De Tao Te Tjing wordt als wijsheidsboek gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Het is een fascinerend boek: Chinees, oud, wereldberoemd, bescheiden, instructief, spiritueel en… soms onbegrijpelijk. Het werk wordt toegeschreven aan de filosoof Lao Tse, die de basis legde voor de Tao in de zesde eeuw voor Christus. In de derde eeuw is het werk vervolmaakt met wijsheden van meerdere denkers.

Na tien jaar voorstudie begonnen schrijver Roeland Schweitzer en fotograaf George Burggraaff in 2013 aan hun ‘KinderTao’. De Tao Te Tjing voor kinderen en andere volwassen is gebaseerd op de oorspronkelijke tekst van het wijsheidsboek. Ze gaven het een prachtige ondertitel mee: ‘Het boek over Vrede en Vreugde’. En net als in de oude Tao Te Tjing: 81 teksten over Tao, het oerprincipe van het leven, het niet te bevatten Alles. En over Te, onze innerlijke kracht.

Het is schrijver Roeland Schweitzer gelukt om een prachtige eigentijdse hertaling te maken die gelezen moest kunnen worden door kinderen en andere volwassen: speels, vrij, in de geest van de Tao en vooral lekker dichtbij. De prachtige natuurfoto’s van George Burggraaff vergroten de toegankelijkheid en geven het boek een extra laag.

Op zondag 6 oktober viert Nederland voor het eerst de dag van de Tao. Op het programma in de Utrechtse Metaal Kathedraal staan lezingen door vooraanstaande sprekers, workshops over Tao en Taoïsme, filosofie, qi gong, muziek, poppentheater de zeven tuinen van Wang, zang, meditatie, een installatie over de genialiteit van water en een boekenmarkt rond Tao, boeddhisme en leven vanuit de natuur. Met kunst en met water, het Taoïstische symbool bij uitstek. Het programma is zowel voor volwassenen als voor kinderen. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Vrede en vreugde, de Tao te Tjing voor kinderen en andere volwassenen’ door Roeland Schweitzer en George Burggraaff.

Water als ultieme metafoor

Als filosofisch begrip is de Tao de alomvattende, uit zichzelf bestaande, oneindige, tijdloze bron van alles én de bestemming van alles zonder begin en zonder einde. Het Taoïsme is de oud Chinese filosofie waarin dit wordt uitgelegd. Het lijkt moeilijk te begrijpen, maar is volgens deskundigen helemaal niet moeilijk en bovendien zeer actueel. Taoïsme is niet terug naar een primitief leven, maar naar de ware natuur van het leven in alle eenvoud en betrokkenheid tussen alles wat is. Het is een holistische manier van kijken als centraal uitgangspunt voor je omgang met de wereld. Water is hiervan de ultieme metafoor. Het geeft energie, kan sterven en zichzelf weer laten herleven, vies worden en zichzelf reinigen en dat alles met een schijnbaar moeiteloze inspanning.

Frisse duik in de Tao Te Tjing

Metaal Kathedraal dompelt zich zondag 6 oktober tijdens ‘T is Mis op Zondag onder in de Tao Te Tjing als een frisse duik in het water. Dit magische boek uit de Chinese oudheid is het gedroomde fundament van leven in harmonie met de natuur met de kennis, kunde en kracht natuur. Een initiatief van Roeland Schweitzer. Hij presenteert vandaag zijn boek ‘Tao voor kinderen en andere volwassenen’ naast een overvloed aan workshops, lezingen en muziek. Hiermee passen we het gedachtegoed van dit magische boek toe in deze tijd. Een zee aan mogelijkheden om holistisch leven in balans met de natuur te ontketenen.

Die zondag ook de opening van de interactieve expo “Woeste Water des Levens” van Artist in Residence Stephan Versteeg. Werk gebaseerd op onderzoek en uitvindingen van boswachter Victor Schauberger. Schauberger heeft zijn hele leven gewerkt om de werking en levensloop van water in kaart te brengen. Zijn legaat laat zien wat voor magisch element water is, welke kansen we hebben laten liggen en dat water en Tao een gelijke taal spreken. Stephan koos podium Metaal Kathedraal om een installatie te ontwerpen welke de mens meer bewust maakt van ons klimaatprobleem vanuit de genialiteit van water.

De Tao voor kinderen en andere volwassenen
Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde
Auteur Roeland Schweitzer
Fotograaf George Burggraaff
Prijs € 19,95
ISBN 978-94-92421-95-1
Verschijningsdatum 01-10-2019
Uitgeverij Van Warven

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk