• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – overnacht geweekte havermout

B’eter – overnacht geweekte havermout

15 februari 2025 door Jana Verboom

Hoe vertaal ik ‘overnight oats’? Oats is havermout, to stay overnight is blijven overnachten. Maar overnachten is een werkwoord, geen bijvoeglijk naamwoord in het Nederlands. Om niet mee te doen aan het te pas en te onpas gebruiken van Engelse woorden gebruik ik hier als werktitel overnacht geweekte havermout: havermout die in je koelkast – of op de keukentafel – is blijven overnachten. Wij eten deze overnacht geweekte havermout tegenwoordig zo’n drie keer per week, als afwisseling voor de havermoutpap die we de rest van de week maken, behalve op zondag. Op zondag dekken we de tafel mooi, persen sinaasappeltjes uit, en bakken broodjes of (volkoren) stokbrood af.

Havermoutpap ben ik 22 jaar geleden gaan maken toen ik hoogzwanger was van onze dochter. Daarvoor aten we altijd boterhammen. Maar het ongeboren kind zat in de weg, mijn maag zat in de verdrukking en protesteerde tegen brood. Dus op een dag dacht ik, ik probeer het met havermoutpap. Ik had verwacht dat mijn man en zonen een smerig gezicht zouden trekken toen ze het zagen, maar niets was minder waar: ze keken juist jaloers naar mijn bordje pap. Dus vanaf die dag eet ons gezin havermoutpap voor het ontbijt, behalve op zondag. Inmiddels is havermout erg populair, waarschijnlijk als gevolg van de bestseller de Voedselzandloper van Kris Verburgh die het propageert als enig gezond graan met vele goede eigenschappen. In het begin maakte ik de pap met (biologische) koeienmelk, en er ging vaak ook nog wat fruit bij, zoals banaan of peer, en soms dadels of rozijnen. Later wilde ik geen zielige-koeien-melk meer gebruiken en zijn we overgegaan op plantaardige melk. De laatste jaren maak ik mijn amandelmelk elke ochtend zelf, met de staafmixer, zoals ik al eerder schreef. De pap is geëvolueerd.

Maar nu kwam de dochter (inmiddels bijna 22), de aanstichter van dit alles, thuis met het recept voor de ‘overnight oats’. Nou ja, recept… je laat havermout inweken in plantaardige melk, doet er nog wat lekkers bij, en klaar is Kees. Het is een gerecht dat waarschijnlijk rondgaat op social media en wordt opgepikt door jonge vrouwen, ook door hen die geen plantaardig dieet volgen. Havermelk is hip, havermout is hip. De dochter ging het op een dag voor ons maken en dat beviel erg goed! Naast lekker is het ook heel praktisch: ik hoef niet eerder op te staan om amandelmelk te maken en havermoutpap te koken. Je maakt het voor het slapengaan in een handomdraai.

Ingrediënten per persoon zoals wij het maken – maar varieer gerust:

  • 40 gram havermout
  • 150 ml plantaardige zuivel: wij gebruiken vaak 50 ml sojayoghurt en 100 ml havermelk
  • Een flinke theelepel of een kleine eetlepel chiazaad
  • Een flinke theelepel of een kleine eetlepel gebroken lijnzaad
  • Vruchten: bijvoorbeeld diepvries blauwe bessen of diepvries frambozen
  • Snuf kaneel of cacao
  • Goed rijpe kleine banaan, ½ per portie, of peer (½ pp)
  • Eventueel nog wat grof gehakte (wal)noten

De bereiding is erg eenvoudig: vermeng alle ingrediënten van havermout t/m kaneel of cacao ’s avonds in een kom, dek af en zet koel. Laat dus overnachten in de koelkast of daarbuiten. Ik vind persoonlijk in de winter mijn havermout op kamertemperatuur lekkerder. Het diepvries fruit voegen we voor de overnachting al toe, eventueel vers fruit en/of noten voegen we op het laatst toe, dat gaat er tijdens zo’n overnachting in de koelkast meestal niet op vooruit.

Categorie: B'eter, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: amandelmelk, havermelk, overnacht geweekte havermout, Voedselzandloper van Kris Verburgh, zwangerschap

Lees ook:

  1. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
  2. B’eter Appeltaart
  3. B’eter: Poké bowl of boeddha bowl
  4. B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 13 juni 2025
    Kesa en Rakusu naaiworkshop
  • 18 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 18 juni 2025
    Bibliotheek Stichting Bodhisattva
  • 18 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 19 juni 2025
    Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
  • 20 juni 2025
    Wijsheid: Bewustzijn & Gewaarzijn
  • 21 juni 2025
    JATAKA Het bange haasje
  • 22 juni 2025
    Waardig Sterven een universele verantwoordelijkheid
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Brand bij Zuid-Koreaanse Jogye tempel onder controle, nationale schatten gespaard
    • Twee Tibetaanse boeddhistische kloosterleiders veroordeeld voor protesten tegen Dege dam
    • Peter – Sint-Petersburg
    • Gebed van een dwaas, een wijze en een agnost
    • Het jaar 2025 – dag 168 – haten

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.