• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: pasta met broccolipesto

B’eter: pasta met broccolipesto

6 december 2025 door Jana Verboom Reageer

Trouwe lezers van mijn rubriek hebben misschien gemerkt dat de recepten de laatste tijd erg simpel zijn, dan wel afgekeken van mijn dochter. De reden is dat ik momenteel kamp met concentratieproblemen, zoals ik maandag al schreef in mijn stukje over mijn digidetox (https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/956888-mindful-digidetox-voor-schermverslaafden/).

Ik beken: ik kook zelden nog uit mijn vele mooie kookboeken. Afgelopen zaterdag nam ik me voor dat wél te doen. Ik had alle tijd en nestelde me op de bank met een kop thee en een kookboek. Ik sloeg het mooie vegetarische Italiaanse kookboek ‘Vegeterranean’ open voor inspiratie. Helaas spatten de kazen van de pagina’s: ricotta, pecorino, parmeggiano. Toen ik na lang zoeken een recept zonder zuivel vond, begon ik te lezen. Ik moest 750 gram aubergines schillen (?), in dunne plakjes snijden, inweken in water met meel (?), uitknijpen, frituren, en op keukenpapier uit laten lekken. Dat leek me te ingewikkeld en ik hou niet van frituren. Urenlang in de keuken staan om een enorme berg dunne plakjes aubergine te frituren leek me geen aantrekkelijke optie, nog los van de verspilling van olie.  Even overwoog ik om het schillen, inweken, uitknijpen, frituren en uitlekken dan maar over te slaan, maar uiteindelijk besloot ik toch maar even te googelen naar een simpel plantaardig Italiaans recept.

Een digidetox is goed en hard nodig, maar een smartphone met duizenden recepten binnen handbereik is ook wel handig. Ik vond een recept van de Groene Meisjes, uit 2015: https://www.degroenemeisjes.nl/gnocchi-met-broccolipesto/. Ach, die Groene Meisjes, bestaan ze nog? Lang geleden was ik een volger, ik las hun nieuwsbrief en gebruikte al vaker hun recepten (bijvoorbeeld hier: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/65746-refreshing-earth-of-the-hearth-koetjes-en-kalfjes-en-koken-zonder-zuivel/). Maar ik hou af en toe een grote schoonmaak onder mijn nieuwsbrieven en was ze uit het oog verloren. De website bestaat gelukkig nog steeds, al is er nog maar één Groen Meisje (Merel) en verschijnen er niet zo vaak meer nieuwe recepten. Ik heb het recept iets aangepast.

Italiaans eten zonder zuivel hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Het boek ‘Vegeterranean’ kan weer naar de kringloop.

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 1 grote of 2 kleine stronken broccoli, in stukjes gesneden
  • Scheutje olijfolie (2x)
  • 50 gram rauwe cashewnoten
  • 1 rijpe avocado, geschild, in stukken
  • 1 flinke hand verse basilicum
  • 2-3 teentjes knoflook
  • het sap en rasp van 1 citroen
  • zout en peper naar smaak
  • handjevol pijnboompitten
  • een handjevol zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden, of gebruik zongedroogde-tomatenreepjes uit een potje
  • 250-300 gram (volkoren) pasta

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hussel de broccolistukjes met een beetje olijfolie en een snufje zout. Leg de broccoli op een bakplaat en zet in de oven. Na 15 minuten voeg je de cashewnoten toe om mee te laten roosteren. Na nog eens 10 minuten zijn de broccoli en de cashewnoten geroosterd en klaar voor gebruik in de pesto. Laat iets afkoelen. Doe de broccoli met cashewnoten samen met knoflook, avocado, citroensap en -rasp en basilicumblaadjes in een keukenmachine en laat draaien. Voeg wat water en een scheutje olijfolie toe totdat de pesto de juiste dikte heeft en er een romige saus ontstaat. Waarschijnlijk moet je net als ik af en toe alles van de randen naar het midden schrapen. Kook de pasta en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Serveer de pasta met de pesto en garneer met reepjes zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en wat extra basilicumblaadjes. NB dit recept is nog lekkerder als de cashewnoten geheel of gedeeltelijk worden vervangen door pijnboompitten, maar pijnboompitten zijn een stuk duurder dan cashewnoten. En cashewnoten zijn erg geschikt voor een romige saus zonder room.

 

 

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: digidetox, Groene meisjes, pasta met broccolipesto

Lees ook:

  1. B’eter- Variëren met wortel
  2. Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel
  3. B’eter- Variëren met wortel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 6 december 2025
    Four Great Elements Meditation, All levels
  • 10 december 2025
    Online lezingenserie 'Mededogen, de kern van inwijding' (3)
  • 10 december 2025
    Rigpa Woensdag - Inspiraties uit het Tibetaanse boek van leven en sterven
  • 11 december 2025
    Online Dhammapada Reading Session
  • 12 december 2025
    Vajrasattva Weekend (studieweekend)
  • 13 december 2025
    Mindfulness of Breathing, Anapanasati Meditation, All levels
  • 13 december 2025
    Rigpa Zaterdag
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter: pasta met broccolipesto
    • Gesprekjes: Knuffeltjes-asiel
    • Kersverse Nederlandse bhikkhu Arjan Schrier reist door Thailand (2)
    • In het hele universum ligt geen grassprietje verkeerd of goed
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.