Iedereen is bekend met de ervaring van liefde. In liefdesrelaties lijken de behoefte om ons vrij te voelen in wie we zijn en de behoefte om ons verbonden te voelen elkaar vaak te bijten. In zijn nieuwe boek Liefde is! legt psycholoog en psychotherapeut Rob van Boven uit hoe het krachtenspel tussen partners hun liefde kan laten bloeien of verwelken.

In Liefde is! beschrijft Rob van Boven zijn ideeën over de manier waarop we met liefde omgaan of kunnen omgaan. Aan de hand van bespiegelingen op zijn eigen ervaringen en de verhalen die hij van cliënten uit zijn praktijk heeft mogen gebruiken, laat hij gestructureerd zijn visie zien. Terwijl zijn eerste boek De pijnparadox zich toespitst op de relatie de iemand met zichzelf heeft, richt Liefde is! zich op de relatie die mensen met hun buitenwereld aangaan.

Als een rode draad door zijn werk loopt de overtuiging van Rob van Boven dat alle gevoelens goed en zinvol zijn. Ze zijn alleen soms gerelateerd aan overtuigingen die we meenemen uit onze jeugd en niet noodzakelijkerwijs passen bij de actuele leefsituatie van het volwassen individu. Wie de grondslag onderzoekt van zijn inperkende geloofsprogramma, kan de weg vrijmaken voor ervaren aan de hand van het hier en nu.

In zijn beide boeken maakt Van Boven gebruik van een model dat ieder mens beschouwt als een individu met een intern gezin: het Kwetsbare Kind, het Daadkrachtige Kind en de Volwassene. In een ideale wereld leven de drie delen in harmonie met elkaar en staat de Volwassene aan het hoofd. In de realiteit raakt de Volwassene vaak op de achtergrond als het Daadkrachtige Kind in zijn jeugd heeft moeten leren overleven. De overtuigingen die hij op heeft gedaan, neemt hij mee in zijn volwassen leven met alle consequenties van dien.

Volgens Van Boven ontwikkelt ieder mens een geloofsprogramma dat hem aanstuurt, vaak zonder dat daar bewustzijn over is. Uit onze geloofsovertuigingen over de buitenwereld, het leven, onszelf en andere mensen vloeien strategieën voort die we inzetten in het dagelijks leven. Zo kan iemand geneigd zijn bij reflex te strijden, zich aan te passen of terug te trekken.

Voorbeelden uit de ervaringen van cliënten maken inzichtelijk hoe deze overtuigingen en reflexmatige handelingen hun relaties beïnvloeden, maar ook hoe de cliënten zich ontwikkelen, hun overtuigingen leren kennen en hun geloofsprogramma kunnen bijstellen. Soms leiden de nieuwe inzichten tot een breuk in de relatie, andere voorbeelden laten zien hoe de band tussen partners kan veranderen en versterkt wordt.

Liefde is! vormt een ode aan de liefde, maar dat betekent niet dat relaties voor het leven verheerlijkt worden. Een kortdurende relatie kan even waardevol zijn als een langdurige volgens Van Boven. In het boek beschrijft hij verschillende redenen waarom mensen soms blijven hangen in relaties die voor één of beide partners weinig voldoening geven. Daarnaast laat hij onder andere zien hoe het kan dat mensen verliefd worden op een ander terwijl ze een relatie hebben. De crux ligt volgens Van Boven niet in het feit dat dit gebeurt, maar in de manier waarop daarmee omgegaan wordt.

Een bewustzijn dat minder geplaagd wordt door oordelen over onszelf en anderen maakt de weg vrij voor individuele groei, de ervaring van vrijheid en liefdevolle verbondenheid. Liefde is een gegeven. Het zijn de vergissingen in onze overtuigingen die ons op een dwaalspoor brengen, weg van de liefde.

Rob van Boven (1951) is psycholoog en geregistreerd psychotherapeut. Hij heeft een eigen praktijk in Groningen waarin hij met volwassenen werkt. In 2006 verscheen De pijnparadox van zijn hand. Daarnaast schrijft hij regelmatig samen met psycholoog Luuk Mur voor het Boeddhistisch Dagblad. In hun serie Tweespraak behandelen ze actuele onderwerpen en thema’s.
Liefde is! wordt uitgegeven door uitgeverij Aspekt.

ISBN: 9789463384476
236 pagina’s
Verschijningsdatum: April 2018
Prijs: €22,95
ISBN 978-94-6338-447-6]

 

 

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , , , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu