• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Bietjes

28 september 2012 door Jessica Hummel

bietjes Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Brede houterige schijf onderaan, waar je niks mee aan kunt vangen. Maar onder de oppervlakte schuilt er heel iets anders. Prachtig rood, van helder- tot dieprood. Malse sappigheid, maar toch enorm stevig. En als je ‘m doorsnijdt zie je het hart met ringen eromheen alsof het een boomstronk is. Maar dat is het niet. Het is een bietje. Zoet in de zomer, warm in de winter. Aards. Dat proef je ook. Hoe zacht je ze ook kookt, er blijft toch altijd iets van de hartkwaliteiten cirkelen in je mond. Rood, aards, sappig, stevig. Op bietjes kun je vertrouwen. En ze kunnen heel wat gekke combinaties aan. Het is een klein wonder om onder die onaantrekkelijke bruine schil vandaan een rode diamant te toveren. De biet beloont je er rijkelijk voor door onder alle omstandigheden te zijn zoals ‘ie is. En daar word je als koker best gelukkig van.

De zomerse kant van bietjes komt heel mooi naar voren in Salatat Schmandar, een bietensalade uit Libanon. Erbij een simpele linzen-rijstschotel met heerlijk knapperige uitjes, en als toetje zachte Turkse yoghurt met frisse zoetzure rode druivenstroop.

Libanese bietensalade

Libanese bietensalade

 

 

 

 

700 gr rode bieten
6 el citroensap
2 tenen knoflook
2 bosuitjes gesneden
olijfolie
peper en zout
peterselie
zwarte olijven

De bietjes ongeschild laten en helemaal onder water gezet een uur laten koken. Pel ze als ze nog warm zijn en in snij ze in plakjes. Doe het citroensap en de knoflook erover. Af laten koelen onder folie. Als ze koel zijn folie er af halen en bosuitjes, olijfolie, peper, zout en fijngesneden peterselie erdoor scheppen. Zwarte olijver er omheen leggen.

Moujadara (Libanese linzen-rijst schotel) met knapperige uitjes

1 kop bruine linzen, gewassen
1/4 kop olijfolie
1/2 ui, gesnipperd
1/2 kop basmati rijst
zout en peper
1 tl gemalen komijn

voor de uitjes
zonnebloemolie
4 el dunne uiringen (op het slierterige af)

Doe de linzen in een pan, doe er zoveel water bij dat ze royaal kopje onder staan en breng het water aan de kook. Kook de linzen 20 minuten, giet ze dan af. Laat ze staan.
Verhit de olijfolie in een hapjespan (met deksel), voeg de gesnipperde ui toe en fruit die. Voeg de rijst, gekookte linzen, zout, peper en komijn toe. Voeg net genoeg water toe om alles onder water te zetten. Deksel op de pan zetten, water aan de kook brengen, dan het vuur lager zetten en ongeveer 15 minuten laten koken. Af en toe doorroeren tijdens het koken. Als de rijst gaar is het mengsel in een schaal scheppen.

Nu ga je de uitjes maken.
Giet een laag olie van ongeveer 3 cm in een diepe pan. Goed verhitten en de uiringen hierin frituren tot ze goudbruin en knapperig zijn. Uit de pan scheppen en op het linzen-rijst mengsel leggen. Serveren.

Turkse yoghurt met rode druivenstroop en pistachenoten

yoghurt met druivenstroop en pistachenoten

 

 

 

 

1 beker Turkse roomyoghurt
1 glas rode druivensap
1/2 eetlepel suiker
100 gram gepelde pistachenoten

Het glas rode druivensap met de suiker tot gewenste stroperigheid in laten koken. De gepelde pistachenoten in een plastic zak doen en tot stukjes pletten met een deegroller. In kommetjes een paar eetlepels yoghurt scheppen, wat druivenstroop er over gieten en bestrooien met pistachenoten.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter Tags: B'eter, Jessica Hummel, Libanese bietensalade, printbatch2, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – voor de boeddhistische eter
  2. B’eter – Venkel
  3. B’eter – Bietjes
  4. B’eter – bloemkool

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Beeldschets
  • Ontwaand
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens