Het is weer die tijd van het jaar… tuinboon tijd! Mijn hartje is weer sneller aan het kloppen geslagen. Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde. Fris, zilt, groen, met een beetje zuur van citrus en dan de diepe anijssmaak van de dragon… zo anders dan de smaken die we gewend zijn, maar zo heerlijk. Ik heb met mijn vingers mijn kom uitgeschraapt en ze afgelikt. Ja, dat durf ik zelfs online toe te geven, in de hoop dat het helpt om jou over te halen het ook eens te proberen. Soep is natuurlijk op elke dag van het jaar lekker, maar dit recept is zeker geschikt in de zomer, je kan het zelfs koud eten zonder dat dat afbreuk doet aan de smaak.
Het recept was het eerste dat ik probeerde uit een boek van Sarah Britton, Canadees-Deense voedingsdeskundige en blogster, waar ik sindsdien groot fan van ben. My New Roots heet dat kookboek, en het was haar eerste. Sarah Britton kookt supergezonde en heel smakelijke plantaardige gerechten, boordevol vitamines en eiwitten, en weet heel helder te vertellen over haar voedingsfilosofie. De enige kritiek die op My New Roots kwam was eigenlijk dat het té goed was, oftewel, sommige ingrediënten waren lastig te krijgen of alleen te verkrijgen in reformzaken en daarmee vrij prijzig.
Maar Sarah luisterde goed naar haar fans en kwam dit jaar met een prachtig nieuw kookboek met ingrediënten die je in alle supermarkten zou kunnen kopen, Naturally Nourished geheten (nog niet in Nederlandse vertaling verkrijgbaar, maar wel in Nederland online te bestellen). De recepten zijn ook wat eenvoudiger, waardoor ze ook door de nog niet zo met de plantaardige keuken bekende koks zo op tafel kunnen worden getoverd. Ik vind zelf My New Roots nog steeds iets inspirerender, omdat ik merkte dat ik de meeste recepten uit Naturally Nourished al wel in enige vorm mezelf had eigen gemaakt, aangezien ik al heel wat jaren vegetarisch en/of puur plantaardig kook. Het is ook leuk om eens op haar blog te kijken, www.mynewroots.org
Om weer terug te komen op de tuinbonen, dit jaar is de komst van de tuinbonentijd voor mij extra feestelijk omdat ik ze voor het eerst zelf kan oogsten, op mijn balkon! Genoeg om een soepje van te maken is het helaas niet – zie de foto’s bij dit artikel – dus ik eet ze vanavond heel simpel, met wat (vegan) boter en salie. Maar hier volgt ook het recept uit My New Roots, wat ik je van harte aan kan raden, zelfs met diepvries tuinbonen uit de supermarkt (tip: doe wel wat extra moeite voor verse dragon, de meeste groenteboeren hebben het wel, het is het echt waard).
Tuinbonen-doperwtensoep met verse dragon
Ingrediënten (voor 4 personen, bereidingstijd ongeveer 1 uur)
- 250 gram gedopte tuinbonen (uit de diepvries is prima, maar vers is natuurlijk beter!)
- 250 gram doperwten (idem)
- een beetje kokosolie om in te bakken
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 675 ml groentebouillon
- 1 klein bosje verse dragon
- 1 eetlepel versgeperst citroensap
- schil van ½ biologische citroen
- olijfolie om te besprenkelen
- flink wat ijsklontjes uit de vriezer (tip: bij sommige supermarkten kun je in de zomer zakken met ijsklontjes kopen, ik haalde ze vorig jaar in ieder geval zo bij de AH)Vul een grote kom met water en ijsblokjes en zet ‘m opzij. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg daarna de tuinbonen toe (mogen nog bevroren zijn eventueel). Als het water weer kookt (met bevroren tuinbonen duurt dat wat langer), laat de boontjes dan nog 2 min. koken. Schep ze dan uit de pan en doe ze direct in het ijswater. Laat ze zo’n 5-10 minuten staan om af te koelen en giet dan het water af. Knijp de tuinbonen voorzichtig uit hun buitenste taaie velletje en zet ze opzij. De velletjes kun je weggooien.Verhit de kokosolie in een pan en voeg de ui en een snufje zout toe. Fruit de ui gedurende 5 minuten en voeg daarna nog 1-2 minuten de knoflook toe tot ui en knoflook beide zacht zijn. Voeg dan de groentebouillon en de tuinbonen toe (houd evt. een paar achter ter garnering). Breng de bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg de doperwtjes toe en kook die nog 2-3 minuten mee tot ze heldergroen zijn (als je ze bevroren erbij doet, zorg dan eerst dat je de bouillon weer aan de kook hebt, voordat je die 2-3 minuten laat ingaan).Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg de helft van de dragon plus het citroensap en de citroenrasp toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. Breng zo nodig nog op smaak met wat extra zout en voeg evt. naar smaak nog meer dragon toe (als je onzeker bent over hoeveel dragon je wilt, begin dan met een heel klein beetje en voeg steeds wat meer toe totdat je tevreden bent). Garneer de soep met de achtergehouden tuinbonen, nog wat verse dragon en een paar scheutjes olijfolie.Smakelijk eten!