe

En er komen ook jongeren aan het woord die worstelen met het leven. Zo keek Aurelia reikhalzend uit naar het moment waarop de Levenseindekliniek in zou stemmen met euthanasie. Judith de Heus van 113 Zelfmoordpreventie geeft in een interview aan dat het niet het doel van de organisatie is mensen koste wat kost van een zelfgekozen dood weg te houden. “Mensen die voor euthanasie kiezen, zijn daar echt aan toe. Onze organisatie is er voor de mensen die nog niet toe zijn aan de dood.”

Zo komen allerlei kanten van de dood voorbij in dit boek. Uiteenlopende meningen en ervaringen. Maar als er een rode draad te vinden is, dan is het wel de boodschap dat praten helpt. Praat erover als je het leven niet meer ziet zitten, praat erover als je ziek bent en misschien bang bent voor de dood of juist nieuwsgierig naar wat je te wachten staat, praat erover als je een dierbaar iemand hebt verloren. Er zijn meer jongeren dan je misschien denkt die op een of andere manier al met de dood te maken hebben gehad.

Het boek Uit het leven gegrepen is mede mogelijk gemaakt door de NVVE. Jongeren van 14 tot 40 over de dood is te bestellen via www.uitgeverij-donkigotte.nl en via de boekhandel vanaf 2 december.

Uitgever: Uitgeverij Donkigotte
Editie: Eerste editie
Beschikbaar als: Softcover
ISBN: 9789491190643

Categorieën: Boekbespreking, Gezondheid, Zorg
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk