• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Anneke – Tijd voor tuinbonen!

Anneke – Tijd voor tuinbonen!

17 juni 2017 door Anneke Comello

Het is weer die tijd van het jaar… tuinboon tijd! Mijn hartje is weer sneller aan het kloppen geslagen. Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde. Fris, zilt, groen, met een beetje zuur van citrus en dan de diepe anijssmaak van de dragon… zo anders dan de smaken die we gewend zijn, maar zo heerlijk. Ik heb met mijn vingers mijn kom uitgeschraapt en ze afgelikt. Ja, dat durf ik zelfs online toe te geven, in de hoop dat het helpt om jou over te halen het ook eens te proberen. Soep is natuurlijk op elke dag van het jaar lekker, maar dit recept is zeker geschikt in de zomer, je kan het zelfs koud eten zonder dat dat afbreuk doet aan de smaak.

Het recept was het eerste dat ik probeerde uit een boek van Sarah Britton, Canadees-Deense voedingsdeskundige en blogster, waar ik sindsdien groot fan van ben. My New Roots heet dat kookboek, en het was haar eerste. Sarah Britton kookt supergezonde en heel smakelijke plantaardige gerechten, boordevol vitamines en eiwitten, en weet heel helder te vertellen over haar voedingsfilosofie. De enige kritiek die op My New Roots kwam was eigenlijk dat het té goed was, oftewel, sommige ingrediënten waren lastig te krijgen of alleen te verkrijgen in reformzaken en daarmee vrij prijzig.

Maar Sarah luisterde goed naar haar fans en kwam dit jaar met een prachtig nieuw kookboek met ingrediënten die je in alle supermarkten zou kunnen kopen, Naturally Nourished geheten (nog niet in Nederlandse vertaling verkrijgbaar, maar wel in Nederland online te bestellen). De recepten zijn ook wat eenvoudiger, waardoor ze ook door de nog niet zo met de plantaardige keuken bekende koks zo op tafel kunnen worden getoverd. Ik vind zelf My New Roots nog steeds iets inspirerender, omdat ik merkte dat ik de meeste recepten uit Naturally Nourished al wel in enige vorm mezelf had eigen gemaakt, aangezien ik al heel wat jaren vegetarisch en/of puur plantaardig kook. Het is ook leuk om eens op haar blog te kijken, www.mynewroots.org

Om weer terug te komen op de tuinbonen, dit jaar is de komst van de tuinbonentijd voor mij extra feestelijk omdat ik ze voor het eerst zelf kan oogsten, op mijn balkon! Genoeg om een soepje van te maken is het helaas niet – zie de foto’s bij dit artikel – dus ik eet ze vanavond heel simpel, met wat (vegan) boter en salie. Maar hier volgt ook het recept uit My New Roots, wat ik je van harte aan kan raden, zelfs met diepvries tuinbonen uit de supermarkt (tip: doe wel wat extra moeite voor verse dragon, de meeste groenteboeren hebben het wel, het is het echt waard).

Tuinbonen-doperwtensoep met verse dragon

Ingrediënten (voor 4 personen, bereidingstijd ongeveer 1 uur)

  • 250 gram gedopte tuinbonen (uit de diepvries is prima, maar vers is natuurlijk beter!)
  • 250 gram doperwten (idem)
  • een beetje kokosolie om in te bakken
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 675 ml groentebouillon
  • 1 klein bosje verse dragon
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • schil van ½ biologische citroen
  • olijfolie om te besprenkelen
  • flink wat ijsklontjes uit de vriezer (tip: bij sommige supermarkten kun je in de zomer zakken met ijsklontjes kopen, ik haalde ze vorig jaar in ieder geval zo bij de AH)Vul een grote kom met water en ijsblokjes en zet ‘m opzij. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg daarna de tuinbonen toe (mogen nog bevroren zijn eventueel). Als het water weer kookt (met bevroren tuinbonen duurt dat wat langer), laat de boontjes dan nog 2 min. koken. Schep ze dan uit de pan en doe ze direct in het ijswater. Laat ze zo’n 5-10 minuten staan om af te koelen en giet dan het water af. Knijp de tuinbonen voorzichtig uit hun buitenste taaie velletje en zet ze opzij. De velletjes kun je weggooien.Verhit de kokosolie in een pan en voeg de ui en een snufje zout toe. Fruit de ui gedurende 5 minuten en voeg daarna nog 1-2 minuten de knoflook toe tot ui en knoflook beide zacht zijn. Voeg dan de groentebouillon en de tuinbonen toe (houd evt. een paar achter ter garnering). Breng de bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg de doperwtjes toe en kook die nog 2-3 minuten mee tot ze heldergroen zijn (als je ze bevroren erbij doet, zorg dan eerst dat je de bouillon weer aan de kook hebt, voordat je die 2-3 minuten laat ingaan).Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg de helft van de dragon plus het citroensap en de citroenrasp toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. Breng zo nodig nog op smaak met wat extra zout en voeg evt. naar smaak nog meer dragon toe (als je onzeker bent over hoeveel dragon je wilt, begin dan met een heel klein beetje en voeg steeds wat meer toe totdat je tevreden bent). Garneer de soep met de achtergehouden tuinbonen, nog wat verse dragon en een paar scheutjes olijfolie.Smakelijk eten!

 

Categorie: B'eter, Natuur, Voedsel Tags: Anneke, soep, tuinbonern

Lees ook:

  1. B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
  2. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.