Trouwe lezers van mijn rubriek hebben misschien gemerkt dat de recepten de laatste tijd erg simpel zijn, dan wel afgekeken van mijn dochter. De reden is dat ik momenteel kamp met concentratieproblemen, zoals ik maandag al schreef in mijn stukje over mijn digidetox (https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/956888-mindful-digidetox-voor-schermverslaafden/).
Ik beken: ik kook zelden nog uit mijn vele mooie kookboeken. Afgelopen zaterdag nam ik me voor dat wél te doen. Ik had alle tijd en nestelde me op de bank met een kop thee en een kookboek. Ik sloeg het mooie vegetarische Italiaanse kookboek ‘Vegeterranean’ open voor inspiratie. Helaas spatten de kazen van de pagina’s: ricotta, pecorino, parmeggiano. Toen ik na lang zoeken een recept zonder zuivel vond, begon ik te lezen. Ik moest 750 gram aubergines schillen (?), in dunne plakjes snijden, inweken in water met meel (?), uitknijpen, frituren, en op keukenpapier uit laten lekken. Dat leek me te ingewikkeld en ik hou niet van frituren. Urenlang in de keuken staan om een enorme berg dunne plakjes aubergine te frituren leek me geen aantrekkelijke optie, nog los van de verspilling van olie. Even overwoog ik om het schillen, inweken, uitknijpen, frituren en uitlekken dan maar over te slaan, maar uiteindelijk besloot ik toch maar even te googelen naar een simpel plantaardig Italiaans recept.
Een digidetox is goed en hard nodig, maar een smartphone met duizenden recepten binnen handbereik is ook wel handig. Ik vond een recept van de Groene Meisjes, uit 2015: https://www.degroenemeisjes.nl/gnocchi-met-broccolipesto/. Ach, die Groene Meisjes, bestaan ze nog? Lang geleden was ik een volger, ik las hun nieuwsbrief en gebruikte al vaker hun recepten (bijvoorbeeld hier: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/65746-refreshing-earth-of-the-hearth-koetjes-en-kalfjes-en-koken-zonder-zuivel/). Maar ik hou af en toe een grote schoonmaak onder mijn nieuwsbrieven en was ze uit het oog verloren. De website bestaat gelukkig nog steeds, al is er nog maar één Groen Meisje (Merel) en verschijnen er niet zo vaak meer nieuwe recepten. Ik heb het recept iets aangepast.
Italiaans eten zonder zuivel hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Het boek ‘Vegeterranean’ kan weer naar de kringloop.
Ingrediënten voor 3 personen:
- 1 grote of 2 kleine stronken broccoli, in stukjes gesneden
- Scheutje olijfolie (2x)
- 50 gram rauwe cashewnoten
- 1 rijpe avocado, geschild, in stukken
- 1 flinke hand verse basilicum
- 2-3 teentjes knoflook
- het sap en rasp van 1 citroen
- zout en peper naar smaak
- handjevol pijnboompitten
- een handjevol zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden, of gebruik zongedroogde-tomatenreepjes uit een potje
- 250-300 gram (volkoren) pasta
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hussel de broccolistukjes met een beetje olijfolie en een snufje zout. Leg de broccoli op een bakplaat en zet in de oven. Na 15 minuten voeg je de cashewnoten toe om mee te laten roosteren. Na nog eens 10 minuten zijn de broccoli en de cashewnoten geroosterd en klaar voor gebruik in de pesto. Laat iets afkoelen. Doe de broccoli met cashewnoten samen met knoflook, avocado, citroensap en -rasp en basilicumblaadjes in een keukenmachine en laat draaien. Voeg wat water en een scheutje olijfolie toe totdat de pesto de juiste dikte heeft en er een romige saus ontstaat.
Waarschijnlijk moet je net als ik af en toe alles van de randen naar het midden schrapen. Kook de pasta en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Serveer de pasta met de pesto en garneer met reepjes zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en wat extra basilicumblaadjes. NB dit recept is nog lekkerder als de cashewnoten geheel of gedeeltelijk worden vervangen door pijnboompitten, maar pijnboompitten zijn een stuk duurder dan cashewnoten. En cashewnoten zijn erg geschikt voor een romige saus zonder room.


Geef een reactie