Hoe vertaal ik ‘overnight oats’? Oats is havermout, to stay overnight is blijven overnachten. Maar overnachten is een werkwoord, geen bijvoeglijk naamwoord in het Nederlands. Om niet mee te doen aan het te pas en te onpas gebruiken van Engelse woorden gebruik ik hier als werktitel overnacht geweekte havermout: havermout die in je koelkast – of op de keukentafel – is blijven overnachten. Wij eten deze overnacht geweekte havermout tegenwoordig zo’n drie keer per week, als afwisseling voor de havermoutpap die we de rest van de week maken, behalve op zondag. Op zondag dekken we de tafel mooi, persen sinaasappeltjes uit, en bakken broodjes of (volkoren) stokbrood af.
Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag. Inmiddels is havermout erg populair, waarschijnlijk als gevolg van de bestseller de Voedselzandloper van Kris Verburgh die het propageert als enig gezond graan met vele goede eigenschappen. In het begin maakte ik de pap met (biologische) koeienmelk, en er ging vaak ook nog wat fruit bij, zoals banaan of peer, en soms dadels of rozijnen. Later wilde ik geen zielige-koeien-melk meer gebruiken en zijn we overgegaan op plantaardige melk. De laatste jaren maak ik mijn amandelmelk elke ochtend zelf, met de staafmixer, zoals ik al eerder schreef. De pap is geëvolueerd.
Maar nu kwam de dochter (inmiddels bijna 22), de aanstichter van dit alles, thuis met het recept voor de ‘overnight oats’. Nou ja, recept… je laat havermout inweken in plantaardige melk, doet er nog wat lekkers bij, en klaar is Kees. Het is een gerecht dat waarschijnlijk rondgaat op social media en wordt opgepikt door jonge vrouwen, ook door hen die geen plantaardig dieet volgen. Havermelk is hip, havermout is hip. De dochter ging het op een dag voor ons maken en dat beviel erg goed! Naast lekker is het ook heel praktisch: ik hoef niet eerder op te staan om amandelmelk te maken en havermoutpap te koken. Je maakt het voor het slapengaan in een handomdraai.
Ingrediënten per persoon zoals wij het maken – maar varieer gerust:
- 40 gram havermout
- 150 ml plantaardige zuivel: wij gebruiken vaak 50 ml sojayoghurt en 100 ml havermelk
- Een flinke theelepel of een kleine eetlepel chiazaad
- Een flinke theelepel of een kleine eetlepel gebroken lijnzaad
- Vruchten: bijvoorbeeld diepvries blauwe bessen of diepvries frambozen
- Snuf kaneel of cacao
- Goed rijpe kleine banaan, ½ per portie, of peer (½ pp)
- Eventueel nog wat grof gehakte (wal)noten
De bereiding is erg eenvoudig: vermeng alle ingrediënten van havermout t/m kaneel of cacao ’s avonds in een kom, dek af en zet koel. Laat dus overnachten in de koelkast of daarbuiten. Ik vind persoonlijk in de winter mijn havermout op kamertemperatuur lekkerder. Het diepvries fruit voegen we voor de overnachting al toe, eventueel vers fruit en/of noten voegen we op het laatst toe, dat gaat er tijdens zo’n overnachting in de koelkast meestal niet op vooruit.
Geef een reactie