Stilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
Bladkolen zijn totaal verpakt en beschermd door stevige buitenste bladeren. Bloemkool heeft dat niet, die geeft zichzelf direct bloot. Maar toch is bloemkool niet weerloos. Hoe kapotter je bloemkool maakt, hoe meer zwavel er ontwikkeld wordt. Chemische oorlogsvoering. Zwavel ruikt niet prettig en ligt zwaar op de maag. Behandel je de bloemkool met aandacht en vriendelijkheid, dan geeft ze een fijnere smaak, prettige structuur en ze blijft licht verteerbaar. Niet kapot koken maar koesteren in een aangenaam badje dus.
Broccoli en romanesco zijn verwant aan de bloemkool, en ook voor hen geldt dat niet te lang koken de beste eigenschappen in ze wakker maakt.
Het volgende gerecht doet het prima bij rijst. Je kunt desgewenst ook aardappelen er aan toevoegen, dan hoeft er niet per se rijst bij. Hele korianderzaadjes geven een bijzondere touch, het is verrassend hoe anders ze heel smaken dan in gemalen toestand. Ze kunnen als het nodig is vervangen worden door gehakte korianderblaadjes, maar de zaadjes zijn echt lekkerder. In het kerriepoeder zit al gemalen koriander, dus gemalen korianderzaad is geen goede vervanging voor de hele zaadjes of de blaadjes.
Bloemkoolcurry
1 bloemkool, in roosjes met steeltjes, en de stronk in stukjes
3 deciliter groentebouillon (vers of van tablet)
4 eieren, hardgekookt en gepeld
2 uien
2 eetlepels olie
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel kerriepoeder
[eventueel:
700 gr halfgare aardappelpartjes
1 eetlepel gehakt korianderblad]
Zorg dat je de hardgekookte eieren en eventueel de halfgare aardappelen al klaar hebt liggen. Zorg er ook voor dat de bouillon en de bloemkool al gebruiksklaar zijn.
Halveer de eieren. Snij de uien in grote stukken (in kwarten en nog een keer door).
Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Het duurt een tijdje tot je wat gesis hoort en de geur van de zaadjes vrijkomt.
[Als je korianderblad gebruikt: dat wordt pas aan het eind toegevoegd.]
Voeg de ui toe en bak die 3 a 4 minuten mee. Snij de knoflook in plakjes.
Doe de knoflook en bloemkool erbij in de pan, en bak ook die 3 a 4 minuten mee.
Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut mee.
Schenk de bouillon er bij, en breng die aan de kook. Als je aardappels wilt toevoegen is dit het moment om dat te doen.
Kook alles op een zacht vuurtje nog eventjes door totdat de bloemkool gaar is. Meer dan 10 minuten zal het niet duren.
[Korianderblad gebruikers, strooi nu het korianderblad in de curry.]
Leg de eieren in de curry en warm nog drie minuten door.
Toe een simpel maar lekker toetje. Met kaneel, ook een van de specerijen waaruit kerriepoeder samengesteld is.
Appel uit de oven
1 appel
4 el bruine suiker
kaneel
beetje roomboter
Appel wassen, klokhuis er uit halen. Niet schillen, want de appel wordt zacht en zou zonder schil teveel uit elkaar vallen. Appel in dikke plakken snijden. Ovenschaal licht invetten. Appelplakken er in leggen. Op iedere plak een beetje kaneel en een afgestreken eetlepel bruine suiker strooien. Wat kleine stukjes boter er overheen doen. 30 a 40 minuten in de oven op 175 graden.
Lekker op een laagje koude vanillevla.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.